www.wimjongman.nl

(homepagina)

"32.000 Christenen geslagen tot de dood": de vervolging van christenen, mei 2020

door Raymond Ibrahim - 28 juni 2020

 

Op 8 mei 2020 probeerde een man de Armeense kerk Surp Asdvadzadzin in Istanbul in brand te steken, die in de voorgaande jaren al herhaaldelijk was aangevallen met onder meer haatdragende graffiti. (Beeldbron: Vmenkov/Wikimedia Commons)

 

 

 

Onder de misstanden die moslims de hele maand mei 2020 aan christenen hebben toegebracht, bevinden zich onder meer de volgende:

De slachting van christenen

Nigeria: Van januari 2020 tot medio mei 2020 hebben moslimterroristen ten minste 620 christenen afgeslacht (470 door Fulani-herders en 150 door Boko Haram). Volgens een rapport van 14 mei:

"Militante Fulani-herders en Boko Haram ... hebben hun antichristelijke geweld geïntensiveerd ... met het er op los slaan tot de dood in de afgelopen vierenhalve maand van 2020 van niet minder dan 620 weerloze christenen, en het moedwillig verbranden of vernielen van hun gebouwen van aanbidding en onderwijs. De wreedheden tegen christenen gaan ongehinderd verder en zijn gestegen tot een alarmerend hoogtepunt nu de veiligheidstroepen van het land en bezorgde politieke spelers de andere kant op kijken of samenspannen met de Jihadisten. Het aantal huizen dat in die periode is verbrand of verwoest, loopt in de honderden, en ook tientallen christelijke gebeds- en onderwijscentra.

Het rapport stelt verder dat, sinds 2009, "niet minder dan 32.000 christenen zijn afgeslacht door de belangrijkste Jihadisten van het land."

Eerder dit jaar gaf Christian Solidarity International een 'Genocide Waarschuwing voor Christenen in Nigeria' uit, als reactie op het 'toenemend geweld tegen Nigeriaanse Christenen en anderen die als 'ongelovigen' worden geclassificeerd door de Islamitische militanten... Meer recentelijk heeft de Christian Rights Agenda, een andere mensenrechtengroepering, in een verklaring van mei haar bezorgdheid geuit over "het schijnbare stilzwijgen van de Nigeriaanse president, Gen. Muhammadu Buhari, die als opperbevelhebber van de strijdkrachten niet alleen heeft nagelaten de christelijke gemeenschappen te beschermen, maar ook heeft gezwegen over deze moorden." Tot op heden zijn er geen Fulani-herders gearresteerd of vervolgd vanwege de moorden, een ontwikkeling die heeft geholpen hen aan te moedigen tot de moorden." Het is het vermelden waard dat Buhari zelf een Fulani Muslim is.

Los daarvan heeft de moslimman die Michael Nnadi, een 18-jarige seminarieleerling van het Good Shepherd Seminary, heeft vermoord, vanuit zijn gevangeniscel opgebiecht dat hij dit heeft gedaan omdat de jongen "het evangelie van Jezus Christus bleef verkondigen" aan zijn ontvoerders. Volgens het rapport van 3 mei, "de eerste dag dat Nnadi werd ontvoerd... liet hij hem [Mustapha Mohammed, zijn moordenaar] niet met rust" vanwege zijn meedogenloze prediking van het Evangelie. Mohammed "hield niet van het vertrouwen dat de jongeman had getoond en besloot hem vroeg naar het graf te sturen".

Democratische Republiek Congo: Moslimstrijders van de geallieerde democratische strijdkrachten, die eerder trouw aan de islamitische staat (ISIS) beloofden, vermoordden ten minste 17 mensen, mogelijk nog veel meer, in de christelijke meerderheid (95%) van de Afrikaanse natie. "Ze vuurden verschillende schoten in de lucht af," zei een plaatselijke bewoner. "Toen de bevolking op de vlucht was, hebben ze een aantal mensen gevangen genomen en met machetes in stukken gesneden." Eind 2019 vermoordde dezelfde groep een dominee nadat hij weigerde te stoppen met prediken en zich te bekeren tot de Islam.

Aanvallen op christelijke kerken, begraafplaatsen en kruisen

Griekenland: Moslimmigranten plunderden en transformeerden een kerk tot hun persoonlijke toilet. Dit openbare toilet was ooit de St. Catharinakerk in Moria, een klein stad op het eiland Lesbos, dat is overspoeld met migranten die via Turkije zijn aangekomen. "De geur binnenin is ondraaglijk," zei een plaatselijke bewoner. "De metropoliet van Mytilene is zich bewust van de situatie in het gebied, maar wil er toch niet mee omgaan om persoonlijke redenen." Dit zegt het rapport:

"Dit is slechts het laatste incident... dat Grieks-orthodoxe kerken worden vernield en aangevallen door illegale immigranten op Lesbos...

