www.wimjongman.nl

(homepagina)

Al Jazeera wijst het aanbod van Iran af om Jeruzalem te 'bevrijden'

Jeruzalem onder de joodse Israëlische soevereiniteit staat voor prestatie, schoonheid, welvaart en vrijheid - en zelfs de Arabische wereld weet dat.

()

17 januari 2020 - door Hillel Fendel en Chaim Silberstein, KeepJerusalem.org

Met slechts een paar welgemikte verbale slagen, gericht op een Iraanse diplomaat op de internationale televisie, maakte een Al Jazeera talkshow-gastheer op een gewaagde manier het verschil tussen de vooruitziende blik van Israël en de militante achterlijkheid van de moslimwereld.

Het resultaat van dat gedeelte was de afwijzing door de gastheer van de Iraanse poging om Israël te vernietigen en zo Jeruzalem te bevrijden.

Gastheer Feisal Al-Kassam, een bekend figuur op de sociale media van de Arabische wereld, met miljoenen volgers op Twitter, interviewde de Iraanse Tamir Muswai toen hij plotseling uitbrak in een geagiteerde tirade:

"Jullie [Iraniërs] willen Jeruzalem bevrijden? En wat gaan jullie daarmee doen? Waar zul je het bij aansluiten? [een duidelijke verwijzing naar Iran schept op het te willen toevoegen aan hun zich ontwikkelende imperium - HF] Ga je ermee doen als met Bagdad, dat de wereld definieert ... als de smerigste hoofdstad ter wereld? Ga je ermee doen als met Beirut, dat de grootste vuilnisbelt in het Midden-Oosten geworden?"

Muswai leek geschokt door de uitbarsting, maar Al-Kassam was nog niet klaar: "Ga je ermee doen als met Damascus, waar mensen sterven van de honger? Of misschien wordt het net als het Sanaa [in Jemen] van de Houthis?!"

En Al-Kassam's genadeklap: "De Arabische wereld vertelt je: "Als je Jeruzalem voor mij wilt bevrijden, wil ik dat niet. Ik heb gisteren een onderzoek gedaan - niemand wil dat jullie Jeruzalem of Palestina voor hen bevrijdt!"

Dit betekent natuurlijk niet dat het in Qatar gevestigde Al Jazeera-tv de Israëlische soevereiniteit over het Heilige Land of Jeruzalem bevoordeelt. Ze zouden bijvoorbeeld graag zien dat Hamas Jeruzalem "bevrijdt" in een heilige oorlog tegen Israël - maar dat is voor een ander artikel].

In zijn tirade koos Al-Kassam ervoor om de wegrottende Arabische hoofdsteden te noemen die onder Iraanse invloed zijn gekomen in het kielzog van het Arabisme en het Arabische nationalisme. De interventie van Iran wordt duidelijk niet verwelkomd door veel van de bevolkingen van de landen die hij noemde.

Maar vanuit het gezichtspunt van 'Neem Jerusalem in' gaat de boodschap hier verder dan een bepaalde geopolitieke momentopname van het Midden-Oosten. Het vertelt ons openhartig dat Jeruzalem onder de Joodse Israëlische soevereiniteit, zelfs met zijn aanzienlijke moslimminderheid, staat voor prestatie, schoonheid, welvaart en vrijheid - en zelfs de Arabische wereld weet dat.

Het is bijvoorbeeld een grote trekpleister voor bezoekers uit de hele wereld. Meer dan 3,1 miljoen toeristen bezochten Jeruzalem in 2018 - slechts 21% waren Joden - en bijna 3,5 miljoen (gebaseerd op de recordhoogte van het toerisme naar Israël) in 2019. Dit is meer dan het totale aantal naar de landen Libanon, Irak, Syrië en Jemen samen. Het aantal toeristen naar Libanon bedroeg in 2018 iets minder dan twee miljoen, Irak probeert een half miljoen te bereiken en Syrië en Jemen zijn door oorlogsgeweld verscheurd en niet erg aantrekkelijk voor buitenlandse bezoekers.

