www.wimjongman.nl

(homepagina)

Saudi-Arabië: ook wij hebben genoeg van de Palestijnen

door Khaled Abu Toameh - 12 oktober 2020

( )

Saoedische prins Bandar bin Sultan bin Abdulaziz geeft zijn vernietigende en ongekende aanval op de Palestijnse leiding en voegt Saoedi-Arabië en haar burgers toe aan de groeiende lijst van Arabieren die de Palestijnen als "ondankbaar" beschouwen."(Afbeeldingsbron: kremlin.ru)

De Saoedische prins Bandar bin Sultan bin Abdulaziz' vernietigende en ongekende aanval op de Palestijnse leiding, tijdens een interview uitgezonden door de Saoedische televisiezender Al-Arabiya op 6 oktober, voegt Saudi-Arabië en zijn burgers toe aan de groeiende lijst van Arabieren die de Palestijnen als "ondankbaar" beschouwen."

Tijdens het interview zei de prins, een voormalige Saoedische ambassadeur in de VS, dat "de Palestijnse zaak een rechtvaardige zaak is, maar de pleitbezorgers ervan zijn mislukkelingen, en de Israëlische zaak is onrechtvaardig, maar hun pleitbezorgers zijn succesvol gebleken."

Hij beschuldigde de Palestijnen ervan zich te hebben ingespannen tegen de vijanden van Saoedi-Arabië - Iran en Turkije - en bekritiseerde hen omdat zij de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein beschuldigden van verraad omdat zij akkoord gingen met het aanknopen van betrekkingen met Israël. Hij beschuldigde de Palestijnen ook van ondankbaarheid of gebrek aan loyaliteit tegenover Saoedi-Arabië en andere Arabische landen die hen tientallen jaren steunden.

Na het interview hebben veel Saoedi's en andere Golfstaat-burgers hun steun betuigd aan de kritiek van Prins Bandar bin Abdulaziz op de Palestijnen, waarbij sommigen zeggen dat het tijd is voor een nieuw Palestijns leiderschap dat de belangen van het volk vooropstelt en de financiële hulp die de Arabische landen en het Westen hun hebben gestuurd, niet opstrijkt.

"Ik geloof dat de tijd is gekomen om een permanent Arabisch comité op te richten onder de paraplu van de Arabische Liga om de Palestijnse kwestie te beheren en een directe dialoog met Israël te voeren," zei Emirati columnist en politiek analist Abdullah Nasser Al-Otaibi. "Vandaag, na dit zeer onthullende en openhartige gesprek (door de Saoedische prins), geloof ik sterk in de noodzaak voor de Arabieren om een manier te vinden om de Palestijnse kwestie te beheren."

Al-Otaibi is een van de Arabische commentatoren die onlangs hebben gesproken over de noodzaak dat de Arabische landen het heft in eigen handen moeten nemen en proberen het Israëlisch-Arabische conflict op te lossen zonder daarbij het mislukte en corrupte Palestijnse leiderschap in te betrekken. Dat is een eis die geen enkele Arabier de afgelopen decennia heeft durven stellen. Het toont aan dat een groeiend aantal Arabieren van mening is dat er geen oplossing kan worden gevonden voor het Israëlisch-Arabische conflict zolang de huidige Palestijnse leiding aan de macht blijft.

De Saoedische politiek analist Fahim Al-Hamid merkte op dat de Palestijnen de afgelopen decennia veel kansen hebben gemist om een oplossing te vinden voor hun conflict met Israël.

Onder verwijzing naar de aanhoudende machtsstrijd tussen de Palestijnse regerende Fatah-factie op de Westelijke Jordaanoever en Hamas in de Gazastrook beschuldigde Al-Hamid de twee partijen van "handel" in de Palestijnse kwestie.

"Toen Israël zich in 2005 terugtrok uit de Gazastrook, was het mogelijk voor de Palestijnen om de kans te grijpen om meer winst te behalen," schreef hij.

Hamas weigerde echter de Palestijnen te verenigen en legde de basis voor het begin van de verdeeldheid tussen de Palestijnen. In plaats daarvan probeerde Hamas toen geld in te zamelen van Turkije, Qatar en Iran."

De uitspraken van Prins Bandar lovend, voegde Al-Hamid eraan toe:

"Het is jammer dat de Palestijnse broeders meer dan 60 jaar in hun zaak hebben gehandeld en erop hebben aangedrongen geen compromissen te sluiten, onderhandelingen te saboteren en alle vredesinitiatieven af te wijzen. De tijd voor een handel in de zorgen van het Palestijnse volk is voorbij. Het belang van de mensen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever vereist de interventie van rationele Arabieren om een alomvattende vrede in de regio te bereiken. We vertellen de Palestijnen wat de (VS) President (Abraham) Lincoln zei: "Je kunt het hele volk soms voor de gek houden en sommige mensen de hele tijd, maar je kunt niet alle mensen de hele tijd voor de gek houden.'"

De Saudische columnist Mohammed Al-Saaed, die de kritiek van Prins Bandar bin Abdulaziz aanhaalde, weerlegde de Palestijnse beweringen dat zij zich ook niet bemoeien met de interne aangelegenheden van Arabische landen:

"In de afgelopen zes decennia, hebben de Palestijnen zich gepresenteerd als neutraal over Arabische kwesties. Zij [de Palestijnen] hebben zich echter tot marionetten gemaakt in de handen van Qatar, Turkije en Iran. De Palestijnen hebben de meeste Arabische landen systematisch geterroriseerd en hun wapens en bommen gericht tegen de Arabieren."

