www.wimjongman.nl

(homepagina)

De Premier is aan het einde met de eenheidsregering, zeggen de adviseurs.

Wat de rug van Netanyahu breekt, is de soevereiniteitskwestie, die hem nu door zijn vingers lijkt te glippen nu hij een laatste wanhopige poging doet om iets van het historische initiatief te redden.

Door Mati Tuchfeld - ISRAEL HAYOM - 3 juli 2020

( )

Premier Benjamin Netanyahu met plaatsvervangend eerste minister Benny Gantz bij de wekelijkse kabinetsmeting in Jeruzalem op zondag | Foto: Emil Salman

De openbare vete die deze week uitbrak tussen premier Benjamin Netanyahu en plaatsvervangend premier Benny Gantz was vergelijkbaar met de sfeer die een regering gewoonlijk omringt aan het einde van haar ambtstermijn, wanneer het einde al in zicht is. Het verschil is dat we deze keer dat we slechts zes weken de regeringstermijn zijn.

Met elke week die voorbijgaat, ontdekt Netanyahu dat hij een ander pluspunt is kwijtgeraakt. Zijn positie in de peilingen blijft sterk, in tegenstelling tot Gantz, die blijft dalen. Deze kloof maakt Netanyahu en zijn adviseurs gek. Mensen die deze week met hem spraken zeggen dat hij aan het eind van zijn Latijn is. Het is het stro dat de rug van de kameel breekt, zeggen ze, en dat is de soevereiniteitskwestie, die hem tussen de vingers door lijkt te glippen nu hij een laatste wanhopige poging doet tegenover de Amerikanen om iets van het historische initiatief te redden.

Vanuit Netanyahu's perspectief heeft deze mislukking slechts twee vaders: Benny Gantz en Gabi Ashkenazi. Zoals Netanyahu herhaaldelijk heeft benadrukt in priv├ęgesprekken, ook met Gantz zelf, zou het verspillen van soevereiniteit een katalysator kunnen zijn voor een nieuwe verkiezing. Dus niet verkiezingen vlak voordat er gerouleerd wordt, maar nu, onmiddellijk.

Er is een groeiend geloof binnen de kring van de Premier dat als er nu geen verkiezingen worden uitgeschreven, met de nationale begrotingsstemming als springplank dat Netanyahu als Premier van de overgangsregering zal houden, er helemaal geen verkiezingen zullen zijn. Hun zorg is dat de economische situatie zal blijven verslechteren; dat wat we nu zien, met het land nog steeds in staat om de werkloosheid te betalen en de zelfstandigen te helpen, wat slechts het topje van de ijsberg is van de economische catastrofe die ons te wachten staat, dat zich over een paar maanden een drastische economische neergang zal vertalen in een neergang bij de stembureaus; en dat als een verkiezing onvermijdelijk is, dan is het beter om deze zo snel mogelijk te houden. De mensen die Netanyahu deze week hebben ontmoet, hebben hem beschreven als zeer prikkelbaar en verontrust.

Het besef van de omvang van de fout om een eenheidsregering op te richten lijkt hem te verzwakken en zijn vermogen om te functioneren aan te tasten en hem te doen leeglopen. Nooit is een regering zo verlamd, verward en bespottelijk geweest als deze.

Netanyahu's adviseurs staan erop dat de huidige onbekwaamheid van de regering geen nieuwe verkiezingen aan de horizon betekent, maar in dezelfde adem zeggen ze dat de komende weken in dat opzicht kritisch zullen zijn.

Bron: PM at end of his rope with unity government, advisers say - www.israelhayom.com