www.wimjongman.nl

(homepagina)

De historische vredesovereenkomst van Israël met de VAE zou het begin kunnen zijn

"Sinds 2007 is er een gestaag drumritme van een boodschap dat Israël zijn betrekkingen met gematigde Arabische landen verbetert," zei Josh Krasna van het Jeruzalem Instituut voor Strategische Studies en het Onderzoeksinstituut voor Buitenlands Beleid.

( )

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet Omans sultan Qaboos in de Omaanse hoofdstad Muscat, 26 oktober 2018. Bron: GPO.

Door Israel Kasnett - 13 augustus 2020

In een gezamenlijke verklaring van de Amerikaanse president Donald Trump, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, de kroonprins van Abu Dhabi, waarin het "Abraham-akkoord", een vredesakkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, wordt aangekondigd, is de eerste sinds Jordanië in 1994 een dergelijk akkoord ondertekende. Wat houdt dit akkoord nu in en wat betekent het voor de toekomst?

Richard Goldberg, een senior adviseur bij de Foundation for Defense of Democracies, vertelde JNS dat "het vredesakkoord de weg vrijmaakt voor een volledige normalisering van de diplomatieke, handels- en reisbetrekkingen tussen Israël en de VAE".

Maar dit is blijkbaar slechts het begin van een bredere relatie tussen Israël en de Perzische Golfstaten.

Trump liet dit zo doorschemeren tijdens zijn verklaring aan de pers toen hij zei: "Ik denk dat je een aantal zeer opwindende dingen zult zien, ook uiteindelijk met de Palestijnen."

Netanyahu zinspeelde tijdens zijn persconferentie ook op toekomstige diplomatieke banden toen hij zei: "Ik denk dat er een goede kans is dat we binnenkort meer Arabische landen zullen zien toetreden tot deze groeiende vredeskring".

Joshua Krasna, een expert op het gebied van strategische en politieke ontwikkelingen in de Arabische wereld aan het Jeruzalem Instituut voor Strategische Studies, en een senior-medewerker in het Foreign Policy Research Institute, vertelde JNS dat "er de laatste jaren een langzame, maar gestage opbouw is geweest in de betrekkingen tussen Israël en de Golfstaten. Israëlische zakenlieden zijn een tijdje heen en weer gegaan, en Israëlische ministers hebben conferenties bijgewoond."

Zo bezocht de voormalige minister van Transport en Inlichtingenzaken Yisrael Katz Oman in 2018. En voormalig minister van Cultuur en Sport Miri Regev bezocht dat jaar ook de VAE.

"Sinds 2007 is de boodschap dat Israël zijn betrekkingen met de gematigde Arabische landen verbetert, gestaag doorgedrongen", aldus Krasna.

Maar de grote verandering kwam in 2018 toen Netanyahu naar Oman ging. In die tijd werd er veel gepraat dat er op korte termijn een diplomatieke doorbraak werd verwacht.

De gezamenlijke verklaring zei dat de drie leiders "akkoord waren gegaan met de volledige normalisering van de betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten," en Krasna merkte op dat de Verenigde Staten en Israël een volledige normalisering als zijnde een gesloten overeenkomst lijken aan te prijzen.

Toch, Bin Zayed schreef op Twitter dat de deal betekent "samenwerking en het instellen van een routekaart naar de oprichting van een bilaterale relatie," wat veel zachter en meer dubbelzinnig taalgebruik is.

( )

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz (links) ontmoet de Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken Khalid bin Ahmed Al Khalifa op 18 juli 2019 bij de minister van Religieuze Vrijheid van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Bron: Yisrael Katz/Twitter.

Saoedi-Arabië heeft 'de grootste beslissing te nemen van allemaal'

Het Arabische vredesinitiatief, een voorstel uit 2002 onder leiding van Saoedi-Arabië waarin werd opgeroepen tot volledige terugtrekking van Israël uit de betwiste gebieden in ruil voor normalisatie met de Arabische wereld als uitgangspunt, is nu uit het raam gegooid, aangezien de normalisatie nu duidelijk op de eerste plaats komt.

Volgens Goldberg heeft Saudi-Arabië nu "de grootste beslissing te nemen van allemaal."

