www.wimjongman.nl

(homepagina)

Benny Gantz en zijn bemanning van pyromanen

Te midden van een wereldwijde pandemie, en de dreiging van oorlog met Iran, en een economische ineenstorting, is de Blauw-Wit Partij vastbesloten om Netanyahu ten val te brengen - ook al betekent dit dat ze Israël daarin mee moeten nemen.

door Caroline B. Glick - 20 maart 2020

Als de leider van de Blauw-Wit Partij, Knessetlid Benny Gantz, een minderheidsregering vormt met de Israëlische Beitenu-partij van Avigdor Liberman en de Labour-Meretz-partij, gebaseerd op de steun van buitenaf, van de Gezamenlijke Arabische Lijst, dan zal Gantz' succes de betrekkingen van Israël met de Verenigde Staten torpederen.

Deze week onthulde een hoge ambtenaar die aanwezig was tijdens de bijeenkomst van Gantz met de Amerikaanse president Donald Trump eind januari: "Gantz beloofde in het Oval Office dat hij, als hij premier zou worden, een regering van mensen te vormen die de vredesovereenkomst van de president zal steunen.

Het vredesplan van Trump omvat ook de toepassing van de Israëlische soevereiniteit op de Jordaanvallei en de Israëlische gemeenschappen in Judea en Samaria. Zowel Labor-Meretz als de gezamenlijke Arabische lijst zijn fel gekant tegen het Trump-plan. Een Gantz-regering die hen omvat zal een regering zijn die vijandig staat tegenover dit plan.

De enige manier waarop Gantz de belofte die hij aan Trump heeft gedaan kan waarmaken, is door zich aan te sluiten bij een coalitieregering onder leiding van Netanyahu met Likud en haar rechts-religieuze coalitiepartners. En dat is een optie die Gantz en zijn partners in de Blauw-Wit-"cockpit" - met de voormalige IDF-chefs van de Generale Staf Moshe Yaalon en Gadi Ashkenazy en voormalige mediaster Yair Lapid - niet zullen steunen.

Ze werken koortsachtig aan een radicale regering met de vroegere Zionisten in Labor-Meretz en de anti-Zionisten in de Joint Arab List. Die zullen allemaal fel aan het werk zijn tegen de Trump-regering.

Hoe kan Trump of zijn regering vertrouwen hebben in een man die voluit tegen de president heeft gelogen in het Oval Office?

Wat kan het onverantwoordelijke gedrag van Gantz verklaren?

Heeft hij gelogen tegen Trump - en het Israëlische publiek - omdat hij en zijn collega's in het geheim radicale linksen zijn, die de macht zoeken om alles waar Israël voor staat te ondermijnen? Ze zouden niet de eerste linkse politici zijn die dat doen.

In 1999 liep hun commandant, voormalig IDF-chef van de generale staf Ehud Barak tegen Netanyahu op, door zich ideologisch niet van hem te onderscheiden. Barak stond erop dat hij het centrumrechtse beleid van Netanyahu zou uitvoeren, maar dat hij dit zou doen met de steun van de media en de linkse elite.

Het publiek ging erop in. Barak - de centrist - versloeg Netanyahu en Barak - de linkse - bood aan PLO-hoofd Yasser Arafat Judea, Samaria, Gaza, de Tempelberg aan, en de Golanhoogte aan de Syrische dictator Hafez Assad.

Israël is een centrum-rechts land. Barak begreep dat de enige manier voor een linkse om een verkiezing in Israël te winnen is om te doen alsof hij een centrum-rechtse is.

Gantz' bereidheid om de rechten van Israël in Judea en Samaria effectief op te geven om de parlementaire steun te winnen van politici die de vernietiging van Israël als Joodse staat nastreven - wat wordt gedeeld door zijn partners in de Blauwe en Witte leiding - lijkt erop te wijzen dat zij hondsdolle post-Zionisten zijn. Maar een korte beschouwing van hun andere standpunten en acties suggereert dat iets anders hen motiveert.

Gantz en zijn collega's presenteren zich als voorvechters van de rechtsstaat en de democratie, maar waar zij voor gaan, is de vernietiging Netanyahu.

Maar denk eens na over hun acties: Op dit moment valt Blauw-Wit de Knesset-spreker Yuli Edelstein valselijk aan omdat hij weigert de Knesset Arrangementencommissie, die verantwoordelijk is voor het bijeenroepen van de rest van de Knesset-comités, bijeen te roepen. Zij staan erop dat Edelstein in zijn optreden samenwerkt met Netanyahu om de Israëlische democratie te vernietigen. Maar zoals Simcha Rothman, van de Beweging voor Gouverneurschap en Democratie, in de krant Israël Hayom donderdag heeft uitgelegd, is het Blauw-Wit dat de Regelingencommissie tegenhoudt om bijeen te komen.

