www.wimjongman.nl

(homepagina)

Zal Iran, dat worstelt onder het gewicht van het coronavirus, optreden tegen Israël en Amerika?

Of het regime zich zal verzetten tegen de westerse strijdkrachten in de regio, of zijn volmachten zal pushen om een front te openen tegen Israël, valt nog te bezien, volgens twee analisten uit het Midden-Oosten.

Door Israel Kasnett - 20 maart 2020

 

De Shahab-3 raket, hier gezien tijdens de militaire oefening "Grote Profeet" van Iran in 2012. De Shahab-3 is een middelzware ballistische raket die in staat is om kernwapens te vervoeren. Fotobron: Hossein Velayati via Wikimedia Commons.

 

 

 

Zal Iran met de chaos van het coronavirus (COVID-19), gebruik maken van de vermeende verzwakte staat om Israël via volmachten aan te vallen? Iran kan de indruk wekken dat het Israëlische leger niet in staat is om massa's reserves op te roepen of grote groepen burgers in raketschuilplaatsen op te sluiten vanwege de beperkingen van het coronavirus. Zal Iran aanvallen?

Dit was een van de vragen die werd gesteld in een conferentiegesprek dat werd georganiseerd door het Joodse Instituut voor Nationale Veiligheid voor Amerika (JINSA) over de veiligheidsimplicaties van het coronavirus voor Iran en het Midden-Oosten. De oproep ging uit van JINSA Fellow Yaakov Amdiror, Israëls voormalige Israëlische Nationale Veiligheidsadviseur, en ook door JINSA Fellow Itai Shapira, voormalig plaatsvervangend hoofd van de Research and Analysis Division (RAD) van de Israëlische Defensiemacht.

Volgens Amidror is de omvang van de ziekte in Iran niet echt bekend. "Het is duidelijk dat de Iraniërs niet de waarheid vertellen en de werkelijke situatie verbergen. "We weten dat de aantallen groeien en veel groter zijn dan de door de autoriteiten vrijgegeven aantallen. Voor zover het van buitenaf kan worden beoordeeld, zonder de echte informatie te hebben, is alles uit de hand gelopen."

Hij zei dat Iran in het begin een grote fout heeft gemaakt door vluchten tussen Iran, China en Libanon toe te staan. "Iran is het centrum van de verspreiding van het virus in het Midden-Oosten, omdat mensen tussen Beiroet en Teheran vliegen," zei hij.

Op dinsdag maakte de woordvoerder van het Iraanse Ministerie van Volksgezondheid een totaal aan van 988 sterfgevallen als gevolg van COVID-19 bekend, met bijna 15.000 besmette gevallen, volgens de rapporten. Vanaf vrijdag was het aantal geïnfecteerden gestegen naar 19.644.

In termen van het stoppen van activiteiten in het Midden-Oosten, zei Amidror dat dit niet gaat gebeuren. "Iran zal proberen door te gaan met druk [tegen de Verenigde Staten], vooral in Irak, waar het sjiitische milities heeft."

"Iran zal niet stoppen," benadrukte hij. "Er zijn meer vragen dan antwoorden met betrekking tot Iran. Het is erg ingewikkeld.

Een regionaal fenomeen

Shapira zei dat we moeten denken aan het effect van het coronavirus als "een regionaal fenomeen" en voorspelde de mogelijkheid van een nieuwe golf van instabiliteit, die door het Midden-Oosten zou kunnen vegen, niet anders dan de "Arabische lente" protesten die begonnen in 2010.

Met betrekking tot Iran in het bijzonder, zei hij: "Dit is nu een van de grootste uitdagingen waar Iran voor staat sinds de Islamitische Revolutie van 1979. Dit had niet op een slechter moment kunnen komen voor Iran, na het maximale drukbeleid van de VS, na de sancties, na de protesten van een paar maanden geleden, na het neerhalen van een Oekraïens vliegtuig, en nu de lage olieprijzen. Dit is een bijzondere uitdaging voor het regime."

Shapira zei dat het zogenaamde "gematigde" kamp, inclusief president Hassan Rouhani, in Iran zwakker wordt als gevolg van het virus. "We zien het op straat. Dit is een president die als een mislukking wordt beschouwd. Hij slaagt er niet in economische hulp te bieden, en niet om erin te slagen met de JCPOA, en de gasprijzen niet kan verlagen, en nu faalt met de coronaviruscrisis", zei hij.

"De IRGC en het leger worden sterker en dominanter," waarschuwde hij.

Nochtans, zo zei Shapira, gelooft hij dat het ontbreken van vroegere IRGC-bevelhebber Qassem Soleimani, die in een de droneaanval van de V.S. in januari werd vermoord, "dramatisch het vermogen verminderde van de IRGC en de van Quds krachten.

"Met de afwezigheid van Soleimani, en met zijn minder charismatische en minder verbonden opvolger [Esmail Ghaani], vraag ik me af of deze Iraanse 'alliantie' met de sjiitische milities in Irak en de milities in Syrië, Hezbollah in Libanon en Houthis in Jemen, nog steeds even gecentraliseerd en gecontroleerd is door Iran als in de tijd van Soleimani," zo stelde hij.

Shapira zei dat met of zonder het virus "de kwestie van een Westerse aanwezigheid in het Midden-Oosten, in het bijzonder in Irak, iets is dat [Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali] Khamenei, en het Iraanse leger en de IRGC, juist het virus hen op dit moment stoort".

Of Iran inderdaad stappen zal ondernemen tegen de westerse strijdkrachten in de regio, zei hij: "Ik ben er niet zeker van of ze nu minder aarzelen of beter in staat of bereid zijn om naar buiten toe op te treden, maar aangezien ze zich in zo'n dramatische strategische crisis bevinden, zouden ze kunnen overwegen om bepaalde acties in de Golf te ondernemen. Zij begrijpen dat het Amerikaanse beleid een rode draad is. Zij zouden sommige acties kunnen overwegen zoals cyberoorlogsvoering of het leiden van de volmachten, als zij onder een extreme nood zijn".

Met betrekking tot de volmachten van Iran en de mogelijkheid dat zij een front tegen Israël openen, zei Amidror: "Zeker, Hezbollah zal zeer, zeer voorzichtig zijn. Zij kennen de situatie in Libanon" dat $90 miljard aan schuld heeft en net in gebreke is gebleven over een obligatie van $1,2 miljard.

"De crisis in Libanon is slechts het begin," zei Amidror. "Iedereen in Libanon ziet Hezbollah als verantwoordelijk, omdat zij beslissen wie er in de regering zit en wie er invloed heeft in de regering. Nasrallah zal zeer voorzichtig zijn."

Amidror denkt dat Iran niet zichzelf "in een andere hoek zal duwen" wanneer het zulke grote interne problemen heeft. "Het laatste wat Iran nu wil zien," zei hij, "is 400 Israëlische vliegtuigen boven Teheran."

Bron: With Iran struggling under weight of coronavirus, will it act out against Israel and America? - JNS.org