www.wimjongman.nl

(homepagina)

Democratische weifel door een 'dictator' of opgelegd door ziekte?

Door GilL Hoffman - 7 juli 2020

()

Premier Benjamin Netanyahu is gewend om kritiek te krijgen van Knessetleden uit de oppositie, van wereldleiders en de media, dus nog een beetje meer kritiek is het journalistieke equivalent van hond bijt man.

Maar op dinsdagochtend, toen Netanyahu kritiek kreeg van Knesset Spreker Yariv Levin, zoals KAN Radio rapporteerde, was dat het ultieme man bijt hond verhaal in de Israëlische politiek.

Vele jaren is Levin de politicus geweest die Netanyahu het meest vertrouwt. Hij is zijn belangrijkste politieke en diplomatieke adviseur geweest, zijn belangrijkste contact in Israël met de Verenigde Staten en de minister die hij stuurde om de Amerikaanse Vice President Mike Pence te begroeten toen hij aankwam op de luchthaven van Ben-Gurion. De kalme en efficiënte Likud-veteraan is Netanyahu's lange arm geweest voor alles wat gevoelig ligt voor de minister-president.

Levin leidde de coalitiebesprekingen die de huidige regering hebben gevormd. Toen Blauw-Wit eiste dat de toenmalige Knesset-spreker Yuli Edelstein werd vervangen, voldeed Netanyahu gelukkig aan de eisen en nam Levin de leiding over de wetgevende tak op zich. Met Levin als Knesset-voorzitter, controleerde Netanyahu in wezen twee van de drie takken van de regering.

Maar dat was blijkbaar niet genoeg voor Netanyahu. Hij dacht dat de Knesset te langzaam ging als het ging om het aannemen van voorschriften over het coronavirus.

Dus liet hij de leden van de Knesset een stap zetten die - in ieder geval tijdelijk op dat ene belangrijke punt - hun macht aan Netanyahu overgeven.

Zodra de Knesset Omwegwet te middernacht in werking treedt, kan Netanyahu zelf beslissingen nemen over de regelgeving inzake het coronavirus, met slechts een stempel van een snelle kabinetsstemming die via een sms-bericht kan worden uitgevoerd.

Het wetsvoorstel staat toe dat dergelijke beslissingen onmiddellijk van kracht worden. De commissies van Knesset zullen de besluiten van de regering achteraf bespreken en pas daarna besluiten of ze, geheel of gedeeltelijk, binnen zeven dagen na het passeren van de wet worden goedgekeurd.

"Het onvermogen van het kabinet om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden is zeer zeker een eigen fout," zo werd Levin geciteerd toen hij dit zei in een vergadering met zijn plaatsvervangende voorzitter. "Het kan zo niet lang duren om wetten in te dienen als men beweert dat het nodig is om levens te redden en te handelen, alsof de Knesset gewoon zijn rubberen stempel is."

Als Netanyahu Yariv Levin verliest, wees dan niet verbaasd als zijn oppositie met zijn metaforen nog heviger wordt. Yesh Atid MK Mickey Levy noemde Netanyahu een dictator; Joint List MK Ofer Cassif noemde de premier een psychopaat.

"Denk aan deze dag waarop de Knesset ophield te bestaan," zei Yesh Atid MK Orna Barbivai, een voormalige generaal die, in tegenstelling tot Levy en Cassif, niet bekend staat om overdrijving. "Iedereen die stemt om onze democratie te vernietigen, zal een partner zijn in deze zwarte dag."

Verdedigers van het wetsvoorstel zeggen dat het nodig was om te voorkomen dat het coronavirus uit de hand zou lopen. De minister van Energie, Yuval Steinitz, zei dat de wet gelijksoortig is aan noodveiligheidskwesties en dat COVID-19 het was dat de verandering dicteerde, niet een premier die beschuldigd wordt een dictator te zijn.

"Wij zijn in een oorlog vanwege ons bestaan," vertelde de Binnenland Minister Arye Deri aan het Centrale Comité van de Verkiezingen op dinsdagochtend. "In deze oorlog moeten we allemaal samen vechten."

Bron: Democracy dithering due to 'dictator' or dictated by disease? Analysis - The Jerusalem Post