"Als een diep religieuze samenleving zijn deze aanvallen op kerken schokkend voor het Griekse volk en roepen ze de vraag op of deze illegale immigranten die op zoek zijn naar een nieuw leven in Europa, wel bereid zijn te integreren en zich te conformeren aan de normen en waarden van hun nieuwe land.

"Deze voortdurende aanvallen hebben er uiteindelijk toe geleid dat de inwoners van Lesbos, die in 2016 genomineerd werden voor de Nobelprijs voor de Vrede, steeds meer gefrustreerd raken door de onopgeloste situatie die hun leven heeft beperkt en veranderd, omdat ze zich niet langer veilig voelen op hun ooit bijna misdaadvrije eiland".

Andere incidenten op Lesbos zijn ondermeer "Afrikaanse immigranten die de politie belachelijk maken en in het gezicht hoesten te midden van de pandemie van het coronavirus, en duizenden olijfbomen die worden vernietigd".

Turkije: Op 8 mei probeerde een man een kerk in Istanbul in brand te steken; de kerk was de afgelopen jaren aangevallen, soms met haatdragende graffiti. Toen de politie de brandstichter aanhield, zei hij: "Ik heb het in brand gestoken omdat zij [christenen] het coronavirus [naar Turkije] brachten." Toen hij dit incident besprak, zei een ander rapport dat "Minderheden in Turkije, zoals Armeniërs, Rums en Syriërs [allen Christenen], evenals hun plaatsen van aanbidding, af en toe het doelwit zijn van haat-aanvallen".

Twee weken later, op 22 mei, op klaarlichte dag, beklom een man het hek van een historische Armeense kerk in Istanbul en trok het metalen kruis eraf en gooide het op de grond, zoals vastgelegd op bewakingsbeelden. De man, die meer lijkt op een verwesterde "hipster" dan op een vurige islamist, loopt naar het kruis toe en staart er een tijdje naar - hij kijkt zelfs naar terwijl hij een pose aanneemt voor de bewakingscamera - voordat hij het kruisbeeld aanvalt.

Pakistan: Na het vrijdagsgebed op 8 mei viel een gewapende islamitische menigte aan die "antichristelijke leuzen" riep en probeerde de Trinity Pinkster Kerk in Hakeem Pura in brand te steken. De kerk werd 22 jaar geleden gebouwd, werd ontheiligd toen een groot kruis en een deel van een muur werden afgebroken. De moslimman achter de aanval had een jaar eerder land verkocht aan de groeiende kerk en wilde het nu terug. Een christelijke ooggetuige zei dat de menigte, "nadat ze de muren en het kruis had aangevallen, en iedereen die zich tegen hen durfde te verzetten had uitgedaagd, vluchtte... Niet alleen werd het kruis gebroken, maar ook onze harten werden verpletterd."

Daarnaast hebben moslim 'landpikkers' de graven van een eeuwenoude christelijke begraafplaats in beslag genomen en ontheiligd en omgeploegd met een tractor. Het rapport van 22 mei zei:

"De christelijke gemeenschap daar protesteerde naar verluidt tegen de schending en probeerde het vandalisme te stoppen. Echter, ze zouden zijn bedreigd met geweren... Alle graven die werden vernietigd hadden kruizen bovenop bevestigd... Sommige van de door de Christenen bezette huizen werden gesloopt en mensen werden gedwongen hun huizen te ontvluchten. Te midden van de wijdverspreide discriminatie van de christelijke gemeenschap in Pakistan zijn de eigendommen van de minderheden vaak het slachtoffer van onrechtvaardigheid, waaronder landjepik en het doelwit van criminelen. Bovendien hebben de economische verschillen en de religieuze vooringenomenheid in de Pakistaanse rechterlijke macht de strijd van de christenen om het verloren land terug te krijgen, vergroot.

Servië: Op zondag 31 mei drongen twee moslimmigranten de St. Alexander Nevski kerk in Belgrado binnen tijdens de dienst en hebben verschillende van de meestal bejaarde kerkgangers beroofd. "Er waren er twee. Ze braken in de kerk in tijdens de liturgie, die aan de gang was, en ze stalen twee portemonnees samen met drie mobiele telefoons," zei een kerkleider, en voegde eraan toe:

"Toen ze de kerk binnenkwamen, splitsten ze zich naar twee kanten op, en nadat de mensen zagen wat er gebeurde, slaagden ze erin een van hen te pakken te krijgen en de mobiele telefoons en het geld dat hij had gestolen terug te nemen. De andere wist te ontsnappen. Hij nam twee portemonnees mee, in de ene waren 3.500 dinars, terwijl in de andere 18.000 zaten, dat was het hele pensioen van een vrouw. Wij gaven die jongeman over aan de politie, terwijl de andere wist te ontsnappen. Dit is een belediging. Is er niets heiligs voor de mensen, zoals de liturgie? Vreselijk.

