www.wimjongman.nl

(homepagina)

Arabieren waarschuwen Biden: Omarm de islamisten niet

door Khaled Abu Toameh - 19 november 2020

 

In sommige Arabische landen groeit de angst dat een Biden-regering terugkeert naar het beleid van de voormalige president Barack Obama om de Moslimbroederschap te versterken en te sussen. Op de foto: Toen ontmoette de Egyptische president Mohamed Morsi (rechts), een lid van de Moslimbroederschap, de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton op 14 juli 2012 in Caïro. (Foto door Khaled Desouki/AFP/Getty Images)

 

 

 

 

In een duidelijke boodschap aan een mogelijke Amerikaanse regering onder Joe Biden hebben Saoedi-Arabië en Egypte gewaarschuwd om de organisatie van de Moslimbroederschap niet te steunen. Zij verklaren dat dit "voeding geeft aan extremistische terroristische groeperingen die het land en het volk verwoesten".

Op 10 november gaf de Saoedi-Arabische Raad van Hogere Geleerden, het hoogste islamitische religieuze orgaan van het koninkrijk, een waarschuwing af te midden van de groeiende angst in sommige Arabische landen dat een Biden-regering zou kunnen terugkeren naar het beleid van de voormalige president Barack Obama om de Moslimbroederschap te versterken en te sussen.

De Saudische waarschuwing werd onmiddellijk onderschreven door het hoogste islamitische religieuze instituut van Egypte, Dar al-Ifta, en prominente Egyptische schrijvers en politieke analisten.

De Moslimbroederschap, die Biden heeft gefeliciteerd met zijn betwiste overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, hoopt dat als en wanneer hij president wordt, hij de organisatie niet zal classificeren als een terroristische groepering.

De Raad van Hogere Geleerden zei in een sterk geformuleerde verklaring dat de Moslimbroederschap een terroristische groepering is en "niet de ware waarden van de Islam vertegenwoordigt."

De Raad beschreef de Broederschap als een "afwijkende groep die het samenleven binnen de naties ondermijnt, en opruiing, geweld en terrorisme aanwakkert en zijn partijdige doelen nastreeft in een poging om meer macht voor zichzelf te grijpen onder de dekmantel van de religie". De geschiedenis van de organisatie is er een van het kwaad, strijd, extremisme en terrorisme."

De Raad zei dat de geschiedenis van de Moslimbroederschap de volledige omvang van het kwaad onthult waarvoor het verantwoordelijk is en dat het de vorming van vele extremistische en terroristische groeperingen heeft geïnspireerd die verantwoordelijk zijn voor wreedheden over de hele wereld.

De Raad heeft het publiek opgeroepen om op haar hoede te zijn voor de Moslimbroederschap en haar activiteiten en heeft hen aangespoord om zich niet bij haar aan te sluiten, haar te steunen of betrokken te raken bij haar activiteiten.

In 2014 heeft Saoedi-Arabië de Moslimbroederschap op de zwarte lijst gezet als terroristische organisatie. Drie jaar later gaven Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte een gezamenlijke verklaring af waarin zij 59 personen, waaronder prominente leden van de Moslimbroederschap, en 12 liefdadigheidsinstellingen van verschillende nationaliteiten als terroristen op de lijst plaatsten.

Het in Londen gevestigde Arabische weekblad heeft er deze maand nota vangenomen:

"Volgelingen van Saoedi-Arabische zaken sluiten niet uit dat de verklaring van de Raad van Hogere Geleerden een reactie was op het overdreven enthousiasme van de Moslimbroederschap over de overwinning van Joe Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de waarschijnlijke negatieve gevolgen daarvan voor de Saoedisch-Amerikaanse betrekkingen.

"Deze waarnemers wezen erop dat achter de verklaring van de Raad een Saudische boodschap schuilgaat die zegt dat de haast van de Broederschap om Biden te verwelkomen en te omarmen en zijn pogingen om zijn sympathie te winnen, terwijl hij ingaat tegen belangrijke landen in de regio, geen verandering zal brengen in het standvastige standpunt van Saudi-Arabië om de groep te beschouwen als een terroristische organisatie en een echte broedmachine voor alle militante groeperingen."

Abdullatif Al-Sheikh, de Saudische minister van Islamitische Zaken, reageerde op de verklaring van de Raad en zei dat hij "meer dan 20 jaar lang heeft gewaarschuwd voor de Moslim Broederschap terroristische organisatie." Hij zei dat zijn waarschuwing kwam uit bezorgdheid voor "onze religie, ons land, onze burgers, en alle moslims."

Al-Sheikh's verklaring wordt door Arabieren ook gezien als een waarschuwing aan Biden nadat de Moslimbroederschap hem feliciteerde met zijn 'overwinning'.

De Egyptische Dar al-Ifta, een islamitisch advies-, justitieel en overheidsorgaan dat moslims religieuze begeleiding en advies biedt door middel van het uitgeven van fatwas (islamitische uitspraken) over verschillende kwesties, sprak haar volledige steun uit voor de verklaring van de Saoedische Raad van Hogere Scholieren tegen de Moslimbroederschap.

De Egyptische groep, ook in een boodschap die schijnbaar gericht was aan Biden, wees erop dat de Moslimbroederschap "altijd streeft naar het verdelen van samenlevingen en het verspreiden van chaos en het aanzetten van burgers tot rellen en het plegen van geweld".

