www.wimjongman.nl

(homepagina)

Interessante tijden

9 juli 2020 - door Victor Rosenthal - door Victor Rosenthal

 

Het is een interessante week geweest voor de Israëli's, het meest in de slechte zin van het woord.

Het nieuws over de toepassing van het burgerlijk recht (geen "annexatie") op delen van Judea, Samaria en de Jordaanvallei is dat er geen nieuws is. Wat Netanyahu ook van plan is, het is een geheim. In tegenstelling tot veel "geheimen" in dit land (bijvoorbeeld de inhoud van politieonderzoeken van Netanyahu), zijn er geen lekken. Natuurlijk blijven de Europese Unie, de Amerikaanse Hervormingsbeweging, de Palestijnse Autoriteit en anderen reageren op wat er niet is gebeurd, op een manier die varieert van alarm- tot doodsbedreigingen. Ondertussen is er nog steeds niets.

Een enigszins heldere (en luide) plek is een reeks van explosies en branden in Iran, bijna één per dag, sommige op locaties die kritisch zijn voor de nucleaire en raketprogramma's van dat land. Had Israël er iets mee te maken? Wie weet het? Er zijn zeer speculatieve rapporten van verschillende bronnen die alles vermelden van cyberaanvallen, tot lokale regimetegenstanders, tot F-35's. Misschien doet de VS het wel? Hoe dan ook, het is prachtig om wakker te worden met berichten over die vernielde centrifuges en brandende raketfabrieken.

Ook de raketaanvallen op het zuiden van Israël vanuit de Gazastrook waren luid, maar niet zo geweldig. Niemand raakte gewond, en de IDF bombardeerde ondergrondse raketwerpers van Hamas als vergelding. Het kan zijn dat Iran-gerelateerde facties in de Gazastrook verantwoordelijk waren; als vergelding voor wat Israël wel of niet deed in Iran, of misschien voor een recente IDF-aanval op een wapenkonvooi in Syrië. De "oorlog tussen de oorlogen" gaat met weinig schroom verder. In feite hoor ik nu (woensdagochtend) militaire vliegtuigen. Training of operationeel? Ja.

In de afdeling "ik kan niet geloven dat ze nog steeds hier is" heeft de Australische sekscrimineel Malka Leifer, die in 2008 naar Israël is ontsnapt, nu een beroep gedaan op het Hooggerechtshof om haar uitlevering nog eens uit te stellen. Haar uitgebreide romancyclus van rechtbankzittingen en politieke inmenging heeft grote verlegenheid veroorzaakt voor Israël en pijn voor haar slachtoffers in Australië. Toen een rechter van het districtshof onlangs oordeelde dat ze geestelijk geschikt was om te worden uitgeleverd, dachten we dat we eindelijk het laatste van haar hadden gezien. Nog niet.

Het grootste (en slechtste) nieuws is de explosieve groei van de tweede golf van Coronavirus-infecties. Gisteren waren er 1473 nieuwe gevallen, veruit het grootste aantal sinds het begin van de epidemie. Het aantal nieuwe sterfgevallen en ernstige gevallen is gestegen. En het percentage positieve resultaten van de uitgevoerde tests stijgt. Er zijn uitbraken in verpleeghuizen en in een psychiatrisch ziekenhuis.

Gisteren nam de directeur van de volksgezondheid van het ministerie van Volksgezondheid, prof. Sigal Sadetzki, ontslag. In haar ontslagbrief bekritiseerde ze de regering scherp voor het creëren van lagen van bureaucratie die een snelle reactie op veranderende omstandigheden onmogelijk maakten, en voor het nemen van beslissingen op basis van politieke overwegingen in plaats van professionele overwegingen. Ze was vooral kritisch over de manier waarop de openbare scholen na de eerste golf werden heropend, waarbij de regering in veel gevallen de richtlijnen voor het scheiden van studenten en docenten in kleine groepen negeerde, en bijna allemaal tegelijk in plaats van geleidelijk zoals haar ministerie had aanbevolen. Ze merkte ook op dat de regering richtlijnen heeft aangenomen voor het aantal mensen op bruiloften en andere evenementen die de aanbevelingen van het ministerie ver overstijgen. Met de nieuwe regering kregen we een nieuwe minister van Volksgezondheid en een nieuwe directeur-generaal van het ministerie (de baas van Sadetzki). Ze zijn nog niet op de hoogte, en dat is te zien.

