www.wimjongman.nl

(homepagina)

Iran dichtbij uitbraak nucleaire wapens

door Majid Rafizadeh - 9 juni 2020

( )

Het Iraanse regime schendt nu rustig alle beperkingen van de nucleaire overeenkomst, die men ook nooit heeft ondertekend, volgens het laatste rapport van de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, de Internationale Organisatie voor Atoomenergie. Afbeelding: De nucleaire verrijkingsfaciliteit van Natanz in Iran. (Foto door Majid Saeedi/Getty Images)

Het Iraanse regime schendt nu op comfortabele wijze alle beperkingen van de nucleaire overeenkomst, die het ook nooit heeft ondertekend, volgens het laatste verslag van de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA).

De heersende mullahs hebben hun totale voorraad laagverrijkt uranium verhoogd van 1020,9 kilogram tot 1571,6 kilogram, met ingang van 20 mei 2020. Dit is ongeveer acht keer meer dan wat het regime mocht hebben in het kader van de misplaatste nucleaire overeenkomst die bekend staat als het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA). Teheran had toestemming gekregen om een voorraad van 202,8 kilogram aan te houden volgens de voorwaarden van het JCPOA, en uranium te verrijken tot 3,67%. Iran verrijkt nu uranium tot de zuiverheid van 4,5% en bezit meer zwaar water dan op grond van de nucleaire overeenkomst zou zijn toegestaan.

Bovendien staan de mullahs de IAEA nog steeds niet toe haar vestigingen te inspecteren, een langetermijnprobleem dat volgens het recente rapport nu naar verluidt "ernstige zorgen" heeft gewekt bij de internationale inspecteurs.

Bovendien heeft Iran, ondanks het feit dat het partij is bij het Non-proliferatieverdrag (NPV), dat het wel heeft ondertekend, geweigerd het IAEA volledig toe te staan de locaties te inspecteren, met name om toezicht te houden op de militaire locaties van Iran, waar hoogstwaarschijnlijk de nucleaire activiteiten worden uitgevoerd.

Helaas was een van de gevaarlijkste concessies die de regering-Obama aan de Iraanse regering heeft gedaan, het toegeven aan de eis van de Iraanse leiders dat de militaire locaties buiten het bereik van het IAEA zouden vallen. Door deze concessie is het regime op verschillende belangrijke plaatsen, zoals het militaire complex van Parchin ten zuidoosten van Teheran, vrij geweest om nucleaire activiteiten te ontplooien zonder het risico te lopen om te worden geïnspecteerd.

Het recente rapport van het IAEA geeft nog steeds geen volledig beeld van de nucleaire activiteiten van Iran, en het onderschat helaas de reikwijdte van het nucleaire programma van de mullahs. De Iraanse autoriteiten hebben zelfs toegegeven dat zij een hoger gehalte aan verrijkt uranium hebben dan het IAEA heeft gemeld. Het hoofd van de Atomic Energy Organization of Iran, Ali Akbar Salehi, heeft verklaard dat Iran een adequate voorraad van 20% verrijkt uranium heeft. "Op dit moment hebben we genoeg 20% uranium," hij vertelde tegen het Iraanse Studenten Nieuwsagentschap, ISNA, "maar we kunnen meer produceren als dat nodig is." Hij voegde toe dat het land uraniumverrijking op een veel hoger niveau hervat in de nucleaire faciliteit van Fordow - een ondergrondse uraniumverrijkingsfaciliteit die naar verluidt op een van de bases van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) is gevestigd - het injecteren van uraniumgas in centrifuges, en het in werking stellen van 60 IR-6 geavanceerde centrifuges.

Het is belangrijk dat de IAEA er bij verschillende gelegenheden niet in is geslaagd de nucleaire activiteiten van Iran nauwkeurig te kunnen volgen. Zo vertelde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een verhaal in een toespraak in november 2018 voor de Algemene Vergadering van de VN waarin hij stelde dat Iran een "geheim atoommagazijn had voor de opslag van enorme hoeveelheden apparatuur en materiaal van het geheime Iraanse kernwapenprogramma". Hoewel de Iraanse leiders beweerden dat het atoommagazijn een tapijtreinigingsfaciliteit was, werden er sporen van radioactief uranium ontdekt op de plaats; de waarschuwing van Israël en andere rapporten zijn accuraat gebleken.

Israëls inbeslagname in 2018 van documenten uit een "nucleair archief" in Teheran beantwoordde enkele vragen die het IAEA al tientallen jaren niet heeft beantwoord. Volgens het Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid:

"Hoeveel kernwapens was Iran van plan om te maken en hoe ging het deze beslissing uitvoeren? Deze vraag was eind 2015 en begin 2016 niet te beantwoorden, op basis van de informatie van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA), toen de reeds lang bestaande kwesties, waaronder de Mogelijke Militaire Dimensies (PMD), werden aangepakt voor het begin van de uitvoering van het Gemeenschappelijk Alomvattend Actieplan (JCPOA). Maar nu, met de inbeslagname door Israël in 2018 van de documenten, computerbestanden en beelden uit een 'Nucleair Archief' in Teheran, kunnen dergelijke kwesties veel beter worden aangepakt".

Het Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid legde in zijn rapport uit..:

"Iran was van plan om vijf kernkoppen te bouwen, elk met een explosieve opbrengst van 10 kiloton... Dit rapport bespreekt een ander document uit het archief dat een vroege blik werpt op hoe Iran van plan was zijn doel te bereiken om vijf kernwapens te ontwerpen en te produceren tegen ongeveer 2003...".

Blijven de VS en de VN rustig werkeloos toekijken terwijl de heersende mullahs van Iran gevaarlijk dichter bij een kernwapenuitbraak komen?

Dr. Majid Rafizadeh is een bedrijfsstrateeg en adviseur, een Harvard-opgeleid wetenschapper, politicoloog, bestuurslid van Harvard International Review, en voorzitter van de International American Council on the Middle East. Hij is auteur van verschillende boeken over de Islam en het buitenlands beleid van de VS. Hij is te bereiken op Dr.Rafizadeh@Post.Harvard.EduDr.Rafizadeh@Post.Harvard.Edu

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2020 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Iran Close to Nuclear Weapons Breakout