www.wimjongman.nl

(homepagina)

Afgezien van de verschillen, Israël en PA coördineren de strijd tegen het virus

Door Israel Hayom Staff - 19 maart 2020

 

Palestijnse veiligheidstroepen passen handreinigers toe als ze een weg afsluiten bij de ingang van de stad Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever, vorige week | Foto: Abed al-Hashlamoun

 

 

 

In coördinatie met Ramallah legt Israël aan de Westelijke Jordaanoever een afsluiting aan omdat de Palestijnse Autoriteit 44 gevallen van het coronavirus meldde. "Onze gedeelde grenzen laten geen ruimte open voor aarzeling over de noodzaak om op het hoogste niveau samen te werken om de verspreiding van het virus te voorkomen," zegt de PA-ambtenaar.

Israël en de Palestijnse Autoriteit hebben naar verluidt een gezamenlijk hoofdkwartier opgericht om de uitbraak van het coronavirus te bestrijden, zo onthulde een Palestijnse ambtenaar woensdag. Een Israëlische ambtenaar van het Ministerie van Defensie bevestigde de verklaring, maar ging er niet op in.

"Onze gedeelde grenzen en relaties laten geen ruimte voor aarzeling over de noodzaak om strenge maatregelen te nemen en samen te werken op het hoogste niveau om de verspreiding van het virus te voorkomen," vertelde de regeringswoordvoerder van de PA, Ibrahim Milhem, aan de verslaggevers in Ramallah.

De PA zei woensdag dat het aantal bevestigde COVID-19 gevallen op de Westelijke Jordaanoever momenteel op 44 staat. Het zei dat drie nieuwe gevallen werden ontdekt in de buurt van Bethlehem, wat de Palestijnse veiligheidstroepen ertoe aanzetten een avondklok op te leggen aan de stad.

Ook op woensdag legde Israël een afsluiting op aan de Westelijke Jordaanoever als deel van de poging om de verspreiding van het coronavirus in bedwang te houden.

Yotam Shefer, een ambtenaar van het Bureau van de Coördinator van de Regeringsactiviteiten in de Gebieden, vertelde de verslaggevers dat het besluit om een afsluiting aan te leggen samen met de in Ramallah gevestigde Palestijnse regering werd genomen.

Ook de Israëlische grensovergangen met de Gazastrook zijn gesloten, aldus Shefer.

De richtlijn van COGAT staat de 70.000 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever die een werkvergunning in Israël hebben, wel toe om ofwel Israël binnen te komen met dien verstande dat ze daar twee maanden moeten blijven, of anders op de Westelijke Jordaanoever te blijven.

De regering van de PA heeft naar verluidt een soortgelijke aankondiging gedaan.

Bron: Setting differences aside, Israel, PA coordinate fight on virus - www.israelhayom.com