Een ander voorbeeld van politisering: Knessetlid Moshe Gafni van de Haredi United Torah Judaism-partij dreigde zijn partij uit de coalitie terug te trekken indien yeshiva's - die een golf van Corona-zaken hebben meegemaakt - worden gesloten, zoals het ministerie van Volksgezondheid en de Nationale Veiligheidsraad hadden geadviseerd. De yeshiva's bleven open, Gafni's partij bleef in de regering - en Sadetzki stopte ermee.

Naftali Bennett, de voormalige minister van Defensie (wiens partij, Yamina, nu in de oppositie zit) richtte zijn eigen privé "burgerlijk corona-kabinet" op, dat al verschillende zeer verstandige suggesties heeft gedaan. Helaas heeft hij enkele jaren geleden, toen hij Netanyahu's stafchef was, naar verluidt tegen Sara Netanyahu gezegd: "Ik werk voor uw man, niet voor u". Netanyahu, die de instructies van zijn vrouw opvolgt, heeft sindsdien een vete met hem en doet zijn best om te voorkomen dat Bennett invloed heeft of medewerking krijgt voor wat dan ook.

Sadetzki's klachten over de regering zijn doelgericht, maar haar eigen ministerie is ook schuldig. Het ministerie van Volksgezondheid werd belast met het beheer van het epidemiologische deel van de Corona-reactie - het onderzoeken van de mensen en de plaatsen met wie en waar bevestigde patiënten contact hadden, het opsporen en in quarantaine plaatsen van degenen die zijn blootgesteld. Ze konden het niet bijbenen, dus het doorbreken van de infectieketens was onmogelijk. Het ministerie beweerde dat dit werk alleen kan worden gedaan door gediplomeerde verpleegkundigen in de gezondheidszorg, maar er zijn er niet genoeg. Bennett suggereerde dat getrainde en begeleide studenten veel van dit werk zouden kunnen doen, en uiteindelijk beginnen ze dit te doen. Ik herinner me hoe Israël zijn Onafhankelijkheidsoorlog heeft gewonnen met soldaten die nog maar enkele maanden ervoor uit de interneringskampen waren vrijgelaten, en daarvoor in nazi-concentratiekampen hadden gezeten.

El Al, de Israëlische vlagmaatschappij, werd in 2003 geprivatiseerd. Bekend om de hoge prijzen, de uitstekende beveiliging en veiligheid, de middelmatige service en de zeer hoge arbeidskosten, kreeg een enorme financiële klap te verwerken in de epidemie. Nu zal zij door de regering worden gered, wat waarschijnlijk zal leiden tot een hernationalisatie van de maatschappij. Er is eenvoudigweg geen alternatief, want Israël kan niet afhankelijk zijn van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen voor een vervoerslijn naar de rest van de wereld.

Kortom, de economische situatie van de meeste Israëli's kan als beroerd worden omschreven. Officiële werkloosheidscijfers na het begin van de tweede golf van de epidemie zijn nog niet beschikbaar, maar sommige analisten zeggen dat het nu waarschijnlijk in de buurt van 10% ligt. In januari was het nog maar 3,6%. De horeca en de evenementensector (bruiloften, enz.) zijn verpletterd, de hele detailhandel lijdt eronder en het toerisme is bijna nihil. De toenemende Corona-aantallen impliceren dat het niet snel beter zal gaan. Overheidsprogramma's om mensen zonder inkomen te compenseren zijn traag van start gegaan en vertonen veel hiaten. Werknemers in de podiumkunsten hebben demonstraties gehouden en het verkeer geblokkeerd om te protesteren. Zelfs waar bedrijven actief zijn, zijn klanten schaars - want die maken zich zorgen over de blootstelling aan het virus of ze hebben gewoon geen extra geld.

Vorige week zei ik dat ik hoopte dat de overmoed dat we door ons succes in de omgang met de eerste golf van Corona hadden verworven, zou worden vervangen door intelligentie. Ik zie dat nog niet gebeuren. Aan de andere kant doet iemand geweldig werk door dingen op te blazen in Iran en Syrië.

Bron: Interesting Times | Abu Yehuda