www.wimjongman.nl

(homepagina)

Israëlische onderzoekers doden kankercellen met Genetische Herschrijftechnologie

Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv combineren nanotechnologie en het CRISPR-genoombewerkingssysteem om metastatische kankercellen te vernietigen.

Door Yakir Benzion, United With Israel - 24 november 2020

()

Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv hebben aangetoond dat de CRISPR-methode voor genbewerking zeer effectief is bij de behandeling van uitgezaaide kankers, een belangrijke stap op weg naar het vinden van een remedie tegen kanker.

"Dit is de eerste studie ter wereld die bewijst dat het CRISPR genoom-editingsysteen [herschrijfsysteem] kan worden gebruikt om kanker in een levend dier effectief te behandelen," zei Prof. Dan Peer, die toezicht houdt op het onderzoeksprogramma.

"Het moet worden benadrukt dat dit geen chemotherapie is. Er zijn geen bijwerkingen, en een kankercel die op deze manier wordt behandeld zal nooit meer actief worden," zei Peer.

De Israëlische onderzoekers gebruiken CRISPR, wat staat voor Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats [Regelmatig geclusterd tussen korte palindrome herhalingen], is een baanbrekende technologie die genen kan bewerken, of met de woorden van New Scientist Magazine "waarschijnlijk de wereld "zal veranderen".

[Opmerking van de vertaler: Nu nog goed bedoeld, maar deze genoombewerkingstechnologie is een techniek waarmee het Merkteken van het Beest kan worden aangebracht, en deze techniek wordt nu publiek beschikbaar. Een techniek die uiteindelijk het mens-zijn naar Gods beeld wegneemt, met het gevolg uit Openb. 14:11.]

"De essentie van CRISPR is simpel: het is een manier om een specifiek stukje DNA in een cel te vinden. Daarna is de volgende stap in de CRISPR genbewerking meestal het veranderen van dat stukje DNA," legt het tijdschrift uit.

De onderzoekers van Tel Aviv gingen achter de meest agressieve kanker aan, die bekend staat als metastatische kanker. Dit is het type kanker waarbij de kankercellen zich losmaken van de plaats waar ze zich voor het eerst hebben gevormd om nieuwe tumoren - metastatische tumoren - in andere delen van het lichaam te creëren. Dit is het meest dodelijke stadium van kanker, ook wel stadium 4-kanker genoemd.

"De technologie waarop ons systeem is gebaseerd, de CRISPR genoombewerkingstechnologie, stelt ons in staat om in principe elk gewenst gen van een celtype te wijzigen en te verstoren," zei Dr. Daniel Rosenblum, van TAU's Laboratory of Precision Nanomedicine. "Het stelt ons in staat om in principe elk geïnteresseerd gen in elk celtype dat we willen, te wijzigen en te verstoren, dus de mogelijkheden zijn in principe eindeloos.

Prof. Peer legt uit dat het team een strategie creëerde om kankercellen op een zeer specifieke manier aan te pakken: "het afleveren van het boodschapper-RNA dat codeert voor een eiwit dat het DNA afsnijdt" van de kankercellen.

Volgens de studie heeft de behandeling met CRISPR-LNP's bij een uitgezaaide eierstokkanker bij laboratoriummuizen hun totale overlevingskans met 80% verhoogd.

Doctoraalstudente Anna Gutkin zei dat het team zich richtte op twee van de meest agressieve vormen van kanker.

"We geloven echt dat we niet alleen deze ziekten kunnen behandelen, maar ook nieuwe wegen kunnen openen voor nieuwe therapieën voor andere vormen van kanker en andere genetische ziekten."

Peer zegt dat van de meer dan 500 verschillende soorten kanker, sommige unieke genetische kenmerken hebben, en de technologie van het Tel Aviv lab wordt gebruikt om die specifieke vormen van kanker aan te pakken.

"Dat kunnen specifieke bloedkankers zijn, het kunnen glioma's zijn, en het kunnen ook eierstokkankers zijn die al zijn uitgezaaid," zei Peer.

"Wij geloven dat een enkele behandeling, of misschien twee of drie behandelingen, maar niet meer dan dit, waarschijnlijk effectief genoeg zal zijn om de overleving te verlengen, maar ook om de kwaliteit van leven te verbeteren".

Bron: Israeli Researchers Kill Cancer Cells with Genetic Editing Technology | United with Israel