www.wimjongman.nl

(homepagina)

Werkvergunningen voor alle Palestijnen in Judea en Samaria een win-win situatie

Dr. Aaron Lerner - 11 januari 2018

Een beleidswijziging volgens welke alle Palestijnse volwassenen in Judea en Samaria een werkvergunning kunnen krijgen (met uitzondering van degenen die onderworpen zijn aan beperkingen die door de veiligheidsautoriteiten worden opgelegd) zou iedereen ten goede komen.

Enkele belangrijke punten:

1. Vandaag de dag omzeilt dagelijks een groot aantal Palestijnen die geen werkvergunningen hebben de officiële doorgangsposten om buiten de boeken om in Israël te werken. Maak hen legaal en een groot deel van de niet-belaste economie komt weer in de boeken terecht.

2. De huidige dagelijkse stroom van illegale arbeiders kan gemakkelijk dekking bieden aan terroristen. Geef iedereen een werkvergunning en de weinige Palestijnen die dan nog steeds proberen de doorgangen te omzeilen, kunnen gemakkelijker worden afgehandeld door de veiligheidstroepen.

3. Het vervangen van Palestijnse arbeiders voor de buitenlandse arbeiders zou niet alleen de arbeidskosten verlagen, maar ook de betalingsbalans helpen verbeteren, omdat veel van de shekels die aan Palestijnse arbeiders worden betaald, dan aan Israëlische goederen en diensten zouden worden besteed.

4. De dramatische toename van het aantal goed betaalde Palestijnse kostwinners zou ook de economie in Judea en Samaria een impuls geven.

Ik heb geen illusies. Het verbeteren van het economische lot van onze buren zal niet noodzakelijkerwijs hun aspiraties veranderen. We hebben immers terroristische aanslagen gehad van Palestijnen die jarenlang hebben gewerkt in goedbetaalde Israëlische banen. Maar aan de andere kant is er een voordeel te behalen aan het hebben van een generatie van Palestijnen die is gehersenspoeld door het PA-schoolsysteem om Joden te haten, daadwerkelijk een interactie te laten hebben met Israëlische burgers.

Een groot deel van de Israëlische linkerzijde is blijven steken in het streven naar een wereld van "wij zijn hier, en zij zijn daar", en dus staan werkvergunningen bij hen niet op de agenda.

Maar de waarheid is dat welke "deal" men ook in gedachten heeft, dat onbeperkte Palestijnse werkgelegenheid in Israël een winnaar is.

Bron: IMRA - Friday, January 11, 2019 Weekly Commentary: Work Permits For All Palestinians In Judea and Samaria A Win-Win