Israël-verkiezingsupdate: "God zei me op Bibi te stemmen".

Ron Cantor - 3 maart 2020

Vroege krantenkoppen over de hele wereld en hier in Israël verklaarden een grote overwinning voor Benjamin Netanyahu. Maar in werkelijkheid bevinden we ons in precies dezelfde positie als na de vorige verkiezingen van afgelopen april.

Om dit een overwinning te laten zijn voor Bibi, zou hij nog twee zetels moeten hebben gewonnen om 61 zetels te krijgen - wat zou betekenen dat er een andere regering komt met de ultra-orthodoxen, die hun positie in de regering gebruiken om miljoenen aan belastinggeld te verdienen voor hun projecten in ruil voor hun 'ja'-stem (quid pro quo). Plus dat de meerderheid van hen niet dient in de Israëlische defensiemacht en vaak hen vervolgen die uit hun gelederen wel dienen.

Een nieuw jaar, zelfde resultaat

Met 90% van de stemmen geteld, heeft hij slechts 59 zetels in zijn rechter vleugel/religieuze coalitie. Het zou omhoog of omlaag kunnen gaan - maar dat zal waarschijnlijk nu niet gebeuren. De Israëli's bevinden zich in dezelfde impasse als vorig jaar. Het enige verschil is dat in die verkiezing Blauw-Wit met 35 zetels met Likud verbond. Deze keer won Likud duidelijk 36-32. Maar het eindresultaat is hetzelfde. Tenzij de secularistische Lieberman met de Religieuze partijen gaat samenwerken, kan Bibi niet de coalitie opbouwen die hij wil.

Na te hebben gezegd dat er geen vierde verkiezing zal zijn, waardoor sommigen zullen geloven dat hij een compromis zou sluiten en zich bij de collation zou aansluiten, twitterde Lieberman: "Wij zullen ons niet aansluiten bij een regering die wordt geleid door [Premier Benjamin] Netanyahu die ook Shas en het Verenigde Thora Jodendom omvat."

De enige andere optie voor Netanyahu zou zijn om te proberen iemand in het midden-links te laten overspringen. Maar met 59 zetels, zal hij twee deserteurs nodig hebben. 4e verkiezing?

Dit kan een 4e verkiezing betekenen!!! Of, en dit is wat ik hoop, dat hij en Benny Gantz zullen overeenkomen om samen te werken en een nationale eenheidsregering te vormen met Bibi als premier. Op dit punt zou Blauw-Wit de druk kunnen voelen om met Bibi samen te werken, om zo een vierde verkiezing te voorkomen. Of, misschien, als het proces tegen de premier over corruptie begint over twee weken - ze op een veroordeling zullen rekenen, waardoor de deur open gezet wordt om bij de volgende verkiezingen te winnen.

Bibi heeft drie hindernissen en hij is er overheen gesprongen:

  1. Krijg meer zetels dan Blauw-Wit: klaar
  2. Krijg minstens 61 zetels in de rechter vleugel/religieus blok: mislukt.
  3. Win in zijn corruptieproces dat begint op 17 maart: We zullen zien.

Immuniteit of een proces?

Als hij de 61 zetels had gekregen die hij nodig had, dan zou hij meer dan waarschijnlijk de Knesset hebben gevraagd om hem immuniteit van vervolging te verlenen tot hij uit functie is, iets wat hij vorig jaar zei nooit te doen, en dan terugkrabbelde.

Oneerlijke vergelijking.

Blauw-Wit schoot zichzelf in de voet door een oneerlijke vergelijking. Ze presenteren zich als een eerlijke en schone partij. Maar toen begonnen ze Netanyahu te vergelijken met de dictator in Turkije, Erdogan (zie afbeelding), die zijn vijanden gevangen heeft gezet, hun vrijheden heeft beperkt en de Koerden in Syrië heeft aangevallen. Bibi werd democratisch gekozen. Het feit dat hij blijft winnen maakt hem nog geen dictator. Hij heeft veel Israëli's die op het randje stonden, uitgeschakeld en naar Likud geduwd. Een gelovige die geen fan is van de premier zei tegen me: "God zei me op Bibi te stemmen."

( )

De Blauw-Wit partners probeerden Bibi af te schilderen als een dictator. Slechte strategie.

Uiteindelijk heeft Bibi Gantz op de korrel genomen. Hij ging door het hele land naar kleine gemeenschappen en voerde harde campagnes. Dat was een deel van de reden dat we een grote kiezersopkomst hadden. Op onze versie van SNL, deden ze een sketch van Bibi en Gantz op de verkiezingsdag. Bibi wordt wakker in een pak, springt uit bed en begint meteen met robo-gesprekken, maar hij doet het persoonlijk - geen robot. Gantz wordt wakker en heeft een rustige ochtend, waarbij hij vergeet dat het verkiezingsdag is.

Twee dingen zijn duidelijk:

  1. De Israëli's willen dat Netanyahu premier blijft, ondanks een aanval van de media op hem.
  2. Niemand van de kandidaten heeft een beslissende overwinning behaald om de patstelling te voorkomen.

Israëli's houden van een vrije dag, maar willen geen vierde verkiezing.

Bron: ISRAEL ELECTION UPDATE “God told me to vote for Bibi.” | Messiah's Mandate