www.wimjongman.nl

(homepagina)

Is de beslissing van Erdogan om de Hagia Sophia om te vormen tot een moskee een teken van groeiende zwakte?

De vraag is of het steeds islamistischer wordende binnenlandse en buitenlandse beleid van Turkije, in combinatie met de aanhoudende negatieve gevolgen van de fall-out van Hagia Sofia, ertoe zal leiden dat de kiezers hem bij de volgende verkiezingen, die gepland zijn voor 2023, uit de macht zullen zetten.

Door Ariel Ben Solomon - 20 juli 2020

( )

Turkse president Recep Tayyip Erdogan in de Hagia Sophia. Bron: Hagia Sophia: Erdogan via Twitter.

De beslissing van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om de Hagia Sophia-kathedraal om te bouwen tot een moskee in Istanbul versterkt zijn lang gekoesterde plannen om de islamitische overheersing te bevorderen en versterkt zijn slappe populariteit thuis.

Aykan Erdemir, senior directeur van het Turkije-programma van de Stichting voor de Verdediging van de Democratieën en voormalig lid van het Turkse parlement, vertelde JNS dat "Erdogan afkomstig is uit een islamistische traditie waarvoor de verandering van Hagia Sophia al tientallen jaren een belangrijk doel is. Voor Erdogan en zijn mentor, Necmettin Erbakan, was het omkeren van Hagia Sophia niet alleen een symbool van het terugdraaien van seculiere republikeinse hervormingen en het bevestigen van hun sektarische agenda, maar ook voor een pan-Islamitische beweging die hun supremacistische ideologie over de hele wereld helpt te verspreiden".

Erdemir wees erop dat Erdogan sinds de opkomst van zijn Justice and Development Party (AKP) in 2002, "strategisch geduld heeft getoond door te zwijgen over de omkering van Hagia Sophia en deze uit te stellen totdat hij genoeg macht had om deze door de rechterlijke macht en de uitvoerende macht heen te duwen."

Burak Bekdil, een Turkse journalist die schrijft voor het Gatestone Instituut en is een collega op het Forum van het Midden-Oosten, vertelde aan JNS dat Erdogan "nu de stap heeft gezet omdat hij de erosie van zijn populariteit wil stoppen en terugdraaien".

"Geloofwaardige peilingen, de ene na de andere, tonen aan dat die sterk afneemt. Als politieke overlevende weet hij wat de gemiddelde Turkse kiezer aanspreekt. Dat is een of andere neo-Ottomaanse nostalgie met een sausje wat de Turken zich weer geweldig laat voelen; het zal zijn cijfers opkrikken," zei hij.

Gebouwd in de zesde eeuw na Christus door de Byzantijnse keizer Justinianus, diende de Hagia Sophia als 's werelds grootste christelijke kerk, een architectonisch wonder en de zetel van het orthodoxe christendom voor bijna 1000 jaar, tot Constantinopel (nu Istanbul) toeviel aan de veroverende Ottomaanse Turken in 1453. Ze veranderden de kerk in een moskee tot 1935, toen de seculiere president van Turkije, Mustafa Kemal Atatürk, het gebouw liet renoveren, inclusief het blootleggen van enkele lang verborgen christelijke mozaïeken, en het veranderde in een museum dat voor iedereen toegankelijk was.

Sindsdien heeft de Hagia Sophia gediend als een van de meest populaire toeristische bestemmingen van Turkije en als UNESCO-werelderfgoed.

De beweging van Erdogan is breed bekritiseerd door de internationale gemeenschap en vele christelijke leiders, waaronder die in de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland en de Wereldraad van Kerken. Met name paus Franciscus en patriarch Bartholomeüs I van Constantinopel hebben zich hiertegen uitgesproken.

Een weerspiegeling van zijn afnemende legitimiteit

MEMRI meldde dat het Turkse kantoor van de president en de persoonlijke account van Erdogan openlijk Engelse berichten hebben getweet. Zowel in het Turks als in het Engels werd in de berichten tolerantie en pluralisme geuit, waarbij werd benadrukt dat de Hagia Sophia open zal blijven staan voor leden van alle geloofsovertuigingen.

Omgekeerd presenteerde een tweet in het Arabisch op de persoonlijke Arabisch-talige pagina van Erdogan Turkije als een actieve speler die onvermoeibaar werkt voor zijn pan-islamitische rol en die van de moslimlanden - van Bukhara, Oezbekistan in het oosten tot de regio Andalusië in Spanje in het westen - en voor de "bevrijding" van de Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg in Jeruzalem. De nieuwszenders in Turkije zijn al begonnen de retoriek van Erdoğan over de Al-Aqsa te herhalen.

In een Gatestone artikel dat vorige week werd gepubliceerd, schreef Bekdil dat na de verhuizing een vlaag van antisemitische uitspraken op de sociale media werd geplaatst met uitspraken als "Jullie Joodse honden, het zal ook naar de Al-Aqsa Moskee [in Jeruzalem] komen".

Erdemir zei dat de timing samenvalt met de wanhoop van de Turkse president met de aanhoudende economische crisis in het land, die zijn kiezerssteun heeft uitgehold tot ongekende niveaus sinds 2002, zoals blijkt uit zijn verlies van Istanbul en Ankara in de gemeenteraadsverkiezingen van 2019.

"De stap van Erdogan om Hagia Sophia om te keren is tegelijkertijd een weerspiegeling van zijn groeiende macht en een vermindering van de legitimiteit en de steun van het volk," voegde het voormalige lid van het Turkse parlement eraan toe.

Bovendien daalde de Turkse lire tot het laagste niveau sinds een recordlaagte in mei, toen de inflatie in juni met 12,6 procent steeg, volgens een CNBC-rapport eerder deze maand.

Dit in combinatie met het agressieve buitenlandse beleid van Turkije dat islamisten en bondgenoten in de hele regio ondersteunt in landen als Syrië, Libië en met betrekking tot de Islamitische Beweging in Jeruzalem, zou problemen kunnen veroorzaken voor Erdogan in Turkije. Turkije heeft zich verbonden met Qatar ter ondersteuning van de Moslimbroederschapsbewegingen en de Islamisten.

Bovendien is de geopolitieke positie van Turkije precair, omdat het land zich heeft afgewend van Washington en in plaats daarvan is opgewarmd naar Rusland en China.

De Verenigde Staten hebben Turkije in 2019 uit het F-35 gevechtsvliegtuigprogramma gehaald en een tweepartijdige groep van wetgevers zet het Pentagon nu aan om te stoppen met het kopen van onderdelen uit Ankara voor de nieuwe straaljager.

De vraag is of het meer en meer islamitische binnenlandse en buitenlandse beleid van Turkije, in combinatie met de aanhoudende negatieve gevolgen van de Hagia Sophia uitval, ertoe zal leiden dat de kiezers hem bij de volgende verkiezingen, die gepland zijn voor 2023, uit de macht zullen zetten.

Zoals blijkt uit Erdogans vurige opmerkingen over de seculiere oppositie in Turkije en de bevrijding van Al-Aqsa, zei Erdemir dat "hij de spanningen in binnen- en buitenland zal laten blijven escaleren omdat hij de aandacht van de kiezers wanhopig moet afleiden van de politieke en economische problemen die worden veroorzaakt door zijn onverstandige beleid en de corruptie."

Bron: Is Erdoğan’s decision to convert the Hagia Sophia into a mosque a sign of growing weakness? - JNS.org