www.wimjongman.nl

(homepagina)

Mandelblit geeft advies over de vraag of Netanyahu een regering kan vormen

23 december 2019

De Israëlische procureur-generaal Avichai Mandelblit

Het Hooggerechtshof van Israël kondigt aan dat het zal debatteren over de vraag of een aangeklaagd lid van de Knesset een regering kan vormen, waarbij procureur-generaal Avichai Mandelblit 48 uur de tijd krijgt om zijn juridisch advies over de kwestie in te dienen.

Het Hooggerechtshof van Israël beval zondag procureur-generaal Avichai Mandelblit om zijn juridisch advies in te dienen over de vraag of premier Benjamin Netanyahu een regering kan samenstellen ondanks de aanklachten tegen hem.

Het hof kondigde aan dat het na ontvangst en goedkeuring van een verzoekschrift met 67 handtekeningen waarin een uitspraak wordt geëist over de vraag of een aangeklaagd Knesset-lid een regering mag vormen, van plan is de kwestie te bespreken.

Hoewel er geen datum is vastgesteld waarop het hof over de kwestie zal debatteren, zal Mandelblit 48 uur voordat het hof bijeenkomt zijn juridisch advies moeten geven.

Tot nu toe heeft Mandelblit vermeden om zijn advies over deze kwestie aan te bieden. Op vrijdag weigerde hij opnieuw om over de kwestie te beslissen, waarbij hij het hof meedeelde dat hij alleen een juridisch advies over de kwestie zou geven als deze door het hof zou worden behandeld, meldde Ynet.

Mandelblit heeft Netanyahu formeel aangeklaagd wegens corruptie, inclusief omkoping, vertrouwensbreuk en fraude, ingediend op 2 december.

De actie van het hof is eraan gebonden om de chaotische politieke situatie in Israël te beïnvloeden, waarin een derde verkiezing binnen een jaar is gesteld op 2 maart 2020, nadat noch Netanyahu noch de Blauw-Wit Partij met leider Benny Gantz een coalitie konden vormen na de verkiezingen op 9 april en 17 september.

Netanyahu heeft aangekondigd dat hij vrijwillig ontslag zal nemen uit al zijn ministeriële posten per 1 januari. Echter, terwijl zijn politieke tegenstanders hem hebben opgeroepen om af te treden als Premier, wordt niet van hem verwacht dat hij dat zal doen.

Bron: Mandelblit to submit opinion on whether Netanyahu can form a government - JNS.org