(Syrië heeft zich een ambitieus doel gesteld om in 2020 twee miljoen toeristen te bereiken, en Jemen heeft iets meer dan een derde van een miljoen toeristen ontvangen in 2015).

Het is moeilijk om statistieken te vinden die de bovengenoemde steden vergelijken met Jeruzalem op gebieden als werkgelegenheid, voertuigen en levensstandaard in het algemeen, maar een eenvoudige algemene staat kan zeer veelzeggend zijn: In juni 2015 bleek uit een onderzoek van het Palestijnse Centrum voor de Publieke Opinie dat 52% van de Arabieren die in het oosten van Jeruzalem wonen, zegt dat ze liever burgers van Israël willen zijn.

Merk op dat dit alleen geldt voor degenen die niet bang waren om dit antwoord te geven. De mukhtar van Sur Baher, een Arabisch dorp in Oost-Jeruzalem, heeft gezegd dat velen bang zijn om het hardop uit te spreken, maar dat in feite de meeste inwoners van zijn dorp liever onder Israëlische soevereiniteit leven dan onder de heerschappij van de PA.

Houd er ook rekening mee dat de trend naar hogere aantallen gaat. In een gelijksoortige peiling in september 2010 koos een derde voor Israëliër in plaats van voor het PA-burgerschap, en een jaar later was dat tot 40%.

Buiten Jeruzalem zijn de cijfers dramatisch anders. Slechts 12% van de inwoners van Gaza zou Israël boven de PA kiezen, terwijl in Judea en Samaria een minuscule 4% het Israëlische staatsburgerschap zou verkiezen. Deze kloof geeft duidelijk aan dat het leven in Jeruzalem het verschil maakt.

Een bastion van vrijheid en vooruitgang

En de "militante achterlijkheid" van het genoemde Arabische leiderschap, althans wat betreft Israël, wordt door Prof. Alan Dershowitz samengevat in een artikel dat hij vorig jaar schreef:

"Het lijden van de Palestijnen, dat niet te vergelijken is met het lijden van veel andere groepen, is grotendeels door henzelf toegebracht. Ze hadden een staat zonder bezetting kunnen hebben als ze het rapport van de Peelcommissie uit 1938, de VN-verdeling uit 1947, de overeenkomst van de Top van Camp David uit 2000 of het aanbod van Ehud Olmert uit 2008 hadden geaccepteerd. Ze hebben al deze aanbiedingen afgewezen en gereageerd met geweld en terrorisme, omdat ze dan Israël als de natiestaat van het Joodse volk zouden moeten accepteren..."

"Als het vroegere Palestijnse leiderschap, met de omringende Arabische staten, Israël niet had aangevallen op het moment dat het de staat uitriep, zou het een levensvatbare staat hebben zonder vluchtelingen. Als Hamas de middelen had gebruikt die het kreeg toen Israël zijn bezetting van de Gazastrook in 2005 beëindigde om scholen en ziekenhuizen te bouwen in plaats van deze middelen te gebruiken om raketwerpers en terreurtunnels te bouwen, dan had het een 'Singapore aan Zee' kunnen worden in plaats van de armoedige enclave waarin het Palestijnse leiderschap het veranderde."

Laten we nogmaals opmerken dat Jeruzalem onder Israëlische controle een bastion van vrijheid en vooruitgang is geworden - vrijheid van religie, vrije toegang tot religieuze plaatsen, groei in hi-tech en andere geavanceerde industrie, architectonische en ecologische schoonheid, de internationale hoofdstad van de levendige studie van de Thora, en een trekpleister voor bezoekers van alle religies uit de hele wereld.

Laten we blijven samenwerken, niet alleen ten behoeve van Israël als Joodse staat en Jeruzalem als eeuwige Joodse stad, maar voor het welzijn van de mensheid, om Jeruzalem verenigd te houden onder de Israëlische soevereiniteit.

Bron: Al Jazeera Rejects Iran's Offer to 'Liberate' Jerusalem | United with Israel