www.wimjongman.nl

(homepagina)

Vechten tegen de nieuwe sociale media heersers

De tijd voor een afrekening met de sociale mediagiganten is aangebroken, en niet alleen in de Verenigde Staten.

Door Caroline B. Glick - 23 oktober 2020

 

(illustratie:Thomas Ulrich Pixabay)

 

 

 

Facebook en Twitter verwijderen honderden accounts

De tijd voor een afrekening met de sociale mediagiganten is aangebroken, en niet alleen in de Verenigde Staten.

Eerder deze week lanceerde Shibbolet Library, een nieuwe Israëlische uitgever die gespecialiseerd is in conservatieve auteurs, een verkoopactie op Facebook. Het bedrijf investeerde ongeveer 100.000 shekels ($ 34.000) voor Facebook-advertenties om de verkoop van het boek te promoten. Plotseling werd zijn account geblokkeerd. De campagne was verwoest. De investering van de firma ging verloren.

Facebook, de gemeenschappelijke reus, die verzadigd is van anonieme arbeidskrachten en ondoorgrondelijke algoritmes, heeft de campagne zonder voorafgaande waarschuwing of verklaring vernietigd.

Waarschijnlijk was er geen uitleg nodig. Dit was niet de eerste actie van Shibbolet. Afgelopen april lanceerde Shibbolet Library ook al een nieuwe verkoopcampagne op Facebook, tegen een prijs van tienduizenden shekels aan Facebook-advertenties. Toen werden de Facebook-accounts van het bedrijf ook geblokkeerd door de naamloze, gezichtsloze opzichters van Facebook en werd de campagne van het bedrijf stilgelegd door een bevriezing van het account.

Shibbolet oprichter en CEO Rotem Sela herinnert eraan dat hij zeven keer in beroep ging.

"Het is eigenlijk een beetje Kafkaaans om te zeggen dat ik in beroep ging omdat mij nooit verteld werd wat ik mis deed. We verkochten alleen boeken. We zitten opgesloten door het coronavirus. Alle boekenwinkels waren gesloten. Facebook-verkoop was en blijft de meest directe manier voor ons om ons bedrijf draaiende te houden en onze boeken te verkopen. Welk legitiem probleem kan Facebook dan hebben met onze inspanningen?"

Na Sela 's zevende beroep werd hij geïnformeerd dat Facebook besloten had om Shibbolets account permanent te bevriezen... Waarom?... Waarom vraag je dan? Niemand gaf antwoord.

Gezien Facebooks dominantie van online markten, opende Shibbolet een nieuw account, met tegenzin gedwongen om maar te accepteren dat het alle klantinformatie die opgeslagen was op zijn vorige, maar nu permanent bevroren account, had verloren.

Het was met het nieuwe account dat Shibbolet een nieuwe campagne lanceerde - alleen om opnieuw geblokkeerd te worden.

Deze actie van Facebook deze week tegen Shibbolet is natuurlijk niet in het luchtledige gebeurd. Facebook sloot het Facebook van Shibbolet af op het hoogtepunt van de storm in de VS over draconische stappen die Facebook en Twitter namen om de toegang van hun gebruikers tot de blockbuster-verhalen te blokkeren die de New York Post vorige week publiceerde over de inhoud en details van de e-mails van de computer van de zoon van de Democratische presidentskandidaat, de voormalig vice president Joe Bidens, Hunter Biden. De e-mails - waarvan vele sindsdien zijn vrijgegeven, en waarvan er geen is ontkend, niet door Hunter Biden of door de Biden-campagne - gaven gewicht aan eerdere beschuldigingen dat JoeBiden tijdens zijn ambtstermijn als vice-president zijn positie gebruikte om zijn familieleden te verrijken door middel van duistere deals met Oekraïense en Chinese zakelijke belangen.

Twitter blokkeerde het account van de New York Post en bevroor de accounts van gebruikers die de artikelen van de Post deelden, zowel op hun openbare 'feed' als in hun privéberichten. Facebook 'shaduw-verbood' de artikelen, blokkeerde de gebruikers zodat ze het niet konden lezen.

