www.wimjongman.nl

(homepagina)

IDF zoekt deëscalatie met Hezbollah, maar gaat er vanuit dat de volgende aanval komt.

Terreurcelmedewerkers kunnen op zoek zijn naar zwakke plekken langs de noordelijke grens met Libanon. Israël stuurt extra troepen als boodschap om zich terug te trekken.

Door Yaakov Lappin - 29 juli 2020

( )

Soldaten bij de grens tussen Israël en Libanon

De Israëlische defensiemacht blijft alert langs de Libanese grens in afwachting van een mogelijke nieuwe poging van Hezbollah om een aanval te lanceren als vergelding voor de gerapporteerde moord op hun agent in een luchtaanval vorige week in Syrië.

"In overeenstemming met de situatiebeoordeling zal het noordelijke commando worden versterkt met geavanceerde afvuurcapaciteiten: systemen voor het verzamelen van inlichtingen en speciale eenheden," kondigde de IDF dinsdag aan.

De mobilisatie van geavanceerde afvuurmogelijkheden, wat waarschijnlijk precisie-geleide raketten en speciale strijdkrachten omvat, is een duidelijk bericht aan Hezbollah belangrijkste leider Hassan Nasrallah en aan zijn Iraanse sponsors dat elke nieuwe poging om de organisatie aan te vallen, met nauwkeurige en verwoestende Israëlische vuurkracht zal worden beantwoord.

Deze Israëlische bereidheid en de boodschap van afschrikking komen nadat de IDF zich eerder al had ingezet om te proberen de situatie te deëscaleren. Het lijkt meer dan waarschijnlijk dat het leger de gewapende cel die de Blauwe Lijn is overgestoken, heeft toegestaan zich terug te trekken in Libanon, ondanks dat het in staat was om hen doelgericht aan te vallen, als een eenmalig aanbod aan Hezbollah om van deze ladder van escalatie af te dalen. Het is nog lang niet duidelijk of Hezbollah dit ook daadwerkelijk zal doen in het licht van het falen van hun peloton om op Israëlische doelen te schieten.

Israël was in de positie om te proberen te deëscaleren vanwege de effectiviteit van haar grensbewakingscapaciteiten. Geavanceerde visuele bewaking speelde een belangrijke rol bij het verijdelen van de infiltratiepoging van maandag, en omdat de IDF de dreiging vroegtijdig zag, had het de mogelijkheid om de opties af te wegen en zich tevreden te stellen met waarschuwingsvuur.

"Onze inlichtingencamera's zagen hen toen ze dicht bij de Blauwe Lijn kwamen. We hielden ze in de gaten en volgden ze, ook al is dit een begroeid gebied. Kort nadat ze de Blauwe Lijn waren overgestoken, gingen we aan de slag en konden we de aanval verijdelen," verklaarde IDF internationale woordvoerder Lt. Kolonel Jonathan Conricus kort na het incident.

Hoewel de IDF dat niet officieel heeft gezegd, was het feit dat de Hezbollah-eenheid zich kon terugtrekken te wijten aan een beslissing van Israël en niet aan een slechte nauwkeurigheid.

Border Defense Array heeft zijn bemanning verdrievoudigd...

Het vermogen om dreigingen die de grens naderen vroegtijdig te stoppen, is grotendeels de verantwoordelijkheid van de IDF Border Defense Array, die de controlekamers aan de noordelijke en zuidelijke grenzen beheert, en de veiligheidsbewakingscentra op de Westelijke Jordaanoever.

De controlekamers voeden de regionale commando's met continue gegevens en geven realtime waarschuwingen voor bedreigingen. Sommige grenzen zijn ook uitgerust met geavanceerde radars, die verdachte bewegingen kunnen detecteren en de camera's er automatisch naartoe sturen terwijl ze de operators waarschuwen.

Het is goed mogelijk dat Hezbollah op zoek is naar zwakke plekken langs de grens voordat het zijn volgende aanval uitvoert.

In 2018 heeft Capt. Argaman Zechariah, hoofd van het rekruteringsbureau van de Border Defense Array, JNS een foto vrijgegeven van de operaties van de Border Defense Array.

Ze zei dat "we dagelijks met de verdediging te maken hebben". Dat doen we niet alleen als er een gevecht of oorlog is, maar elke dag. ... Ons personeel is permanent gestationeerd in deze arena's, en zij weten het beste wie de vijand is. Als er troepen in vijandelijk gebied aankomen, zullen ze eerst met ons overleggen."

Tijdens routinetijden verzamelen de eenheden van de Border Defense Array inlichtingen over verschillende terreurgroepen, waaronder Hamas en Hezbollah. Bovendien belasten aan de noordelijke en zuidelijke grenzen de militairen hen met het achterhalen van informatie over specifieke doelen die van belang zouden kunnen worden in het geval van een oorlog, volgens Zachariah.

"De Border Defense Array heeft zijn aantal verdrievoudigd, en het zal alleen maar groeien," zei ze.

Het zijn dergelijke mogelijkheden die de IDF een voorsprong gaven in het reageren op de infiltratiepoging van Hezbollah.

De extra strijdkrachten die Israël de afgelopen dagen naar de Libanese grens heeft gestuurd, moeten worden gezien als een boodschap, dat als de volgende aanval niet zo goed eindigt, de reactie van Israël heftig zal zijn.

Hezbollah zal onder massale binnenlandse druk in Libanon als gevolg van een mislukte economie en de groeiende politieke onrust, lang en hard moeten nadenken voordat het besluit of het al dan niet zijn nut wil bewijzen en het risico lopen opnieuw te escaleren.

Bron: IDF seeks de-escalation with Hezbollah, though assumes next attack is coming