www.wimjongman.nl

(homepagina)

Iran kan niet langer op sjiitische milities vertrouwen om zijn oorlogen te strijden.

door Con Coughlin - 2 januari 2020

( )

Nadat Washington Iran ervan heeft beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de aanvallen op de Amerikaanse ambassade in Bagdad na de Amerikaanse luchtaanvallen, riskeert Teheran een directe militaire confrontatie met de VS als het volhardt in zijn achterbakse tactiek om volmachten in te zetten om namens het land aanvallen uit te voeren. Afbeelding: Leden van de Hashed al-Shaabi-militie proberen op 31 december 2019 in te breken in de Amerikaanse ambassade in Bagdad, Irak. (Foto screenshot)

De intense druk waarmee Iran wordt geconfronteerd in verband met de voortdurende inmenging in Irak is de belangrijkste factor achter de recente opleving van het geweld in het Midden-Oosten, wat ertoe heeft geleid dat Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hun grootste aanval in tien jaar op door Iran gesteunde milities hebben uitgevoerd.

Sinds de ayatollahs meer dan 40 jaar geleden aan de macht kwamen, hebben ze geprobeerd de aandacht af te leiden van hun binnenlandse impopulariteit via de door Iran gesteunde sjiitische milities om hen te bewegen tot opvallende aanvalsgedrag.

Vanaf de verwoestende autobomaanslagen van de door Iran gesteunde Hezbollah-militie tegen Amerikaanse bases in Beiroet in de jaren tachtig tot de meer recente aanvallen op de Saoedi-Arabische oliefaciliteiten van Aramco in oktober 2019, heeft het Iraanse regime herhaaldelijk haar gevolmachtigde sjiitische milities ingezet om de aandacht af te leiden van de eigen binnenlandse aangelegenheden.

Het mooie van deze regeling is, wat de ayatollahs betreft, dat Teheran, door te vertrouwen op de sjiitische milities om hun vuile werk te doen - of het nu gaat om het afvuren van raketten op Israël of het uitvoeren van moorden in Europa - elke betrokkenheid bij deze wanpraktijken kan ontkennen.

Niet langer. Door zondagavond een reeks luchtaanvallen uit te voeren op door Iran gesteunde milities in Irak en Syrië, heeft de Trump-regering overduidelijk gemaakt dat zij de ontkenning van Teheran van hun betrokkenheid bij aanvallen op de VS en zijn bondgenoten niet langer zal tolereren.

Bovendien riskeert Teheran - nadat Washington Iran ervan heeft beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de daaropvolgende aanvallen op de Amerikaanse ambassade in Bagdad na de luchtaanvallen - een directe militaire confrontatie met de VS als het volhardt in die achterbakse tactiek om volmachten in te zetten en namens het land aanvallen uit te voeren.

Ambtenaren van de VS zijn van mening dat de recente opleving van het door Iran gesponsorde geweld in Irak is veroorzaakt door de wens van Iran om de aandacht af te leiden van de golf van anti-Iraanse protesten die onlangs in het land heeft plaatsgevonden over de voortdurende bemoeienis met de zaken van de Iraakse regering.

De Amerikaanse president Donald J. Trump liet er zeker geen twijfel over bestaan dat hij Teheran direct verantwoordelijk hield voor de Amerikaanse ambassadeaanval eerder deze week, toen honderden demonstranten de buitenste muur van de ambassade in de zwaar versterkte groene zone doorbraken.

In een ijzingwekkende echo van de aanval op de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979, die resulteerde in de langlopende Amerikaanse gijzelingscrisis , riepen de demonstranten "Dood aan Amerika" en "Dood aan Israël", staken een wachtpost in brand, trokken beveiligingscamera's van de muren en gooiden projectielen, waaronder molotovcocktails.

Kort na de aanval verklaarde Trump op Twitter dat Iran verantwoordelijk was voor het uitvoeren van de aanval:

"...Iran zal volledig verantwoordelijk worden gehouden voor het verlies van levens, of schade op een van onze faciliteiten. Ze zullen een zeer GROTE PRIJS betalen! Dit is geen waarschuwing, het is een bedreiging..."

Evenmin accepteert de President de beweringen van Iran dat het niets te maken heeft met de raketaanval van vorige week op een militaire basis die wordt gebruikt door Amerikaanse en Irakese troepen aan de rand van de Irakese stad Kirkuk, waarbij een Amerikaanse contractant om het leven is gekomen.

De eigenlijke aanvallen werden uitgevoerd door de door Iran gesteunde militie Kataib Hezbollah, die zowel in Irak als in Syrië opereert, en de militaire reactie van het Pentagon was gericht op het vernietigen van een aantal van de bases van deze militie.

Trump heeft Iran echter rechtstreeks de schuld gegeven van het uitvoeren van de Kirkuk-aanvallen en schrijft: "Iran heeft een Amerikaanse contractant gedood en velen gewond. We hebben sterk gereageerd, en zullen dat altijd blijven doen..."

De krachtige reactie van de president op de recente opleving van het door Iran gesteunde geweld in Irak en elders in het Midden-Oosten lijkt zeker in strijd te zijn met de perceptie dat hij geen belangstelling heeft voor het uitvoeren van militaire operaties in het Midden-Oosten en dat zijn belangrijkste doelstelling is om de militaire aanwezigheid van Washington in de regio te verminderen in de aanloop naar de presidentsverkiezingsstrijd van dit jaar.

Het zou ook een duidelijk signaal moeten afgeven aan Teheran dat hun afhankelijkheid van sjiitische milities om namens hen aanvallen uit te voeren, niet langer zal worden getolereerd.

Con Coughlin is de redacteur van Defensie en Buitenlandse Zaken van de Telegraaf en een gerenommeerd Senior Medewerker van het Gatestone Institute.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2020 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Iran Can No Longer Rely on Shia Militias to Fight its Wars