www.wimjongman.nl

(homepagina)

De crash van de olieprijs: Slecht nieuws betreffende Poetins ambities in het Midden-Oosten

door Con Coughlin - 12 maart 2020

 

Rusland is nu verwikkeld in een bittere olieprijsoorlog met Saoedi-Arabië, de op één na grootste olieproducent ter wereld en de grootste olie-exporteur. (Beeldbron: pixabay)

 

 

 

De weigering van Rusland om met Saoedi-Arabië tot een akkoord te komen over wereldwijde oliequota zou uiteindelijk een rampzalig effect kunnen hebben op de langetermijnambities van het Kremlin om hun invloed in het Midden-Oosten uit te breiden.

De dramatische daling van de waarde van de wereldwijde aandelenmarkten van vorige week werd mede ingegeven door het besluit van Moskou eind vorige week om de samenwerking met de Saoedi-Arabische landen te beëindigen en in te stemmen met nieuwe doelstellingen voor de productie van olie, een maatregel die bedoeld is om de wereldwijde olieprijzen op een duurzaam niveau te houden.

De Saudische reactie, om een olieprijs oorlog tegen Moskou te beginnen, was duidelijk niet de uitkomst was waar de Russen op hadden geanticipeerd.

In plaats van het marktaandeel van Rusland op de mondiale oliemarkt te garanderen, wat het hoofddoel van Moskou was geweest tijdens de bijeenkomst van de OPEC en de niet-OPEC-producenten in Wenen vorige week, zijn de Russen nu dus verwikkeld in een bittere prijzenoorlog met Saoedi-Arabië, de op één na grootste olieproducent ter wereld en de grootste olie-exporteur.

De gevolgen van de val tussen Moskou en Riyad zouden niet alleen een grote invloed kunnen hebben op de Russische economie, maar ook op de bredere ambities van de Russische president Vladimir Poetin om de Russische invloed in de hele wereld, met name in het Midden-Oosten, te bevorderen.

De Russische economie is sterk afhankelijk van de inkomsten uit de enorme energiebronnen van het land. Maar een combinatie van steeds effectievere Amerikaanse sancties en de algemene vertraging van de wereldeconomie als gevolg van de coronavirusepidemie heeft geleid tot een dramatische daling van de waarde van de roebel, waarbij de financiën van Moskou nu onder toenemende druk komen te staan als gevolg van de beslissing van Saoedi-Arabië om een olieoorlog tegen Rusland te beginnen.

De belangrijkste motivatie voor de Saoedische beweging is het beschermen van het eigen aandeel in de wereldwijde oliemarkt, dat wordt bedreigd door een combinatie van een afnemende vraag en de hernieuwde kracht van de Amerikaanse olie-industrie. Omdat de Saoedi's lage olieproductiekosten hebben van rond de $6-7 per vat, kunnen ze het hoofd bieden aan lagere olieprijzen, terwijl landen als Rusland, die veel hogere winningskosten hebben, een mondiale prijs van minstens $50 per vat nodig hebben om winst te maken. De Saudische prijsdaling, waarbij de olieprijzen tot ongeveer 31 dollar per vat zijn gedaald, zal de Russische economie dus hard treffen.

De andere belangrijke overweging voor de Saoedi's is echter dat zij, door de kracht van de Russische economie te ondermijnen, het Kremlin zullen dwingen haar ambities op het wereldtoneel te heroverwegen, met name zijn betrokkenheid bij het Midden-Oosten, waar de belangrijkste bondgenoten van Moskou Iran en het Assad-regime in Syrië zijn.

Eerder had Riyad geprobeerd Moskou ervan te overtuigen dat zijn belangen beter gediend zouden zijn door samen te werken met de Saoedi's, dan met hun jarenlange rivalen in Teheran, wat de reden was dat de Saoedische heerser koning Salman Poetin uitnodigde voor een staatsbezoek aan Riyad in oktober vorig jaar.

Sindsdien zijn de betrekkingen tussen de twee landen verzuurd als gevolg van de sleutelrol die het Russische leger heeft gespeeld om het Assad-regime te helpen de controle over de provincie Idlib, het laatst overgebleven rebellenbolwerk in het noordwesten van Syrië, te heroveren. De Saoedi's, die zich inzetten voor de omverwerping van het Assad-regime, steunen de rebellengroepen die in Idlib strijden en zijn fel gekant tegen de betrokkenheid van Rusland bij het conflict.

De Saudische berekening is nu dus dat het Kremlin zich met de Russische economie, die lijdt onder de olieprijsoorlog, geen dure militaire interventies meer kan veroorloven in landen als Syrië.

"De olieprijsoorlog wordt een revolutie voor het Midden-Oosten", vertelde een senior-adviseur van de Saoedische koninklijke familie eerder deze week. "De Russen zijn afhankelijk van hun olie-inkomsten om hun militaire activiteiten in Syrië te financieren. Maar als de olie-inkomsten instorten, dan kunnen ze zich deze lange en dure oorlogen niet meer veroorloven."

Con Coughlin is de redacteur van Defensie en Buitenlandse Zaken van de Telegraaf en een erkend Senior-medewerker van het Gatestone Institute.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2020 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: The Oil Price Crash: Bad News for Putin's Ambitions in the Middle East