Als de vermoedelijke Democratische presidentiële kandidaat Joe Biden de Amerikaanse verkiezingen in november wint, zegt Goldberg: zijn er pro-Iraanse, anti-Golf stemmen in de Democratische Partij die zich inzetten om de Amerikaanse wapenverkoop naar Riyadh volgend jaar af te snijden."

Als dat zo is, merkte hij op, dan is de Saoedische kroonprins Muhammad bin Salman "politiek gezien slechter af als de VAE een vredesverdrag met Israël heeft en Saudi-Arabië niet."

Goldberg waarschuwde zelfs in een artikel van 7 augustus in Newsweek voor de gevolgen voor Saoedi-Arabië en de VAE als zij geen historische vredesovereenkomsten met Israël ondertekenen.

Hij schreef: "Een regering Biden zal verleid worden om de Iraanse kernovereenkomst opnieuw aan te gaan, terugkomend op de strategie uit de Obama-tijd van het streven naar een machtsevenwicht tussen de Islamitische Republiek en haar Soennitische Arabische buren."

Hij schreef ook dat "met een Iran dat opnieuw met contant geld uit de V.S. wordt overspoeld en geavanceerde conventionele wapens uit Rusland en China invoert, MBS [Bin Salman] en MBZ [Bin Zayed] slechts één echte bondgenoot in het Midden-Oosten zullen hebben: de staat Israël."

"De regionale Arabische-Israëlische integratie is van cruciaal belang om Iran te isoleren," zo voegde hij toe in zijn commentaar op JNS. "De greep van Iran op de regio zal blijven verzwakken naarmate de buren sterker worden, zowel economisch als strategisch."

Met betrekking tot de Israëlische militaire samenwerking met de VAE, zei Goldberg "dit opent zeker de deur voor uitgebreide bilaterale militaire relaties en misschien zelfs multilaterale militaire oefeningen die door de V.S. worden ontvangen."

( )

De Israëlische minister van Sport en Cultuur Miri Regev juicht het Israëlische Judo-team in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, toe in oktober 2018. Zij is de eerste Israëlische minister die de VAE officieel bezoekt. Bron: Screenshot.

Een sterke overwinning bij de verkiezingen

Volgens Krasna is dit een overwinning voor zowel de VAE als Israël, omdat "de VAE kunnen beweren dat de annexatie van de tafel is gehaald. En Netanyahu kan een grote prestatie claimen op het bredere Arabisch-Israëlisch conflictfront.

In tegenstelling tot de gezamenlijke overeenkomst die zegt dat een annexatie is "opgeschort", schreef Bin Zayed op Twitter dat "een overeenkomst is bereikt om verdere Israëlische annexatie van Palestijnse gebieden te stoppen".

Tijdens zijn persconferentie benadrukte Netanyahu dat de annexatie nog steeds op tafel ligt, en dat hij van plan is ermee door te gaan.

Maar volgens Krasna laat het huidige politieke klimaat Netanyahu niet toe om er toch mee door te gaan, dus met deze deal "krijgt hij een elegante gezichtsbesparing en een aanzienlijke beloning voor iets wat hij toch niet zou kunnen doen. Hij zou de annexatie niet kunnen doordrukken, zeker niet voor de Amerikaanse verkiezingen".

Krasna zei dat dit ook een overwinning is voor de Verenigde Staten, want het geeft Trump een grote prestatie op het gebied van buitenlands beleid in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen.

"Het zal hem sterk maken als hij de verkiezingen ingaat," zei hij.

Terugkomend op de andere Arabische landen die zouden kunnen volgen en vredesovereenkomsten met Israël zouden kunnen ondertekenen, zei Goldberg dat in de loop van de laatste jaren, "de meeste mensen dachten dat Bahrein het eerst zou gaan, gezien de manier dat zij leiding gaven bij het opwarmen van relaties met Israël."

Hij voorspelde dat Bahrein de volgende zal zijn om vrede te sluiten met Israël.

"Wij zouden op een bepaald punt een aankondiging van Manama spoedig kunnen verwachten," zei Goldberg, toevoegend dat hij veronderstelt dat andere naties dit voorbeeld zullen volgen.

Bron: Israel’s historic peace deal with UAE could be just the beginning