www.wimjongman.nl

(homepagina)

Gevaarlijke Dagen

door Hal Lindsey - 16 september 2020

()

Op Facebook of andere sociale media - ben je dan terughoudend om te zeggen wat je echt denkt? Is de mogelijkheid van een reactie te ontmoedigend? Is het makkelijker om foto's van je hond te plaatsen? Brengt het noemen van je geloof op het werk je in gevaar om je baan te verliezen? Voel je je nu ziek als je door een straat loopt waar je je ooit thuis voelde? Worden familie-samenkomsten als mijnenvelden? Worden Thanksgiving en Kerstmis bijeenkomsten zaken om weg te blijven door de vele mijnen die kunnen worden ontstoken?

Ik hoop dat deze dingen niet waar zijn voor jou, maar voor miljoenen zijn ze feiten in hun leven geworden. Als cultuur hebben wij het vertrouwen verloren om elkaar toe te staan fouten te maken, of om andere meningen te hebben dan de onze. De lontjes zijn kort geworden en de landmijnen worden met steeds meer explosieven geladen. Het wordt gevaarlijk daarbuiten, gevaarlijk om je mening te geven, om bepaalde kledingstukken te dragen, zoals uniformen, of om iets te zeggen waarvan je dacht dat het onschadelijke zaken waren. Als mensen denken dat je in code praat, kan en zal alles wat je zegt tegen je gebruikt worden.

De woede die Amerika overspoelt, bouwt zich al een tijdje op. Een Time Magazine voorpagina-verhaal in 2016 beloofde het uit te leggen: "Waarom we internet verliezen aan de cultuur van haat." Het artikel draaide om internet-praat. Maar het ging in feite om het verlies van fatsoen.

Het Time-artikel klaagde dat als je op internet zegt dat je worstelt met depressie, iemand "zal proberen om je over te halen jezelf te doden... En dat sijpelt door van onze smartphones naar elk aspect van ons leven." Bedekt door de anonimiteit van het web, lijken mensen die het recht op een leuk leven van een jonge kat verdedigen... wel bereid te zijn om jonge vrouwen te beschamen omdat ze mager, dik, lang, kort of zelfs slim zijn. Ze raden vaak zelfmoord aan als remedie.

De beschamers en haters houden zich vast aan iets anders over een persoon en proberen hen ermee te vernederen. Ze bespotten de dood van de onlangs overledenen. Ze vinden en publiceren privé-informatie over willekeurige mensen. Ze sturen verkrachtingsbedreigingen naar vrouwen met wie ze het niet eens zijn.

Kijk naar de atletiekwereld. Vroeger koesterden we iets van wat sportiviteit heette. Vandaag wordt het gezien als een teken van zwakte. Ik denk niet dat we de waarde van sportiviteit voor de samenleving kunnen berekenen, of wat het verlies ervan op de lange termijn betekent.

2 Timoteüs 3:1 zegt: "In de laatste dagen zullen zware tijden komen." De volgende verzen vertellen ons waarom de laatste dagen vol gevaar zullen zijn. Die verzen zeggen niet dat de laatste dagen gevaarlijk zullen zijn door aardbevingen, hongersnood of pestilentie. Ze wijzen de ergste laatste dagen gevaren toe aan menselijke morele tekortkomingen.

De eerste vijf verzen van dat hoofdstuk zeggen: "Weet dit dat in de laatste dagen zware tijden zullen aanbreken. Want de mensen zullen liefhebbers zijn van zichzelf, geldzuchtig, grootsprekers, hoogmoedig, lasteraars, hun ouders ongehoorzaam, ondankbaar, onheilig, zonder natuurlijke liefde, onverzoenlijk, kwaadsprekers, onmatig, wreed, zonder liefde voor het goede, verraders, roekeloos, verwaand, meer liefhebbers van zingenot dan liefhebbers van God."

Wat maakt de laatste dagen gevaarlijk? Vooral het plotselinge en dramatische verlies van het morele karakter. Heb je een voorbeeld nodig? Kijk om je heen.

Bron: Hal Lindsey