www.wimjongman.nl

(homepagina)

Coronavirus vormt een grotere bedreiging voor de ayatollahs dan de Amerikaanse sancties.

door Con Coughlin - 2 april 2020

( )

De rampzalige aanpak van de coronaviruspandemie door het Iraanse regime zou uiteindelijk een grotere bedreiging kunnen vormen voor het voortbestaan van de ayatollahs dan de gevolgen van het compromisloze sanctieregime van Washington. Afbeelding: Desinfecteren van een straat in Teheran, Iran. (Beeld screenshot`)

De rampzalige aanpak van de coronaviruspandemie door het Iraanse regime zou uiteindelijk een grotere bedreiging kunnen vormen voor het voortbestaan van de ayatollahs dan de gevolgen van het compromisloze sanctieregime van Washington.

Tot de uitbraak van het coronavirus was de belangrijkste uitdaging voor het klerikale regime de verwoestende gevolgen van de harde sancties van de Trump-regering voor de Iraanse economie.

Met een krimpende economie van 10 procent per jaar en een werkloosheid die rond de 20 procent schommelde, stond het regime onder toenemende druk van antiregeringsgezinde demonstranten die boos waren op de slechte economische situatie van het regime.

De oppositiegroeperingen beweerden dat meer dan 600 demonstranten werden gedood toen de hardliners van het regime probeerden de oppositie tegen het regime te verpletteren.

Nu is de woede van gewone Iraniërs over het economische wanbeleid van het regime vervangen door verontwaardiging over de pogingen van de geestelijken om de ware omvang van de Iraanse coronavirusuitbraak te verbergen, die zich over alle 31 provincies van het land heeft verspreid.

In zijn eerste openbare verwijzing naar de uitbraak op 19 februari heeft het regime de mensen gezegd zich geen zorgen te maken over het virus. Opperste leider Ayatollah Ali Khamenei beschuldigde de "vijanden" van Iran ervan de dreiging te overdrijven.

Een week later, toen het aantal gevallen en sterfgevallen sterk toenam, gaf president Hassan Rouhani de woorden van de Opperste Leider door en waarschuwde voor de "samenzweringen en de angstaanjagende houding van onze vijanden".

Hij zei dat deze waren bedoeld om het land tot stilstand te brengen en drong er bij de Iraniërs op aan hun dagelijks leven voort te zetten. Meer recentelijk hebben de door de staat gecontroleerde Iraanse televisiezenders beweerd dat het coronavirus een in de VS geproduceerd "biowapen" zou kunnen zijn, waarbij de Opperste Leider tweet over een "biologische aanval".

Aangezien de heersende Iraanse elite zich in een staat van ontkenning van de omvang van de uitbraak bevindt, heeft de epidemie zich zodanig verspreid dat Iran momenteel lijdt onder de ergste uitbraak van het coronavirus in het Midden-Oosten. Het laatste officiële dodental van het Iraanse ministerie van Volksgezondheid beweert dat er eind maart 2898 dodelijke slachtoffers waren gevallen, met meer dan 44.000 bevestigde gevallen.

Andere rapporten zeggen dat het dodental veel hoger zou kunnen zijn, en beweren dat er per 31 maart 4762 mensen waren overleden.

Doordat het Iraanse regime de betekenis van de uitbraak in eigen land niet inzag, beweerden 16 andere landen in de regio dat hun eigen uitbraken afkomstig waren uit Iran. Het gaat om Irak, Afghanistan, Bahrein, Koeweit, Oman, Libanon en de Verenigde Arabische Emiraten.

De omvang van de coronaviruscrisis in Iran heeft geleid tot verhoogde spanningen tussen de hardline-aanhangers van Ayatollah Khamenei en de regering van president Rouhani.

Terwijl de hardliners de hulpaanbiedingen van Washington ter bestrijding van de uitbraak botweg hebben afgewezen, heeft Rouhani gekozen voor een meer pragmatische aanpak, die ertoe heeft geleid dat Teheran zijn eerste zendingen humanitaire hulp heeft ontvangen van Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk - de zogenaamde E3, die ook de Europese ondertekenaars zijn van de omstreden nucleaire overeenkomst met Iran.

Het Europese hulppakket, dat naar verluidt 548.000 dollar waard is, is de eerste transactie die wordt uitgevoerd in het kader van een handelsmechanisme dat bekend staat als het Instrument In Support Of Trade Exchanges, of Instex, dat door de Europeanen is opgezet om hen in staat te stellen humanitaire goederen en voedsel te ruilen met Teheran na de terugtrekking van de VS uit de nucleaire overeenkomst van 2015.

Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk zeiden vorige maand dat ze een pakket van 5 miljoen euro (5,5 miljoen dollar) hadden aangeboden aan Iran om de uitbraak van het coronavirus te helpen bestrijden, en dat ze ook van plan zijn om medisch materiaal te sturen, inclusief materiaal voor laboratoriumtests, beschermende lichaamspakken en handschoenen.

Teheran zou er echter goed aan doen de hulpverlening niet te beschouwen als een versoepeling van de sancties. De nieuwe handelsregelingen die door Europa zijn opgezet, zijn bedoeld om het beleid van de Trump-administratie om "maximale druk" op Iran uit te oefenen niet te schenden, zodat Instex alleen kan worden gebruikt voor de levering van humanitaire hulp en voedsel.

Dit betekent dat de hulpverlening weliswaar kan bijdragen aan de bestrijding van de coronaviruspandemie, maar dat het weinig zal doen om de druk op het incompetente en steeds impopulairder wordende leiderschap van Iran te verlichten.

Con Coughlin is de redacteur van Defensie en Buitenlandse Zaken van de Telegraaf en een onderscheiden Senior medewerker van het Gatestone Institute.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2020 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Coronavirus Poses a Greater Threat to the Ayatollahs than US Sanctions Do