www.wimjongman.nl

(homepagina)

Wat is er echt gebeurd in de haven van Beiroet?

Door Lt. Kol. Dr. Mordechai Kedar - 7 augustus 2020

 

Explosie in de haven van Beiroet, 4 augustus 2020, screenshot van YouTube-video

 

 

 

BESA Center Perspectieven Papier nr. 1.681, 7 augustus 2020

SAMENVATTING: Op 4 augustus 2020 vond er een enorme explosie plaats in een pakhuis aan de waterkant van de haven van Beiroet, Libanon. Het doodde ten minste 135 mensen, verwondde ten minste 5000 mensen, liet ongeveer 300.000 mensen dakloos achter en verwoestte het havengebied van de stad, waardoor de schade werd geschat op 10 tot 15 miljard dollar. De Libanese autoriteiten beschuldigen de havenambtenaren voor de explosie vanwege wanbeheer, maar er is reden om te vermoeden dat dit het resultaat was van de nalatigheid van Hezbollah.

Het officiële rapport van de Libanese autoriteiten over de massale explosie van 4 augustus in de haven van Beiroet is dat een pakhuis in de buurt van het water met 2750 ton ammoniumnitraat is geëxplodeerd. Zij beweren dat dit materiaal al meer dan zes jaar in het pakhuis lag, met de goedkeuring van de rechtbank, en bevestigden deze bewering met documenten.

Met alle respect voor de Libanese autoriteiten, ik geloof dit verhaal niet. Ik geloof dat explosieven, munitie en raketbrandstof (die zeer vluchtige en ontvlambare stoffen zijn) door Hezbollah in dit pakhuis zijn opgeslagen nadat ze vanuit Iran waren verscheept. Er zijn verschillende redenen waarom ik dit geloof.

1. Er was een reeks van ten minste drie explosies, die elk een ander resultaat hadden. De eerste creëerde een grijze rookkolom die enkele minuten bleef hangen. De tweede, een kolom rode rook, bleef ook enkele minuten hangen, terwijl de derde een witte paddenstoelwolk creëerde die binnen enkele seconden verdween. Dit suggereert dat er minstens drie verschillende materialen werden opgeslagen in dat magazijn (zie de video

2. Iedereen die bekend is met de werking van een haven weet dat de eerste rij magazijnen, die het dichtst bij het water liggen, gebruikt worden voor kortstondige opslag. Lading die bedoeld is om langdurig te worden opgeslagen, wordt verplaatst naar magazijnen die verder van het water af liggen.

3. Wie gevoelige lading verscheept en niet wil dat deze vanuit de lucht, de ruimte of op de grond door anderen wordt gezien of gefotografeerd, probeert deze zo dicht mogelijk bij het water te verbergen. Het pakhuis dat ontplofte lag aan de rand van het water.

4. Nadat Israël (volgens buitenlandse bronnen) de pakhuizen op het vliegveld van Damascus meerdere malen had aangevallen, verving Beiroet Seaport het vliegveld van Damascus als bestemming voor de munitie- en explosievenimport van Hezbollah uit Iran. Wat vroeger op de luchthaven van Damascus aankwam, wordt nu per schip naar Beiroet gebracht. Voor de doeleinden van Hezbollah hebben de magazijnen in de haven van Beiroet de magazijnen van de luchthaven van Damascus vervangen.

5. Wat waarschijnlijk op 4 augustus is gebeurd, is een explosie van vluchtige en ontvlambare materialen die door Hezbollah ten minste een dag lang verkeerd zijn opgeslagen in een metalen, niet geconditioneerde opslagplaats. Aangezien het midzomer is, zijn de temperaturen zeer hoog. Ik geloof dat raketbrandstofdampen uit een container zijn verdampt en de hete muur of het plafond hebben aangeraakt, waar ze ontstoken zijn en een kettingreactie van explosies hebben veroorzaakt.

6. Minder dan een uur na de explosies kondigde Hezbollah aan dat het ontplofte materiaal ammoniumnitraat was. Hezbollah was de eerste die dit meldde. De reden: Hezbollah zocht naar een manier om haar eigen nalatigheid te verdoezelen en een officiële versie op te stellen die de aandacht van zichzelf afleidde, omdat niemand in de regering ze durfde tegen te spreken.

Ik vermoed dat heel weinig mensen in Libanon de versie van Hezbollah zullen aannemen. Ik denk dat Hassan Nasrallah door de Iraniërs en zijn eigen vrienden in Hezbollah wordt gezien als persoonlijk verantwoordelijk voor deze ramp. Het zou me niet verbazen dat hij een "hartaanval" heeft gehad en daarmee zijn rol als secretaris-generaal van Hezbollah beëindigt. Misschien is de "hartaanval" wel fataal.

Opmerking: Dit is een bewerkte versie van een bericht van de Facebook-pagina van Mordechai Kedar.

Lt. Col. (res.) Dr. Mordechai Kedar is een senior onderzoeksmedewerker bij het Begin-Sadat Centrum voor Strategische Studies. Hij was 25 jaar lang werkzaam bij de militaire inlichtingendienst van de IDF, gespecialiseerd in Syrië, het Arabische politieke discours, Arabische massamedia, islamitische groeperingen en Israëlische Arabieren, en is een expert op het gebied van de Moslimbroederschap en andere Islamitische groeperingen.

Bron: What Really Happened at the Port of Beirut?