www.wimjongman.nl

(homepagina)

Waarom gaat Israël weer naar verkiezingen terwijl er in april nog maar net verkiezingen zijn gehouden?

Ron Cantor - 29 mei 2019

1. De Israëlische politieke partijen Likud en Blauw en Wit waren bij de verkiezingen van 9 april aan elkaar gelijk, maar Likud had als enige kans om een regeringscoalitie op te bouwen met Benjamin Netanyahu als eerste minister.

2. Hij had 65 natuurlijke partners. Velen in de Blauw en Witte partij delen de meningen van Bibi over de veiligheid van Israël, maar zouden geen overheid met hem aangaan, aangezien er een aanklacht is geadviseerd tegen hem wegens omkoperij en corruptie. Zij zeiden dat zij slechts met een Bibi-afwezige Likud partij zouden willen werken.

3. Avigdor Lieberman wilde zich echter niet bij Netanyahu aansluiten vanwege één knelpunt: de nieuwe wet die eist dat ultra-orthodoxe Joden net als de rest van onze kinderen in het IDF moeten dienen. Het Israëlische Hooggerechtshof vertelde aan de Knesset een wet aan te nemen, zoals de huidige situatie - waaronder elke Haredi (ultra-orthodoxe Jood) kan worden vrijgesteld op grond van het idee dat hij een geleerde is - terwijl hij vaak niet alleen geen geleerde is, maar ook nog werkloos. De wet, die tientallen jaren geleden werd aangenomen, was bedoeld om potentiële Torageleerden in staat te stellen om te studeren, maar is op grove wijze misbruikt. Er staat een wet klaar om te worden aangenomen, maar nu de Haredi macht hebben, willen ze die verzwakken. Lieberman zei dat hij met zijn vijf zetels niet tot de regering zou toetreden, tenzij ze over de wet gestemd hebben die al voorbereid is.

4. Bibi zou dit waarschijnlijk wel willen doen, maar hij is dank verschuldigd aan de 16 ultra-orthodoxe ministers in zijn coalitie. Als hij toegeeft aan Lieberman, zullen deze vertrekken.

5. Intensieve druk werd uitgeoefend op de Lieberman om toe te geven en er werden zelfs veel leugens over hem verspreidt. Hij is echter zeer wilskrachtig.

6. Nieuwe verkiezingen kunnen het einde van de weg betekenen voor Netanyahu. Hij is al zo lang in functie dat hij door velen in het Israëlische publiek met grapjes werd verwezen als zijnde "Koning Bibi" en zijn karakter op een komedie show werd gekleed als de dictator Khadafi - met medailles op zijn jasje.

Misschien heeft hij hier een enorme misrekening gemaakt. Voor de verkiezingen beloofde hij om niet naar een wet te zoeken die een zittende premier zou vrijstellen van vervolging. Echter, zodra hij won, verzachtte hij dit standpunt en in de afgelopen weken heeft hij openlijk gezocht naar een "immuniteitswet" en wil hij de macht van het hooggerechtshof inperken, zodat ze geen nieuwe wetten meer kunnen omverwerpen.

Velen zeggen dat dit zou leiden tot de tirannie van de meerderheid. Zijn rivalen Benny Gantz en Yair Lapid van Blauw en Wit hebben gezegd dat zo'n stap een bedreiging vormt voor de democratie van Israël - en dat is het ook. Ergens tussen de 50.000 en 100.000 Israëliërs verzamelden zich zaterdagavond in Tel Aviv in een poging om te protesteren tegen deze ongekende stappen. De rechters van het Hooggerechtshof zelf zijn verbaasd over deze mogelijke stap.

7. Met minder dan 24 uren voor Netanyahu om zijn potentiële coalitie te redden, ziet het ernaar uit dat wij naar verkiezingen op 17 september zullen gaan. Deze keer heeft Bibi echter te maken met het feit dat het publiek weet dat hij teruggekomen is op een kwestie waarbij hij persoonlijk voordeel zou hebben (niet naar de rechtbank gaan omdat hij premier is) en zijn tegenstanders zullen ervoor zorgen dat dit voor alle Israëli's een gemoedstoestand wordt. Voor alle duidelijkheid, zelfs een meerderheid van Bibi's natuurlijke aanhangers is geen voorstander van het inperken van het gezag van het Hooggerechtshof.

Dus daar heb je het....

Opmerking editor: Ik vraag me af of een inperking van de macht van het Hooggerechtshof een aanslag op de democratie is, aangezien dit linkse hof de belangen van rechts totaal negeert.

Bron: Why is Israel headed to elections when they just had elections in April? | Messiah's Mandate