De regels van de Knesset bepalen dat het lidmaatschap van het comité wordt bepaald door de grootte van elke partij. De partijen in de Knesset ontvangen één lid in het comité voor elke vier leden van hun Knesset-factie. Volgens de geldende regels zouden de blokken die met Netanyahu en Gantz werken een gelijke vertegenwoordiging in het comité hebben.

Blauw en Wit wil de regels overtreden om een meerderheid aan leden van het regelgevend comité te krijgen. Edelstein staat erop de regels te volgen.

Waarom vechten Gantz en zijn collega's zo hard om de regels te breken? Omdat ze een meerderheid in de commissie nodig hebben om de procedurele macht te hebben om wetten aan te nemen die de Israëlische democratie en de rechtsstaat ondermijnen.

Blauw-Wit en Israël Beitenu hebben wetsvoorstellen ingediend die expliciet gericht zijn op het bereiken van één doel: voorkomen dat Netanyahu - en alleen Netanyahu - een regering vormt. Deze wetsvoorstellen zouden, als ze worden aangenomen, de Israëlische rechtsstaat twee keer omverwerpen.

Ten eerste is het persoonlijke wetgeving - gericht op Netanyahu alleen. Persoonlijke wetten zijn een concept dat in strijd is met de rechtsstaat en de vrijheid. Dat opent de deur voor volledige onderdrukking en autoritarisme.

Ten tweede, als ze erin slagen om hun anti-Bibi wetten aan te nemen, zullen ze met terugwerkende kracht de stemmen van 2,5 miljoen Israëliërs die op partijen hebben gestemd die Netanyahu in functie willen houden, tenietdoen.

Blauw-Wit voert haar oorlog tegen de parlementaire regels om wraakzuchtige, antidemocratische wetten aan te nemen in een tijd waarin Israël geconfronteerd wordt met de ernstigste gezondheids- en economische crisis waar het ooit mee te maken heeft gehad.

De Wuhan-epidemie van het coronavirus stelt Israël voor een keuze tussen vreselijke en angstaanjagende opties.

Dinsdag kondigde Netanyahu aan dat de Israëli's, in een poging om het besmettingspercentage te verlagen, thuis zouden moeten blijven en alleen uit zouden moeten gaan om voedsel en medicijnen en andere kritieke activiteiten te kopen. Scholen zijn gesloten. De meeste overheidskantoren zijn gesloten. Bedrijven zijn gesloten. De enige mensen die nog werken zijn degenen die vanuit huis kunnen werken.

Netanyahu en zijn collega's in de regering hebben dit beleid ingevoerd met het inzicht dat, als ze gedwongen worden om duizenden coronaviruspatiënten in één keer te behandelen, het gezondheidssysteem in elkaar zal storten. Alles moet worden gedaan om het aantal infecties te vertragen.

Maar de quarantainestrategie houdt haar eigen vreselijke risico's in. Israël kan een economische sluiting voor een paar weken aan. Als de huidige situatie maanden aanhoudt, zal de economie ineenstorten en het gezondheidssysteem met zich meenemen. Honderdduizenden Israëli's worden ontslagen. Zij zullen geen belasting betalen. Zonder belastingen zal de regering niet in staat zijn om het gezondheidssysteem of enig ander systeem in stand te houden.

Wat kan er gedaan worden? Het lijkt erop dat de enige manier om de quarantaine op te schorten en zo de economie te redden is door het uitvoeren van universele coronavirustesten. Alleen universele testen kunnen de quarantaine beperken tot mensen die geïsoleerd moeten worden en het herstel van de economische activiteit mogelijk maken.

Hoe snel kan Israël de capaciteit bereiken om een dergelijk programma uit te voeren? Wat zou het inhouden?

Welke andere opties zijn er beschikbaar?

Netanyahu, zijn ministers, de ambtenaren van het Ministerie van Volksgezondheid en Financiën en de leden van de Nationale Veiligheidsraad hebben de klok rond gewerkt om te proberen met oplossingen te komen.

Waar zijn Gantz en zijn partners - Lapid, Yaalon en Ashkenazy - in hun slingerende "cockpit" over deze kwesties?

Blauw-Wit heeft geen aanbevelingen gedaan voor de bestrijding van de epidemie. Hoewel, dinsdagavond was Gantz aardig genoeg om Netanyahu's waarschuwing aan het publiekte herhalen en te retweeten om thuis te blijven. Zijn partners Yaalon en Lapid waren niet zo begaan.