Veel waarnemers, vooral in Israël, werden niet in verlegenheid gebracht door de schok vanwege de agressieve pogingen van Facebook en Twitter om de New York Post-artikelen te censureren. Voor hen leek het alsof er niets aan de hand was. De Israëlische rechtervleugel en conservatieven hebben lange tijd te lijden gehad vanuit het oogpunt van discriminatie, zowel door de traditionele media, als de juridische broederschap of de sociale media.

Na een jarenlange campagne van demonisatie door Israëlisch links, beval in 2002 het Israëlische Hooggerechtshof de sluiting van het radiostation Arutz 7. Op dat moment was Arutz 7 de enige niet-linkse zender in Israël. In 2014 stemden 43 leden van Knesset voor de beruchte "Israel Hayom Wet". Het doel van de wet was om deze uitgave, de grootste krant in Israël, te sluiten. Israël Hayom was het doelwit vanwege zijn niet-linkse redactiebeleid. Om de wet te blokkeren, voelde Premier Benjamin Netanyahu zich gedwongen om de Knesset te ontbinden en vervroegde verkiezingen uit te roepen.

Vorig jaar nam Procureur-generaal Avichai Mendelblit een enorme sprong voorwaarts in de linkse censuur. Zonder rechtsgrondslag herdefinieerde hij omkoping om tevens de positieve dekking van rechtse politici erin op te nemen en gebruikte deze nieuwe en ongefundeerde definitie van omkoping als basis om Netanyahu aan te klagen voor omkoping.

Wat betreft de sociale media-giganten, al jaren delen Israëlische conservatieven en rechtse politici en rechtse activisten hoe Google, Facebook, Twitter en YouTube hun bereik en hun vermogen om online geld te verdienen hebben beperkt. Schrijvers, waaronder ikzelf, en politici hebben een 'schaduw-verbod' van hun postings meegemaakt, en de demonisering van hun Facebook- en YouTube-accounts, en het verwijderen van Google-advertenties van hun websites.

Maar de afgestompte Israëlische rechtsen hebben het mis. Er is iets nieuws gaande – iets onheilspellends. De New York Post is geen blogger. Het is een grote krant. En al meer dan een week, is zijn Twitter-account, met meer dan een miljoen volgers, gesloten. Shibbolet organiseert geen protesten. Het publiceert boeken van auteurs als Peggy Noonan en James Q. Wilson. Facebook en Twitter maakten al duidelijk dat ze zich geen zorgen maken over de openbare veiligheid of gezondheid. Zij proberen het conservativisme en alle belangrijke uitdagingen voor de linkse macht af te weren. En met hun overheersende invloed op de informatiestroom over de hele wereld, manifesteert hun onbedekte vastberadenheid om deze stemmen het zwijgen op te leggen een duidelijk en actueel gevaar voor de vrijheid van samenlevingen.

Hoewel het vanzelfsprekend is, moet worden opgemerkt hoe ontgoochelend dit alles is.

Sinds de komst van het internet, en zeker sinds het de dominante manier van zowel mondiale als lokale communicatie werd, begroetten de conservatieven haar opkomst met vreugde en opluchting. Dit was nergens zo waar als in Israël. Israëli's zagen het internet en de sociale media platforms die het kwamen domineren als hun redding.

Het is waar dat de media en de overgrote meerderheid van de gedrukte media in het land worden gedomineerd door links. Alle pogingen om publieke radio- en televisiestations die volledig door links worden gedomineerd, te privatiseren zijn inderdaad mislukt. Maar het internet, zoals de Israëlische conservatieven zeiden, zou het speelveld uiteindelijk gelijk maken.

Met platforms als Facebook was iedereen van Netanyahu tot de Raad van Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria ervan overtuigd dat de langdurige wurggreep van links op de media eindelijk voorbij was. Rechtse en conservatieve Israëli's zouden hun ideeën kunnen delen en het publiek direct kunnen informeren over hun acties, zonder het filter van de vijandige media.