Egypte: Op 30 mei 2020 - twee dagen voordat president Trump Global Coptic Day erkende - sloopten de Egyptische autoriteiten de enige Koptische kerk in het dorp Koum al-Farag, hoewel die er al 15 jaar had gestaan en 3.000 christenen had gediend. Dit zei het rapport:

"De vernieling van de kerk was een straf voor de 'misdaad' van het bouwen van lokalen voor de zondagsschool... Toen het werk begon, begonnen sommige extremistische moslims de christenen aan te vallen."

Een apart rapport over dit incident heeft betrekking op het volgende:

"Volgens een oude islamitische traditie, of het gewoonterecht, mogen kerken niet formeel erkend worden, of christelijke symbolen vertonen als er een moskee naast wordt gebouwd."

De autoriteiten besloten dit probleem op te lossen door de kerk te slopen, wat zes uur duurde, herinnerde een kopt zich:

"De beslissing werd niet verwelkomd door de christenen in het dorp, dus ze protesteerden door te verschijnen op de plek, in het bezit van de documenten. De politie en enkele radicalen begonnen echter de christenen, waaronder vrouwen en kinderen, te beledigen en aan te vallen. De kerkleider kreeg zoveel klappen in het gezicht en in de borst dat hij bewusteloos raakte."

In een aparte aanval in de vroege uren van 16 mei, "gooide een airco-technicus een molotovcocktail in de Maagd Maria Kerk in Alexandrië." Dit meldde het rapport:

"Beveiligingscamerabeelden leidden tot zijn aanhouding. Gelukkig raakte niemand gewond bij deze aanval. Voorspelbaar is echter dat de aangeklaagden vrijspraak lijken te vragen met de bewering dat de dader van het religieuze haatmisdrijf ook geestesziek is. Op basis van precedenten is het uiterst onwaarschijnlijk dat deze dader gevolgen zal ondervinden voor zijn poging om een kerk in brand te steken".

Mozambique: Islamitische terroristen vielen een klooster aan. De vier monniken die erin woonden, slaagden erin zich te verstoppen en ongedeerd tevoorschijn te komen. Het ziekenhuis dat ze aan het bouwen waren voor een nabijgelegen dorp werd echter vernietigd door de gewapende moslims. Het rapport van 18 mei zei:

"Er is weinig bekend over de opstandelingen, en tot voor kort was er twijfel of het wel islamisten waren, maar ze hebben beweerd te vechten voor het opleggen van de sharia in het noorden van Mozambique... De aanval op het klooster, waarbij ook een ziekenhuis werd verwoest, dat de monniken in het dorp aan het bouwen waren, is de op één na ernstigste aanval op een christelijk doelwit sinds het begin van de onlusten. Vorige maand werd ook een katholieke missie aangevallen, hoewel er, net als hier, niemand gedood werd. Andere gemeenschappen hebben niet zoveel geluk gehad, want de opstandelingen hebben een spoor van dood en verderf achtergelaten in de steden en dorpen die ze aanvallen".

Nigeria: Op 7 mei bombardeerde een helikopter een kerk en verwoeste het. Het gebouw was op dat moment leeg; er werden geen slachtoffers gemeld. Volgens een lokale leider:

"De helikopter zweefde boven het gebied en liet wat dingen vallen. We weten niet wat ze hebben gedropt, maar gisteren in de middag kwam de helikopter en liet toen een bom vallen ... De 'Assemblee van God kerk' werd vernietigd met inbegrip van een nabijgelegen gebouw... Uren na het incident kwam er een groep van ongeveer 100 mensen met geweren door het dorp. Sommigen liepen terwijl anderen op motoren reden. Een van hen droeg een vlag, geen Nigeriaanse vlag; een andere persoon maakte enkele bezweringen in het Arabisch... Mensen zijn het dorp ontvlucht... De vraag is wie er in de helikopter zat die een bom liet vallen... We zijn erg bezorgd... Als het een vergissing was van de veiligheidsdiensten, moeten ze naar voren komen en het uitleggen om de angst van de gemeenschap weg te nemen."

