www.wimjongman.nl

(homepagina)


Door Dustin Herron - 8 februari 2020

Wat hebben bloeiende amandelbomen in Israël met mijn leven te maken?

De HEER schiep onze levens om seizoenen te hebben, perioden die gebeurtenissen markeren, of het nu gaat om belangrijke levensfasen of eenvoudigweg de patronen van het weer.

Sommige seizoenen zitten vol met leven en groei, andere manifesteren zich met pijn en verdriet.

Het is in die laatste seizoenen dat we wachten, met ingehouden adem, in afwachting en met verwachting, op dat seizoen van levendige groei om een teken van zijn komst te geven.

Midden in het winterseizoen van de natuur geeft de HEER een teken van opwinding dat de lente op het punt staat te ontspruiten in het Heilige Land.

Dit moeilijk te missen en zeer welkome eerste teken van de lente is geen groene weide of een warm briesje. Het is wat subtieler en het openbaart zich eigenlijk al voordat het weer zijn intrede doet.

Het teken van de HEER in Israël komt door een boom - de amandelboom.

Tegen het einde van januari of begin februari, als de wintermaanden en het gevoel van een winterslaap al te lang hebben geduurd, geven de amandelbomen ons een vonkje vreugde. Het geeft aan dat het seizoen op het punt staat om te veranderen.

()

De takken van de amandelbomen ontluiken en bloeien prachtig met roze en witte bloemen. Deze felle lichten kondigen iedereen aan die ernaar uitziet, kijk de lente komt eraan!

Het Hebreeuwse woord voor amandel is "shaked" (שקד ). Het wordt slechts 4 keer gevonden in het Oude Testament.

In Genesis 43:11 wordt het geclassificeerd als een delicatesse wanneer Jakob zijn zonen vertelt om naar Egypte af te dalen, om een gunst te vinden bij de rechterhand van de farao (die in feite zijn zoon, Jozef, was).

De tweede vermelding, in Numeri 17:8, geeft commentaar op de manier waarop Aärons staf amandelen voortbrengt, als enige onder de staf van alle andere ouderlingen in Israël. Prediker 12:5 noemt de amandelen als het teken van een ander jaar dat zonder vreugde of doel voorbijgaat.

Waar wordt het nog meer genoemd?

In Jeremia 1:11-12 toont de HEER de profeet het beeld van een fysieke amandelboom in een visioen om een geestelijke waarheid te communiceren:

. . .

 Het woord van de HEERE kwam tot mij: Wat ziet u, Jeremia? Ik zei: Ik zie een amandeltak. Toen zei de HEERE tegen mij: Dat hebt u goed gezien, want Ik waak over Mijn woord om dat te doen.

. . .

Maar wat hebben amandelen te maken met het bewaken van iets?

Interessant genoeg wordt het Hebreeuwse woord voor "waken, standvastig zijn, wakker worden" precies zo gespeld als het woord voor "amandel": שקד.

De amandelboom ontluikt als eerste, iets dat niet door de natuur zelf is bepaald. Het is een teken dat door de HEER is vastgesteld - het heeft zijn vingerafdruk.

Omdat Hij het heeft verordend, bloeit de amandelboom, wat opwinding brengt over de verandering, een nieuw seizoen en een hernieuwd leven.

() 

Johannes 10:10 vertelt ons dat een van de redenen waarom Yeshua naar de aarde kwam, was om ons leven in overvloed te geven. Het is het verlangen van onze Verlosser dat we het Leven ervaren!

Als u zich op dit moment in een periode bevindt dat voelt - emotioneel, relationeel of spiritueel - als de winter, schep moed!

Wees waakzaam. Hou je vast aan je geloof, want de lente komt eraan.

De HEER bereidde een tuin voor Adam en Eva om in te leven. En de tuin was vol met leven, en groei, en fruit.

Dit is de omgeving waarvoor jij en ik zijn geschapen, en de tijd zal komen dat we in die Eden-achtige status met Elohim zullen leven voor de hele eeuwigheid. Een bloeiende amandelboom is daar een herinnering aan.

Totdat dit permanente seizoen komt, wees bemoedigd. Als de winter stevig om je heen lijkt te zijn en het voelt alsof hij nooit meer weg zal gaan - kijk naar de amandelbomen.

Dustin Herron is een eenmansbediening en coördinator bij Gateway Church in Southlake, TX, en heeft een Master in Christelijk Leiderschap van Moody Bible Institute. Hij bezocht een Messiaanse gemeente in het zuidoosten van Kentucky waar hij opgroeide, en door deze ervaring heeft de HEER een passie voor Israël en voor Gods Woord in Dustin gecultiveerd. Hij geniet er enorm van om tijd door te brengen met zijn vrouw, Andrea, en om te lezen in zijn hangmat wanneer het weer in Texas koeler is.

Bron: Look to the Almond Trees // Signs of Spring in Israel