www.wimjongman.nl

(homepagina)

Wachten op Poetin, die zal praten met Lieberman

De Premier maakte voor de verkiezing een snelle vlucht naar Sotsji voor besprekingen met de Russische president, maar kreeg een overvloed aan tijd voor zelfoverpeinzing.

De Russische president Vladimir Poetin en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens hun ontmoeting in Sotsji, Rusland, donderdag 12 september 2019. (Screenshot)

door Shalom Yerushalmi - 13 september 2019

De Russische president Vladimir Poetin verwelkomt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens hun ontmoeting in Sotsji, Rusland, donderdag 12 september 2019. (Sjamil Zhumatov/Pool Photo via AP).

SOCHI, Rusland - De Russische president Vladimir Poetin was volgens gewoonte laat. Drie uur te laat.

Het geluid van Poetins helikopter die boven zijn zomerresidentie in Sotsji, aan de oevers van de Zwarte Zee, hing, was een signaal voor premier Benjamin Netanyahu om eindelijk op weg te gaan vanuit het nabijgelegen Hyatt Hotel, waar hij geduldig op zijn gastheer had zitten wachten.

Misschien had hij tijdens de korte rit in zijn gepantserde auto tijd om na te denken over al diegenen die hij in de loop der jaren heeft laten wachten.

De eigenlijke ontmoeting met Poetin was stevig. Netanyahu, die eerder een ontmoeting had gehad met de Russische minister van Defensie, Sergey Shoigu, vertelde Poetin dat de Iraniërs hun inspanningen om Israël de afgelopen weken vanuit Syrië schade te berokkenen aanzienlijk hadden opgevoerd en dat Israël en Rusland hun coördinatie-inspanningen zouden moeten opvoeren.

Poetin leek bekend met deze argumenten en verblikte niet toen Netanyahu zijn zaak uiteenzette.

Poetin was deze keer ook terughoudend met Netanyahu en onthield zich van grote gebaren.

Tijdens het laatste bezoek in april (ook enkele dagen voor een verkiezing) bracht hij het stoffelijk overschot van sergeant Zachary Baumel, die in 1982 in de Libanonoorlog van sultan Yacoub werd gedood, terug naar Israël.

Deze keer had hij niets te bieden, behalve de vage wens dat Israëlische politici na de verkiezingen van volgende week op de weg van Netanyahu verder zullen gaan.

Netanyahu sprak met Poetin, maar keek eigenlijk naar Israël, en beloofde te zullen zorgen voor het welzijn van de Sovjet-veteranen, de miljoenen Russen die in Israël wonen, en hun pensioencrisis op te lossen - een duidelijke uithaal naar zijn rivaal Avigdor Lieberman, die zich heeft gepositioneerd als de voorvechter van de Israëliërs uit de voormalige Sovjet-Unie.

Netanyahu leek moe op deze reis. Zijn gecombineerde politieke en diplomatieke marathons in Israël en in het buitenland zouden ook voor anderen die jonger zijn dan hem, een tol hebben geëist.

Het is moeilijk om het politieke voordeel van deze ontmoeting met Poetin te beoordelen. Poetin bevestigde in ieder geval dat hij in januari volgend jaar Israël zal bezoeken na een uitnodiging van president Reuven Rivlin. Na dertien bezoeken van Netanyahu aan Rusland, vergeleken met slechts twee van Poetin aan Israël in de afgelopen jaren, verdient de Russische president het ook om een tijdje aan de Russische winter te ontsnappen en van Israël te genieten.

Bron: Waiting for Putin, talking to Liberman | The Times of Israel