In plaats daarvan bagatelliseerden de twee toekomstige nationale leiders de dreiging - elk op zijn eigen manier - en insinueerden zij dat Netanyahu samenspant met het coronavirus om de Israëlische democratie te vernietigen.

Yaalon tweette dat Netanyahu het Coronavirus gebruikt om zijn strafrechtelijk proces te vermijden en de Knesset te vernietigen. Later bedreigde hij Likud-parlementsleden met juridische onderzoeken vanwege steun aan Netanyahu's inspanningen.

In een Facebook-chat insinueerde Lapid dat Netanyahu's poging om het publiek in quarantaine te plaatsen onwettig en egoïstisch was. Kortom, dat Netanyahu niet geïnteresseerd is in het beschermen van het publiek tegen de massale dood. Het enige waar hij om geeft is dat hij aan de macht blijft.

Blauw-Wit heeft geen oplossing geboden om de economie van de ondergang te redden. Maar we kunnen erop rekenen dat ze Netanyahu de schuld geven van de hoge werkloosheid en de negatieve economische groei als Israël in een vierde verkiezing terechtkomt.

Yaalon, die als Minister van Onderwijs wil dienen, heeft geen suggesties gedaan voor het opleiden van de 1,3 miljoen schoolkinderen die thuis zijn bij de ouders, die proberen hun eigen werk bij te houden en onderwijl hun kinderen thuisonderwijs geven.

Dan is er nog Iran. Terwijl het coronavirus door Iran raast, waarschuwen deskundigen dat het risico van een Iraanse aanval tegen Israël toeneemt met het dodental. De theologie van de heersende Iraanse geestelijken stelt dat de Shiitische messias, de Mahdi, in het eindtijd zou moeten terugkeren. Om zijn komst te bespoedigen, geloven de Iraanse ayatollahs dat ze zelf Armageddon moeten beginnen.

Hebben de drie voormalige IDF-chefs aan het roer van Blauw-Wit hier enige zorg over? Hebben ze suggesties om met de dreiging om te gaan nu de Iraniërs steeds meer massagraven graven voor de slachtoffers van het coronavirus?

Dat brengt ons terug naar Washington: Drie weken geleden reisde ik naar Washington om in een forum te spreken op de Conservative Political Action Conference (CPAC) - de grootste conservatieve bijeenkomst in Amerika. De meeste discussies hadden betrekking op Amerikaanse binnenlandse kwesties. Maar Israël is zo belangrijk voor de conservatieven dat de organisatoren ervoor kozen om een forum te houden dat gewijd is aan de Israëlische soevereiniteit in Judea en Samaria.

Er werd niet opgeroepen tot de opdeling van Jeruzalem en de verdrijving van Joden uit Judea en Samaria, noch in het forum, noch vanuit het publiek. Integendeel, het sentiment dat zowel de toehoorders als de panelleden deelden, was dat Israël zijn soevereine rechten in Judea en Samaria zou moeten doen gelden waar het dat nodig acht.

Deze heilzame situatie zal op zijn kop worden gezet als de Democraten in november het presidentschap zouden winnen. In dat geval zal Israël worden aangevallen door een vijandige president die aan het hoofd staat van een partij die vijandig staat tegenover Israël. Hoe zou een Blauw-Wit-regering met zo'n uitdaging omgaan? Afhankelijk van de gezamenlijke Arabische lijst - die openlijk de vernietiging van Israël als Joodse staat nastreeft - kan er weinig twijfel over bestaan dat Blauw-Wit zich zou overgeven aan zelfs maar de geringste druk die uitgaat van Washington.

Gantz, Lapid, Yaalon en Ashkenazy zijn geen ideologen - tenzij het gaat om het verafschuwen van Netanyahu met het eenzijdige gif van een dolle hond een ideologie. Ze beschuldigen Netanyahu ervan alleen voor zichzelf te zorgen en beloven het land op de eerste plaats te zetten. Maar we zien dat, als Netanyahu zich inspant om het land te redden van een medische en economische ineenstorting, ze alleen maar kunnen denken aan hoe hem te vernietigen. Zelfs ten koste van het in brand steken van de relaties van Israël met de VS, het in gevaar brengen van het leven en de financiële stabiliteit van de burgers en het negeren van strategische dreigingen en kansen. Ze beschuldigen Netanyahu van het vernietigen van de democratie, omdat ze de regels van Knesset minachtend negeren, om wetten aan te nemen die zowel de rechtsstaat als de stemmen van 2,5 miljoen burgers teniet zouden doen.

Dus nee, Gantz en zijn collega's zijn geen ideologen.

Het zijn pyromanen.

Bron: Benny Gantz and the pyromaniacal cockpit - www.israelhayom.com