Al-Saaed zei dat de Palestijnen zich ook bezig hielden met een andere vorm van terrorisme: het afpersen van geld van de Arabieren "of anders beschouwen ze je als vijandig (tegenover de Palestijnen). We mogen hun terroristische acties tegen consulaten en ambassades, de moorden op Saoedische figuren en de kaping en bombardementen van vliegtuigen niet vergeten."

Vervolgens beschuldigde hij de Palestijnen van het beledigen van Saoedi-Arabië door het verbranden van vlaggen en foto's van haar leiders en het publiceren van offensieve cartoons in media die geleid worden door leden van Fatah en Hamas. Al-Saaed voegde toe:

"Saudi-Arabië wil alleen dat ze (de Palestijnen) ophouden het Koninkrijk en zijn burgers te kwetsen. De Palestijnen moeten zich ervan bewust zijn dat de stemming van het volk in de Saoedische straat deze misstanden niet langer kan tolereren. De Palestijnse leiders moeten een rationeel standpunt innemen voordat zij de steun van Saoedi-Arabië verliezen."

Saoedische politiek analist Abdel Rahman Al-Mulhem prees de Saoedische prins omdat hij de mislukkingen van de Palestijnse leiding aan het licht bracht. "De maskers zijn gevallen en de waarheid is onthuld," schreef al-Mulhem. "De Palestijnse leiders hadden de tragedie van het Palestijnse volk kunnen beëindigen door resolutie 242 van de Verenigde Naties aan te nemen", zei hij onder verwijzing naar de resolutie van 22 november 1967 waarin werd gesproken over "de noodzaak om te werken aan een rechtvaardige en duurzame vrede waardoor elke staat in het gebied in veiligheid en vrede kan leven binnen erkende grenzen, vrij van bedreigingen of geweld."

Al-Mulhem zei dat hij het volledig eens was met de bewering van de Saoedische prins dat Palestijnse leiders het conflict met Israël niet willen beëindigen omdat ze hun persoonlijke belangen willen behouden, en voegde eraan toe:

"De Palestijnse leiders misten veel kansen die het Israëlisch-Palestijnse conflict hadden kunnen beëindigen, maar zij verspilden deze kansen vanwege de handel om de Palestijnse kwestie voort te zetten... De Palestijnse leiders hebben ervoor gekozen zich aan te sluiten bij Iran, de grootste vijand van de Arabische natie. Wat heeft Iran sinds 1979 voor Palestina gedaan? Iran is een terroristisch land. Terrorisme kweekt alleen terrorisme. De Palestijnse leiders stalen de hulp die naar het Palestijnse volk werd gestuurd en bouwden herenhuizen in Washington, Parijs en Londen, terwijl zij het lijden van hun volk negeerden."

Fahd Al-Shoqiran, een Saoedische onderzoeker en columnist, schreef in zijn commentaar op de uitspraken van de Saoedische prins over de corruptie en onbekwaamheid van de Palestijnse leiding dat de Palestijnen "eraan herinnerd moeten worden dat de honderden miljarden geld die hun leiders ontvingen om hun zaak vanuit Saudi-Arabië gedurende de hele geschiedenis te steunen, in staat waren om grote steden voor de Palestijnen te bouwen."

In plaats daarvan zei Al-Shoqiran hebben Palestijnse leiders het geld gebruikt om privévliegtuigen en luxueuze gebouwen in Europa en de VS te kopen. "Voor de Palestijnse leiders is de Palestijnse kwestie slechts een investeringsproject dat enorme winsten genereert," zei hij.

"Daarom raken ze in paniek door het gepraat over de noodzaak van een efficiënt alternatief politiek leiderschap. De toespraak van de prins was duidelijk, direct, accuraat en eerlijk. De speech is een wake-up call. De dingen zijn veranderd, en wie een oplossing wil moet naar manieren zoeken om er een te bereiken."

Ondertussen lijken de Palestijnse leiders bang te zijn om te reageren op de ernstige beschuldigingen van Prins Bandar bin Abdulaziz.

Deze leiders hebben hun volk niet de straat op gestuurd om Saoedische vlaggen te verbranden uit protest tegen de kritiek van de prins en andere Saoedi's. President Mahmoud Abbas en zijn functionarissen van de Palestijnse Autoriteit zijn zich er terdege van bewust dat Saoedi-Arabië, in tegenstelling tot de Verenigde Arabische Emiraten of Bahrein, een groot en zeer machtig land is. Zij weten ook dat het verliezen van de steun van Saoedi-Arabië zou betekenen dat de steun van een aantal andere Arabische landen die nauw met het Koninkrijk verbonden zijn, zou worden verbeurd.

De laatste Saoedische media-aanval op de Palestijnen kan worden gezien als een voorspel voor Saudi-Arabië om de zaak van VAE en Bahrein na te volgen door het aanknopen van betrekkingen met Israël. Wat ondertussen duidelijk is, is dat de Palestijnen in Saoedi-Arabië op zeer dun ijs zitten. In feite kunnen ze wakker worden om te ontdekken dat het ijs smelt in de hele Arabische wereld.

Khaled Abu Toameh, een bekroond journalist uit Jeruzalem, is een journalist van Shillman Journalistiek aan het Gatestone Institute.

Vertaling door W.J. Jongman en H.W. Sleijster

© 2020 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Saudi Arabia: We, Too, Are Fed Up with the Palestinians