Maar de schokkende censuur van de New York Post in Amerika aan de ene kant, en een kleine conservatieve uitgeverij in Israël aan de andere kant, zijn duidelijke tekenen dat dit feest voorbij is. Ongeacht wie volgende maand de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, de Rubicon [moeilijk over te steken rivier] is overgestoken. De kat is uit de zak. Het masker is gevallen. Facebook, Twitter, Google, YouTube en hun dochterondernemingen zullen, tenzij ze ingeperkt worden, steeds verder gaan met steeds draconischer beperkingen op de stroom van informatie die afwijkt van hun eigen ideologische en bestuurlijke belangen.

Toen het deze week bekend werd dat Facebook Shibbolet - opnieuw - had geblokkeerd, hebben de Likud Knessetleden Amit Halevy en Ariel Kelner direct berichten gepubliceerd op Twitter, waarin ze dreigden wettelijke stappen tegen Facebook te ondernemen. De bedreigingen werkten. Shibbolets account is weer hersteld. In feite werd het Facebook-account dat in april "permanent" bevroren was, snel ontdooid.

Hoewel dit een positieve ontwikkeling is, is het geen business model. Conservatieve bedrijven – en bedrijfseigenaren - kunnen hun commerciële model niet bouwen rond het geloof dat wetgevers hen wel zullen verdedigen op Twitter, of dat de triljoen-dollar conglomeraten er lang om zullen geven wat wetgevers zeggen of doen.

Gezien de omvang van de dreiging heeft Hallevy woensdag in de Knesset een actie op gang gebracht. Hij diende een wetsvoorstel in met de titel "De verantwoordelijkheid van de Sociale Media voor de inhoud die op haar platforms wordt gepubliceerd"

Als de wet wordt aangenomen, zal het wetsvoorstel van Halevy de sociale mediabedrijven in twee categorieën verdelen: bedrijven die zich bemoeien met inhoud die op hun platforms wordt geplaatst, en bedrijven die dat niet doen. Momenteel genieten beide soorten bedrijven immuniteit van rechtszaken in verband met de inhoud die op hun platforms is geplaatst of geblokkeerd.

Het wetsvoorstel van Hallevy zou de vrijstelling handhaven voor sociale mediabedrijven die zich niet bemoeien met de inhoud op hun platforms, zonder een gerechtelijk bevel of een duidelijke wettelijke verplichting daartoe. Aan de andere kant zouden sociale mediabedrijven die zich met de inhoud van hun platforms bemoeien, niet langer immuun zijn voor juridische handelingen van gebruikers die schade ondervinden van de inhoud op hun platforms.

De wet van Hallevy vereist ook dat bedrijven die zich bemoeien met de inhoud van hun platforms op een transparante manier opereren. Ze zouden moeten uitleggen wat voor inhoud ze censureren. En ze zouden verplicht zijn jaarverslagen te publiceren waarin precies wordt aangegeven welke 'posts' ze censureerden en waarom. De gebruikers worden hiervan op de hoogte gebracht vóórdat de bedrijven actie ondernemen tegen hun inhoud, en de gelegenheid krijgen zich te verdedigen.

President Donald Trump en de prominente Republikeinse wetgevers hebben beloofd om na de verkiezingen soortgelijke actie te ondernemen tegen Facebook, Twitter en andere sociale mediagiganten. Het Ministerie van Justitie heeft eerder deze week een anti-trust rechtszaak tegen Google aangespannen.

Deze initiatieven zijn van cruciaal belang. En ze moeten niet alleen staan. Zij zouden eerder de eerste tekenen moeten zijn van een gezamenlijke campagne om de macht te beperken van deze gigantische bedrijven die bijna wereldwijd alle informatie controleren.

De vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van informatie zijn de fundamenten van vrije samenlevingen. In plaats van hun ongekende macht te gebruiken om beide te beveiligen, manipuleren de sociale mediagiganten de informatie en censureren spraak met een macht die niemand 20 jaar geleden kon peilen. Optimisme en hoop voor hun positieve mogelijkheden verblindde velen van ons voor de werkelijke gevaren. De tijd is gekomen om deze nieuwe en verderfelijke bedreiging voor de toekomst van de vrije naties en de vrije mensen op zich te nemen.

***

Bron: Fighting the new commissars - www.israelhayom.com