www.wimjongman.nl

(homepagina)

HEZBOLLAH HEEFT NOG STEEDS DE LEIDING IN LIBANON

door Dr. Mordechai Kedar - 13 augustus 2020

()

Fatima was de dochter van profeet Mohammeds eerste vrouw, Khadija. Mohammed huwde Fatima uit aan zijn neef Ali ibn Abi Talib, de oprichter en eerste imam van de Shi'ite tak van de Islam. Een van hun zonen was Hoessein, die in 680 v.Chr. door het leger van de Kalief Yazid in Karbala werd onthoofd. Tot op de dag van vandaag komen de Shi'iten jaarlijks bijeen om rituelen uit te voeren waarbij sprake is van zelfkastijding en zelfbeschadiging om het martelaarschap van Hoessein te herdenken. Fatima, de moeder van Hussein, heeft een status onder de Shi'iten die vergelijkbaar is met die van Maria, de moeder van Jezus, in het Christendom.

Shi'iten noemen belangrijke dingen in hun leven naar Fatima. Een ervan is de "Fatimapoort" - niet die tussen Israël en Libanon bij Metulla - maar die bij de haven van Beiroet. Deze poort wordt al vele jaren bediend en gecontroleerd door Hezbollah. De organisatie gebruikt het om te importeren en exporteren wat ze maar wil, zonder door de douane of inspectie te gaan.

De gebruikelijke lading die via de Fatimapoort wordt geïmporteerd zijn raketten, raketonderdelen, explosieven en grondstoffen voor de militaire industrie van de groep. De Fatimapoort wordt ook gebruikt door Hezbollah om drugs te exporteren, waarmee het een deel van zijn operaties financiert. Afgelopen april hebben de Libanese autoriteiten een lading van 25 ton cannabis in beslag genomen die op het punt stond om uit de haven te worden geëxporteerd.

Nu de Fatimapoort samen met de rest van de haven is vernietigd, zal Hezbollah zijn smokkelactiviteiten overbrengen naar de luchthaven in Zuid-Beiroet, en waarschijnlijk ook naar de kleine havens van Sidon en Tyrus. Inlichtingendiensten over de hele wereld moeten zich richten op deze locaties, maar ook op de luchthavens van Syrië en op de derde "Fatimapoort": die tussen Syrië en Libanon, die ook (tot niemands verrassing) wordt gecontroleerd door Hezbollah en niet door de Libanese autoriteiten.

De capaciteiten van Hezbollah om Beiroet te vervangen door de bovengenoemde locaties is de reden waarom zij de machtigste strijdmacht in Libanon blijft, ondanks de schade die zij zojuist heeft geleden. Zij is in staat om de controle te behouden ondanks de economische en politieke crisis in Libanon. De lijdensweg van het Libanese volk maakt het voor Hezbollah immers gemakkelijker om te profiteren van het geweten van de wereld en de schade uit eigen zak te betalen, met name die van Saoedi-Arabië.

Dit is dus de situatie in Libanon: Hezbollah vernietigt het land, doodt en verwondt zijn burgers, en de wereld betaalt het land om de ruïnes te herstellen.

Lt. Col. (res.) Dr. Mordechai Kedar is een senior onderzoeksmedewerker bij het Begin-Sadat Centrum voor Strategische Studies. Hij was 25 jaar lang werkzaam bij de militaire inlichtingendienst van de IDF, gespecialiseerd in Syrië, het Arabische politieke discours, Arabische massamedia, islamitische groeperingen en Israëlische Arabieren, en is een expert op het gebied van de Moslimbroederschap en andere Islamitische groeperingen.

Bron: After the Beirut Explosion, Hezbollah Remains In Charge