www.wimjongman.nl

(homepagina)

Charismania en Pinksteren (een kritiek)

Door Elhanan ben-Avraham - 27 mei 2020

()

Kunstwerk van Elhanan ben-Avraham

Als kunstenaar heb ik mijn hele leven gewerkt met wat "verbeelding" wordt genoemd - wat een gave van G-d is - maar het is niet de Heilige Geest (maar kan wel beïnvloed worden door en gebruikt worden door de HG voor goddelijke doeleinden).

Ik houd ook van goede muziek - maar het is niet de HG. In charismatische bijeenkomsten werken deze twee factoren samen om een stemming te creëren, net als bij het maken van films, om een emotioneel resultaat te bereiken door de groepsdynamiek. Ik kan een lange lijst van de valse woorden, profetieën, bevrijdingen en genezingen (door zelfs bekende predikanten, die dachten dat ze echt waren) die door deze apparaten worden geproduceerd. Deze fenomenen zijn vergelijkbaar met de goedgelovigheid in veel heidense religieuze bijeenkomsten van oudsher.

Mijn eigen relatie met de HG heeft niets te maken met de invloed van luide muziek of luide gebeden of mensenmanipulaties die de Allerhoogste niet nodig heeft. Ik weet het echte werk als ik het zie, en kan met niets minder genoegen nemen. Maar de Grote Amerikaanse amusementsindustrie is de kerk binnengedrongen en de mensen verwachten nu het allerbeste van amusement.

Wat denk je dat er met de HG zou gebeuren in charismatische bijeenkomsten als er geen luide of versterkte muziek of geschreeuw en dans was, als iemand de elektriciteit afsloot? Toen Shaul en Bar Naba de niet-Joodse steden binnenkwamen, sleepten ze geen batterij muzikanten met versterkte muziek mee, en Yeshua deed dat ook niet in een van zijn bedieningen. En er was niets van dat alles in Shavuot in de 1e eeuw, toen iets ongewoons en zeer reëels zich voordeed in Geest en in Waarheid, maar geen gebabbel zoals in Babel, maar talen die gesproken werden en die allen konden begrijpen, als het meest soeverein.

Elhanan ben-Avraham, geboren in 1945, is een professioneel kunstenaar, dichter, schrijver en vader van twee, grootvader van vier, die sinds 1979 in Israël woont. Hij heeft gediend in de IDF, gaf internationaal les in de Bijbel, publiceerde vijf geïllustreerde dichtbundels, schilderde twee grote Bijbelse muurschilderingen in openbare gebouwen in Jeruzalem, en produceerde onlangs THE JERUSALEM ILLUSTRATED BIBLE, naast vele andere werken. Hij en zijn vrouw wonen in een rustig dorp in de bergen van Juda.

Bron: Charismania and Pentecost (a critique) » Kehila News Israel