www.wimjongman.nl

(homepagina)

Aziatische 'soft-power' groeit in het Coronavirus-tijdperk

Door Shay Attias - 6 april 2020

( )

Coronavirus preventietips banner, Jongno, Seoul, Zuid-Korea, 22 februari 2020, foto via Wikimedia Commons

BESA Center Perspectieven Papier nr. 1.520, 6 april 2020

SAMENVATTING: De pandemie van het coronavirus (COVID-19) heeft een nieuw tijdperk van wereldwijde diplomatie ingeluid. Aziatische landen proberen, met enig succes, de wereldwijde gezondheidscrisis om te zetten in een kans om hun soft power [diplomatieke invloed] te vergroten en het diplomatieke vacuüm te vullen dat president Trump heeft achtergelaten. Zuid-Korea heeft een nationale campagne gelanceerd om zichzelf te profileren als de "cutting edge" staat in de strijd tegen het virus, en de president leidt een agressieve diplomatieke poging die gericht is op de G-20 en Japan. Die landen die met succes uit de wereldwijde gezondheidscrisis komen, zullen invloed krijgen, en hun diplomatieke posities versterken en buitenlandse investeringen aantrekken - de essentiële onderdelen van de soft power.

De wereldwijde gezondheidscrisis die door het coronavirus (COVID-19) is neergeslagen, vereist een snelle en dramatische toename van de wereldwijde transparantie, samenwerking, diplomatie en communicatie. De pandemie dwingt tot een heropbouw van wereldwijde prioriteiten, agenda's en zelfs de bekende orde.

Binnen die context pusht de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in een publieke diplomatiecampagne het merk van zijn land door gebruik te maken van de informatie die het land sinds januari 2020 heeft verzameld over hoe het best op de crisis te reageren. Zuid-Koreaanse gegevens zijn essentieel gebleken voor de crisisbeheersingsprogramma's die veel andere staten nu in elkaar zetten.

Het Coronavirus is niet de eerste virale uitbraak die ernstige gevolgen heeft voor de Aziatische landen. De SARS-epidemie van 2003, die China, Hongkong en Singapore trof, heeft deze economieën ertoe aangezet zich voor te bereiden op de volgende crisis. Door die voorbereiding zou Azië de coronaviruscrisis wel eens beter kunnen doorstaan dan het Westen.

Tijdens een pandemie zijn diplomatie en internationale samenwerking kritische instrumenten. Om snel oplossingen te vinden, moeten landen van elkaars ervaringen leren en is samenwerking essentieel om cruciale voorraden van beschermingsmiddelen te garanderen. Het succes of het falen van landen bij het beheersen van de crisis wordt gemeten door andere landen, buitenlandse investeerders en wereldburgers.

De reactie van Azië op de uitbraak van het coronavirus - inpakken, en dan stimuleren - wordt nu door het grootste deel van de westerse wereld gestimuleerd. Westerse gezondheidscentra wenden zich tot de Aziatische regeringen als voorbeelden van krachtige beheersingsmaatregelen.

Een prominent voorbeeld is Zuid-Korea. Het is de vierde grootste economie van Azië en de elfde grootste ter wereld. De afgelopen tien jaar heeft Zuid-Korea krachtige industrieën gebouwd in hightech, mobiele, automotive en technologie.

De uitbraak van het coronavirus heeft geleid tot een verbetering van het wereldwijde imago van Zuid-Korea. Het land, dat begin februari 2020 het aantal bevestigde gevallen van het coronavirus heeft verminderd, juist nu de cijfers van de gevallen wereldwijd drastisch zijn geëscaleerd, wordt dit gezien als een model voor de aanpak van de crisis. Indrukwekkend genoeg heeft het land meer dan een kwart miljoen mensen getest op 600 testlocaties in het hele land - een capaciteit van 20.000 mensen per dag. Niet alleen zijn de tests in Zuid-Korea veel talrijker dan elders, maar de resultaten worden binnen zes uur per sms naar de burgers gestuurd. Een maand na de melding van het eerste geval in Zuid-Korea waren er meer herstellingen dan nieuwe infecties.