Algerije: Vier islamitische bewakers die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van een kerk vernielden de kerk en wierpen het beeld van de Maagd Maria omver. Dit zei het rapport:

"De kapel van Santa Cruz, gebouwd met stenen uit de berg Murdjadjo, was het voorwerp van een poging tot diefstal... Vier plunderaars zouden het beeld van de Maagd Maria hebben vernietigd door te proberen het te stelen. Ze hebben zelfs andere heilige monumenten op hun pad vernietigd...

Later bleek echter dat de vier ingehuurde bewakers van de kapel zelf de "plunderaars" waren die verantwoordelijk waren voor de ontheiliging. Het verslag gaat verder:

"Bovendien hekelt de christelijke gemeenschap in Algerije... de intimidatie waar de gelovigen aan onderhevig zijn. Veel christenen hebben de reeks sluitingen van kerken op het nationale grondgebied aan de kaak gesteld. Verschillende evangelische verenigingen en organisaties hebben opgeroepen om een einde te maken aan "de toenemende druk en intimidatie van de Algerijnse overheid".

Iran: Op zondag 17 mei werd een christelijke begraafplaats in brand gestoken, slechts twee dagen nadat het graf van de bijbelse Esther en Mordechai ook in brand werd gestoken op de 72e verjaardag van de oprichting van de staat Israël. De schade aan het graf - een heilige plaats die gedeeld wordt door Joden en christenen - was naar verluidt minimaal. Er zijn weinig andere details over de verbrande christelijke begraafplaats beschikbaar dan videobeelden van de rook die over de muren heen wappert. Een hindoeïstische tempel werd naar verluidt ook in mei in brand gestoken.

Frankrijk: Onbekende vandalen hebben een iconisch ijzeren kruis neergehaald dat sinds 1911 op de top van de Pic Saint-Loup stond en mijlenver zichtbaar was. Het rapport van 14 mei:

"Terwijl Europa een groeiend aantal daden van vandalisme en ontheiliging van christelijke plaatsen heeft meegemaakt, heeft het grootste aantal van dergelijke daden zich voorgedaan in Frankrijk, waar kerken, scholen, begraafplaatsen en monumenten "worden vernield, ontheiligd en verbrand in een gemiddeld tempo van drie per dag," volgens rapporten die zijn gebaseerd op de statistieken van de overheid".

Hoewel de identiteit van de vandalen die verantwoordelijk zijn voor deze laatste uitbarsting onbekend is, lijkt het erop dat West-Europese naties met grote moslimmigrantenpopulaties een onevenredige toename van aanvallen op kerken en christelijke symbolen zien. Volgens een studie uit 2017 over Frankrijk - dat de grootste moslimbevolking van Europa heeft - zijn "islamitische extremistische aanvallen op christenen" met 38% gestegen, van 273 aanvallen in 2015 tot 376 in 2016; het merendeel vond plaats tijdens de kerstperiode en "veel van de aanvallen vonden plaats in kerken en andere plaatsen van aanbidding." Op dezelfde manier werden rond Kerstmis 2016 in een Duitse regio waar meer dan een miljoen moslims wonen, zo'n 50 openbare christelijke standbeelden (waaronder die van Jezus) onthoofd en gebroken.

Ontvoering, verkrachting en gedwongen bekering van christelijke vrouwen

Nigeria: Tussen 23 maart en 30 april werden zes jonge christelijke meisjes en een oudere getrouwde vrouw ontvoerd. "De Hausa Christians Foundation rapporteerde dit op 4 mei en voegde eraan toe dat ze "werkt aan de volgende tragische incidenten van ontvoering en gewelddadige islamisering, ondanks het feit dat de lockdown onze inspanningen heeft beperkt." De verklaring gaat verder:

"De gebruikelijke praktijk is dat deze meisjes gedwongen worden te trouwen en voortdurend seksueel, fysiek en emotioneel misbruikt worden. We doen ons best om deze kostbare levens te redden, maar onze inspanningen zijn afgekapt vanwege de huidige door de overheid opgelegde lockdown die alles in de wacht heeft gezet... De eenvoudige reden voor het onrecht en de vervolging waaraan we zijn onderworpen... is vanwege ons geloof in Christus Jezus."

Twee van de jonge meisjes zijn sindsdien gered.

