www.wimjongman.nl

(homepagina)

Waarom de Palestijnen aan Arabieren een verontschuldiging verschuldigd zijn

door Khaled Abu Toameh - 26 november 2020

( )

Zal de Palestijnse leiding zich bij Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten verontschuldigen voor de beschuldigingen van verraad aan de Palestijnen en Arabieren door het ondertekenen van vredesakkoorden met Israël? Afbeelding: De Palestijnen in Ramallah verbranden foto's van de VAE-kroonprins Mohammed Bin Zayed en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, op 15 augustus 2020. (Foto door Abbas Momani/AFP via Getty Images)

Zal de Palestijnse leiding haar verontschuldigingen aanbieden aan Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) omdat zij hen beschuldigd hebben de Palestijnen en Arabieren te verraden door vredesakkoorden met Israël te ondertekenen?

Vorige week kondigde de Palestijnse Autoriteit (PA), onder leiding van president Mahmoud Abbas, in een verrassende beweging aan dat zij heeft besloten alle betrekkingen met Israël te herstellen, inclusief de veiligheidscoördinatie tussen de veiligheidstroepen van de PA en de Israëlische Defensiemacht op de Westelijke Jordaanoever.

Abbas is hiermee ook de Palestijnen een verontschuldiging verschuldigd, omdat zijn besluit om de banden met Israël te verbreken de Palestijnse patiënten - behalve dan een andere prominente Palestijnse leider, Saeb Erekat - beroofde van medische behandeling in Israël. Het besluit heeft ook duizenden Palestijnen beroofd van het ontvangen van volledige salarissen: Abbas had geweigerd om de belastinginkomsten te accepteren die Israël namens de Palestijnen had geïnd.

Bovendien besloot de PA haar Palestijnse ambassadeurs terug te sturen naar Bahrein en de VAE, nadat ze hen hadden teruggeroepen voor overleg om te protesteren tegen de vredesakkoorden tussen de twee landen en Israël.

De leiding van de PA had de VAE en Bahrein ervan beschuldigd de Palestijnen een mes in de rug te steken en "het Palestijnse volk, Jeruzalem en de Al-Aqsa Moskee te verraden" door in te stemmen met het aanknopen van betrekkingen met Israël. De Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook en in het oosten van Jeruzalem hadden tegen de normaliseringsovereenkomsten gedemonstreerd door vlaggen van Bahrein en de VAE te verbranden en foto's van de heersers van de twee landen.

Ironisch genoeg beschuldigen sommige Palestijnen nu de leiding van de PA van hypocrisie en "het Palestijnse volk een mes in de rug te steken" door de betrekkingen met Israël te herstellen. Verschillende Palestijnen en Arabieren gingen naar de sociale media om sarcastisch te eisen dat de PA haar ambassadeur uit Ramallah zou terugtrekken om te protesteren tegen haar eigen beslissing om de relaties met Israël te "normaliseren".

Het besluit van de PA-leiding om de banden met Israël te herstellen en de Palestijnse ambassadeurs terug te sturen naar de VAE en Bahrein wordt door sommige Palestijnen gezien als een schijnbare poging om een mogelijke nieuwe Amerikaanse regering onder de vermoedelijke nieuwe presidentskandidaat Joe Biden aan te moedigen. Abbas hoopt waarschijnlijk ook dat de VS en sommige Golfstaten in ruil daarvoor beginnen in het hervatten van het gieten van geld in de schatkist van de PA - als een begin.

Terwijl een Bidense regering gelukkig mag zijn met de Palestijnse gebaren, eisen de Arabieren in de Golf een verontschuldiging van PA-president Mahmoud Abbas en de Palestijnse leiding. Deze Arabieren eisen te weten waarom het in orde is voor de Palestijnen om hun banden met Israël te vernieuwen, maar het niet in orde is voor Bahrein en de VAE om vredesverdragen met Israël te ondertekenen?

De Bahreinse politieke analist Abdullah Al-Junaid, die Abbas aansprak, schreef:

"Aan Uwe Excellentie president Mahmoud Abbas, als burger van de Arabische Golfstaten verwelkom ik het besluit om de Palestijnse ambassadeurs terug te sturen naar Manama en Abu Dhabi, maar u moet onmiddellijk een formele verklaring van verontschuldiging afleggen aan alle burgers van het Koninkrijk Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en het Koninkrijk Saudi-Arabië voor uw verklaringen en beledigingen aan ons adres."

Al-Junaid wees erop dat Abbas in september een bijeenkomst van Palestijnse facties voorzat om beledigingen uit te kramen naar de Arabieren van de Golf en om hun leiders te veroordelen.

"Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw droegen de kinderen van de Golfstaten bij in hun dagelijkse toelagen om de Palestijnen te steunen," merkte Al-Junaid op. In ruil daarvoor, voegde hij eraan toe, hebben de Palestijnse leiders niets dan minachting voor het volk in de Golf getoond:

"U beschuldigde ons ervan Jeruzalem en het Palestijnse volk te verkopen, terwijl u zelf terugkeert naar uw veiligheidsafspraken met Israël zonder een toelichting te geven naar het Palestijnse publiek, laat staan aan de Arabieren. Daarna kwamen de [Palestijnse] ambassadeurs terug naar Abu Dhabi en Manama zonder enige schaamte of een verklaring van verontschuldiging namens u. Ik maak me niet druk om uw interne zaken, Mijnheer de President, maar elke aanval op een burger van de Golf is een zaak die niet langer acceptabel is. U moet zich in het openbaar en persoonlijk verontschuldigen voor wat u ons hebt aangedaan."

Al-Junaid en andere Golf Arabieren riepen op tot een boycot van de leiding van de PA, totdat Abbas zich verontschuldigt voor het feit dat hij de Golfstaten heeft beledigd en hun burgers heeft aangezet tot een opstand tegen de heersers van de VAE en Bahrein.

Emirati-schrijver Turki Hasher eiste dat de PA-leiding zich zou verontschuldigen alvorens de Palestijnse ambassadeurs terug te sturen naar Bahrein en de VAE. De Palestijnse leiding, zo zei hij, heeft eindelijk toegegeven dat de terugtrekking van de ambassadeurs een vergissing was. "Maar ik denk niet dat het terugbrengen van de ambassadeurs zo eenvoudig zal zijn, omdat er een officiële verontschuldiging moet komen voor deze overhaaste beslissing, die een weerspiegeling is van verwarring en wanbeleid", schreef Hasher.

De Koeweitse politieke analist Mohammed Al-Mulla vroeg zich af waarom al diegenen die de VAE en Bahrein hadden veroordeeld voor het ondertekenen van vredesverdragen met Israël nu zwijgen over het besluit van de Palestijnse leiding om de betrekkingen met Israël te vernieuwen:

"We hoorden over de bedreigingen en de intimidatie door alle Palestijnse facties en islamitische partijen met betrekking tot de vredesakkoorden tussen de Golfstaten en Israël. Maar waar staan ze nu met betrekking tot de Palestijns-Israëlische normalisering?"

Emirati social media gebruiker BintUAE1900 antwoordde: "Zij [de Palestijnen] vertrapten de beelden van onze leiders. Maar we hebben niet gezien dat ze de foto's van Abbas vertrapten."

Sommige Golf-Arabieren reageerden op de beslissing van de PA-leiding om de banden met Israël te herstellen door op te roepen tot de uitwijzing van de Palestijnse ambassadeurs uit de Golfstaten en het boycotten van Palestijnse producten.

Een andere Koeweitse schrijver, Abdel Muhsen Husseini, zei dat hij het vreemd vond dat, terwijl het Palestijnse leiderschap de normaliseringsovereenkomsten tussen Israël, de VAE en Bahrein aan de kaak stelde, het hun besluit toejuichte om de Palestijnse betrekkingen met de Israëli's te herstellen.

Opmerkend dat de beslissing van de PA-leiding neerkwam op een normalisering van de betrekkingen met Israël schreef Abdel Muhsen dat de Palestijnen verdeeld blijven vanwege het voortdurende geschil tussen de Fatah-factie van Abbas op de Westelijke Jordaanoever en Hamas in de Gazastrook. Muhsen:

"De Palestijnen hebben inspanningen en tijd verspild zonder een enkele stap te zetten in het Palestijnse project voor de oprichting van een Palestijnse staat... Yasser Arafat verspilde alle Palestijnse inspanningen en stak altijd zijn hand op met de slogan van een overwinning, maar hij was niet in staat om iets te bereiken."

Onlangs eiste de Samenwerkingsraad van de Golf een verontschuldiging van Abbas en andere Palestijnse leiders voor hun "onverantwoordelijke retoriek, opruiing en dreigementen" tegen de Golflanden die vredesverdragen met Israël ondertekenden. Abbas en het leiderschap van de PA hebben er echter voor gekozen om deze eis te negeren.

Het Palestijnse leiderschap is tot nog grotere hoogten van hypocrisie gestegen. In het Arabisch wordt het besluit om de Palestijnse ambassadeurs terug te sturen naar de VAE en Bahrein "wakaha" (onbeschaamdheid) genoemd. Het Palestijnse besluit om de banden met Israël te vernieuwen komt op een moment dat de Palestijnse media andere Arabieren blijven veroordelen voor het aangaan van een normaliseringsproces met Israël. De volgende keer dat de Palestijnse leiding de Arabieren ervan beschuldigt de Palestijnen een mes in de rug te steken, zullen Abbas en zijn functionarissen eerst goed in de spiegel moeten kijken om te zien of hun eerdere misleidingen niet meer hun huidige misleidingen zijn.

Khaled Abu Toameh, een bekroond journalist uit Jeruzalem, is een Shillman Journalism medewerker van het Gatestone Institute.

Vertaling door W.J. Jongman en H.W. Sleijster

© 2020 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Why Palestinians Owe Arabs an Apology