De Koreaanse burgers speelden een essentiële rol in de opkomst van hun nationale kenmerk van als eerste model te staan voor een "vrijwillig passief sociaal isolement," een element dat van vitaal belang was voor het succes van de maatregelen van de regering. De onmiddellijke en wijdverspreide medewerking van het publiek droeg bij aan het vermogen van Zuid-Korea om een totale lockdown te voorkomen. Nog voordat de regering haar boodschap over sociale distantie coördineerde, omarmde de bevolking van Zuid-Korea de noodzaak om bedrijven te sluiten, zelfs als die maatregel tot persoonlijke financiële problemen zou leiden. De Koreaanse kerken schortten de diensten op en verhuisden naar online. Volgens een bewoner "gaat het minder om het beschermen van onszelf en meer om het feit dat we dit niet over de hele gemeenschap willen verspreiden". Deze houding is het tegenovergestelde van wat men bijvoorbeeld in Miami heeft gezien, waar massa's mensen naar het strand trokken in totale minachting voor het gevaar om te worden besmet met het coronavirus of om het door te geven aan anderen.

Ook de Aziatische particuliere sector heeft zich versterkt, waardoor er netto kasposities zijn ontstaan die de westerse economieën met grote moeite kunnen nabootsen. De Aziatische centrale banken bereidden financiële "munitie" voor om hun economieën te ondersteunen en hen te positioneren om rampen te doorstaan. De agressieve, efficiënte en snelle tests van Zuid-Korea hebben indruk gemaakt op landen over de hele wereld, waarvan er nu ongeveer 117 Koreaanse testkits en medische apparatuur importeren, terwijl hun aantal bevestigde gevallen toenemen. Ministeries van Volksgezondheid over de hele wereld passen de Koreaanse strategie toe in hun eigen gevechten tegen het coronavirus.

Europa en de VS zijn aan het klauteren om de pandemie te bestrijden, waarbij hele steden en staten worden opgesloten. In de ergst getroffen landen in Europa, zoals Italië en Spanje, zijn de gevallen tot tienduizenden gevallen gestegen, terwijl de infecties in de VS in een week tijd vertienvoudigd zijn tot 70.000 gevallen.

Het Westen zou waarschijnlijk in oostelijke richting moeten zoeken naar oplossingen voor deze crisis, ongeacht de oorsprong van het virus in Azië. Nu de pandemie zich vooral in het westen afspeelt, beginnen de Aziatische landen uit het diepste dal te komen en kunnen ze voorbeelden geven van effectieve reacties. Het Westen is ook nog steeds de grootste klant van China, met de VS en Europa als belangrijke markten voor online winkelcentra zoals Alibaba en AliExpress. De Aziatische landen, onder leiding van China, hebben een aanzienlijk financieel belang bij het herstel van deze markten.

De landen die in staat waren om snel te reageren en waarvan de burgers zich aan de nationale gezondheidsrichtlijnen hielden, zullen een voordeel hebben in het post-coronavirustijdperk. De economische gevolgen van de pandemie treffen bijna alle bedrijven in Europa en de VS. De bewezen kracht van Aziatische bedrijven, mensen en overheden versterkt hun wereldwijde reputatie en zal zich waarschijnlijk vertalen in meer buitenlandse investeringen. Zuid-Korea had een lage score op de Soft Power Index (19e) van 2019, maar zal waarschijnlijk veel hoger stijgen nadat de coronaviruscrisis voorbij is.

Shay Attias was het stichtend hoofd (2009-13) van de afdeling Public Diplomacy op het kantoor van de Israëlische premier en is een doctoraatskandidaat in internationale betrekkingen aan de Universiteit van Bar-Ilan, waar hij docent is aan de Communicatieschool.

Bron: Asian Soft Power Grows in the Coronavirus Era