www.wimjongman.nl

(homepagina)

Trumps vredesplan om Jeruzalem te verdelen, en het oprichten van een Palestijnse staat

Door Ron Cantor - 24 januari 2019

De Israëlische media meldden dat de "deal van de eeuw" van president Donald Trump van de VS voor Israël en de Palestijnen, een Palestijnse staat op maximaal 90 procent van het land op de Westelijke Jordaanoever met Oost-Jeruzalem als hoofdstad zou omvatten.

Nochtans zegt de Amerikaanse politiek dat het rapport onnauwkeurig is.

Terwijl ik respect heb voor Barak Ravid, is zijn rapport bij Israël's Channel 13 niet nauwkeurig. Jason Greenblatt, de speciale gezant van het Witte Huis voor de vrede van het Midden-Oosten, schreef op Twitter, verwijzend naar de verslaggever die het verhaal bracht. "Speculatie over de inhoud van het plan heeft geen zin. Zeer weinig mensen op de planeet weten wat er in het plan staat."

Het plan zoals gerapporteerd zou waarschijnlijk worden tegengewerkt door zowel rechtse Israëliërs (evenals vele centristen die het geloof hebben verloren dat de Palestijnse leiders nog enig verlangen naar een vreedzaam samenleven hebben) en de meeste Palestijnen.

Kanaal 13 in Israël zei dat het plan van de Trump verzoekt grote nederzettingen te annexeren, het evacueren van voorposten en het verdelen van Jeruzalem om zowel hoofdstad te zijn van een Israëlische als Palestijnse staat. De Oude Stad zou onder Israëlische soevereiniteit blijven, maar het "heilige deel", het gebied van de Tempelberg, de Koepel van de Rots, de Westelijke Muur en de Stad van David, zouden worden bestuurd door Israëliërs, Palestijnen, Jordanië en mogelijk andere landen.

Terwijl het rapport stelt dat het plan de Palestijnen meer dan het dubbele zou geven van het land dat ze vandaag de dag in hun bezit hebben, is het nog steeds minder dan de 97 procent die voormalige premier Ehud Olmert in 2008 aan president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit aanbood. Olmert riep ook op om de oude stad en de heilige plaatsen onder internationale controle te brengen. Abbas verwierp dat aanbod.

De meeste Israëliërs zouden de woorden "Jeruzalem", dat onder koning David 3012 jaar geleden de hoofdstad van Israël werd, verwerpen.

"De Amerikaanse president heeft veel bereikt. Hij was de eerste [president] die de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem overbracht en onze rechten op de Heilige Stad erkende," zei Shai Alon, hoofd van de Beit El Council. "Maar zijn oplossing voor het conflict met de Palestijnen, zoals vanavond werd onthuld, zit vol gaten, en we zijn er natuurlijk tegen. We keerden niet terug naar Jeruzalem na duizenden jaren ballingschap, zodat een Jordaanse bewaker ons zou mogen inspecteren bij de ingang van de Westelijke Muur".

Een Palestijnse woordvoerder zei dat er een Palestijnse staat moet worden opgericht langs de grenzen van 1967.

De Heer zegt dit over de verdeling van zijn land door de profeet Joël.

Ik zal alle naties verzamelen
en breng ze naar de vallei van Josafat.
Daar zal ik ze voor de rechter brengen
voor wat zij met mijn erfenis hebben gedaan, mijn volk Israël,
omdat ze mijn volk onder de volkeren verstrooid hebben
en mijn land verdeelden. (Joel 3:2)

Laten we bidden dat president Trump geleid wordt door de Heilige Geest als het om Israël gaat.

Bron: via e-mail van Ron Cantor en het MMI team