Pakistan: Een ander jong christelijk meisje werd ontvoerd. Een rapport van 2 mei:

"Op zondag 26 april werd een 14-jarig christelijk meisje... ontvoerd door een groep gewapende moslimmannen... De familie van het christelijk meisje heeft aangifte gedaan bij de politie en smeekt de politie om hun familielid terug te halen... Myra Shehbaz werd ontvoerd door een groep moslimmannen onder leiding van Mohammed Naqash. Ooggetuigen beweren dat Myra werd aangevallen terwijl ze op zondagmiddag als huishoudelijke hulp naar haar werkplek reisde... Myra's ontvoerders dwongen haar in een auto te stappen en Myra probeerde zich te verzetten... De ontvoerders waren gewapend en vuurden verschillende schoten in de lucht af... [De moeder van het meisje] vreest dat haar dochter zal worden verkracht, met geweld zal worden bekeerd tot de Islam, of zelfs zal worden gedood... Een geschatte 1000 vrouwen en meisjes uit de Pakistaanse hindoeïstische en christelijke gemeenschap worden elk jaar aangevallen, ontvoerd, gedwongen getrouwd met hun ontvoerder en met geweld bekeerd tot de Islam."

Egypte: Een rapport van 22 mei van de Koptische Solidariteit, een mensenrechtenorganisatie, die zich richt op de benarde situatie van de Egyptische christenen, had de volgende opmerkingen:

"De inheemse Koptische Christenen van Egypte worden steeds vaker vervolgd, door de regering en de maatschappij... Ter illustratie: naar verluidt zijn in de afgelopen weken ten minste vijf Koptische vrouwen, waaronder enkele minderjarigen, ontvoerd of verdwenen, en de Egyptische staatsveiligheidsdienst heeft geen enkele gezamenlijke inspanning gedaan om hen terug te krijgen.... Ranya Abd al-Masih, een Koptische vrouw en moeder van drie kinderen uit een stad ten noorden van de hoofdstad Caïro... blijft verborgen ondanks protesten, ook van de kerk in de regio, die "het totale gebrek aan reactie van de autoriteiten betreurt".

Haat voor en misbruik van christenen

Oostenrijk: Een lokale krant meldde:

"Een graffiti die terecht veel opwinding veroorzaakt. Het opschrift "Christenen moeten sterven" was te zien op het treinstation Traisen-Markt. Daarboven, in dezelfde stijl, de woorden "Allach Akkbar" [sic]. Het verwijderen van de graffiti is al begonnen en zal ongeveer 500 euro kosten."

Oeganda: Een moslimvader heeft z'n dochter verbrand omdat ze zich tot het christendom had bekeerd. Tijdens het reizen met haar vader, een sjeik (gerespecteerde ouderling) van de moslimgemeenschap, hoorde Rehema Kyomuhendo, 24, het evangelie en bekeerde zich in het geheim. In de nacht van 4 mei, terwijl zij en haar vader in het huis van haar tante verbleven, belde ze een christelijke medewerker: "Toen ze Christus met mij deelden, was ik zo overgelukkig, legde Rehema later uit, en mijn vader hoorde mijn vreugde en werd wakker, kwam woedend uit zijn slaapkamer en begon me te slaan, ik kreeg klappen en schoppen. Hij schreeuwde ook dat hij "haar ging vermoorden." Hij opende een gascontainer stak de brandstof aan en begon zijn dochter te verbranden. Haar geschreeuw maakte haar tante wakker, die haar beschermde tegen de sjeik. Laatste bericht waain verwacht dat Rehema meer dan een maand hospitalisatie nodig had als gevolg van "ernstige brandwonden op haar been, maag, ribben, in de buurt van haar nek en op een deel van haar rug". Niemand heeft de aanval bij de politie gemeld uit angst dat haar vader haar dan zou proberen te vermoorden.

Pakistan: Een ander voorbeeld van misbruik van christenen, dit keer in verband met COVID-19: "een islamitische geestelijke beweert dat zijn organisatie COVID-19 voedselhulp gebruikt om niet-moslims te bekeren tot de islam," volgens een rapport van 8 mei. Sprekend op de Pakistaanse televisie, schepte de geestelijke op toen een berooide christelijke man voor hulp kwam, het "personeel van de organisatie hem bekering tegen voedsel aanbood wat hij accepteerde." De man werd vervolgens omgedoopt tot Mohammed Ramadan, wat betekent dat zijn bekering plaatsvond tijdens de islamitische heilige maand. De geestelijke had eraan toegevoegd dat Mohammed toen aan het vasten was (wat ironisch is, gezien de honger die hem in de eerste plaats aanzette tot bekering).

Raymond Ibrahim, auteur van het recente boek, Sword and Scimitar, 14 Centuries of War between Islam and the West, is een gerespecteerde Senior medewerker bij het Gatestone Institute, een Shillman medewerker bij het David Horowitz Freedom Center en een Judith Rosen Friedman medewerker bij het Middle East Forum.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2020 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: "32,000 Christians Butchered to Death": The Persecution of Christians, May 2020