"De verklaring van de [Saoedische] Raad van Hogere Geleerden kwam na een lange en zorgvuldige studie van de methodologie en het denken van de terroristische Moslim Broederschapsorganisatie, die niet-moslims als ongelovigen ziet... Wij roepen diverse religieuze instanties, instellingen en raden in de landen van de islamitische wereld op om de terroristische Broederschap te criminaliseren en te verbieden en te verwerpen. Het extremisme en geweld van de groep zijn een inherent kenmerk van zijn ideologie, en het heeft geen zin om het te hervormen of te veranderen".

Arabische politieke analisten en experts in islamitische fundamentalistische bewegingen zeiden dat ze de verklaring van de Raad van Hogere Geleerden in Saoedi-Arabië beschouwden als "een nieuwe klap voor de terroristische groepering" en dat het de "trucs van de groep blootstelt om jonge mensen aan te trekken voor hun afwijkende verhandeling."

De analisten en deskundigen voegden eraan toe dat de wereld zich heeft gerealiseerd dat het bestaan van deze terroristische organisatie een reële bedreiging vormt voor de identiteit en de stabiliteit van staten, waarbij ze benadrukten dat de Moslim Broederschapsgroep niet de aanpak van de Islam vertegenwoordigt.

De Saoedische politieke analist Dr. Ahmed al-Rukban zei dat de Raad van Hogere Geleerden het wetgevende orgaan in het Koninkrijk is en als betrouwbaar wordt beschouwd voor de kwesties van de Arabische en Islamitische natie met betrekking tot het binnenlands en buitenlands beleid.

Al-Rukban waarschuwde dat de Moslimbroederschap en haar volgelingen de Islam altijd hebben gebruikt "om door te dringen tot vele sectoren en instanties in Saoedi-Arabië en andere landen". De Moslimbroederschap, voegde hij eraan toe, wordt financieel gesteund door Turkije.

Mounir Adeeb, een onderzoeker op het gebied van islamitische extremistische bewegingen en internationaal terrorisme, zei dat de verklaring van de Raad van Hogere Geleerden de waarheid van de Moslimbroederschap onthult. Hij prees de Raad voor deze "gedurfde, moedige en duidelijke" beschrijving van de Moslimbroederschap als een terroristische organisatie.

De Saoedische schrijver Mohammed Al-Saaed onthulde` dat nadat de Moslimbroederschap in 2014 in Saoedi-Arabië verboden werd, "de terroristische groepering in het geheim probeerde terug te sluipen via de achterdeur". De activisten van de Broederschap probeerden "op de technocratische banen te springen die zich begonnen te verspreiden in het kielzog van de grote ontwikkeling in het koninkrijk en de samenleving te infiltreren en aan te vallen wanneer de gelegenheid zich voordoet", merkte hij op.

Hij merkte verder op dat de Moslim Broederschap tussen 2003 en 2006 verschillende terroristische aanslagen in Saoedi-Arabië heeft uitgevoerd, en Al-Saaed schreef: "De terroristische organisatie is een verachtelijke en verraderlijke organisatie geworden".

De Egyptische islamitische geleerde Saad Eddin Al-Hilali sprak zijn bezorgdheid uit over het feit dat Biden, indien verkozen, in de voetsporen van Obama zal blijven treden en de islamisten zal steunen. Al-Hilali riep de Egyptenaren op om op hun hoede te zijn voor de Islamisten, "die voorheen door Obama werden gesteund en nu door Biden zullen worden gesteund". Biden, zei hij, "zal Obama's mars voltooien, maar ik wil de Egyptenaren eraan herinneren dat Egypte de politieke Islam verwierp [door de Egyptische president Mohammed Morsi, een lid van de Moslimbroederschap, uit de macht te halen]. Nu staat Egypte stevig op zijn voeten en zegt nee tegen een handel in religie."

De Egyptische mediapersoonlijkheid Mustafa Al-Faqi uitte ook zijn bezorgdheid over de mogelijkheid dat een Bidense regering de Moslimbroederschap zou omarmen. "Biden onderschreef de aanpak van Obama, die het islamisme in de regio wilde verspreiden," zei Al-Faqi. "Obama zag de Moslimbroederschap als onderdeel van de nationale oppositie. En dat is onzin.

De Saudi's en de Egyptenaren zijn niet de enige Arabieren die zich zorgen maken over een hernieuwde alliantie tussen een door Democraten geleide regering en de Islamisten.

Verschillende Arabische politieke analisten en columnisten, met name in de Golf, hebben soortgelijke gevoelens geuit. De boodschap die zij aan Biden en de Democraten sturen is: We willen niet terug naar die slechte oude tijd, toen de Amerikaanse regering zich aansloot bij islamitische terreurgroepen.

Deze Arabieren zijn vastbesloten om te voorkomen dat de Islamisten in Egypte weer aan de macht komen of in andere Arabische landen de kop opsteken. Het valt nog te bezien of de toekomstige Amerikaanse regering aan deze inspanning zal meewerken.

Khaled Abu Toameh, een bekroonde journalist uit Jeruzalem, is een Shillman Journalism Fellow van het Gatestone Institute.

Vertaling door W.J. Jongman en H.W. Sleijster

© 2020 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Arabs Warn Biden: Do Not Embrace Islamists