www.wimjongman.nl

(homepagina)

Voor de Israëlische veiligheidstroepen is er de voortdurende strijd tegen twee soorten terreur

De terreuraanslag vlak buiten Ariel herinnert aan de voortdurende dreiging van het ongeorganiseerde terrorisme - een dreiging die nog niet verdwenen is, ondanks een sterke daling van dergelijke aanslagen sinds 2015.

Israel Defense Forces-soldaten op jacht naar de verdachte terrorist achter de terreuraanslag van 17 maart 2019 buiten Ariel die leidde tot de dood van een IDF-soldaat en een rabbijn. Bron: IDF-woordvoerderseenheid.

Door Yaakov Lappin - 18 maart 2019

De Israëlische veiligheidstroepen zitten midden in een intensieve jacht op de Palestijnse terrorist die zondag een soldaat van de Israëlische defensiemacht en een Israëlische burger op de Westelijke Jordaanoever buiten Ariel doodde en een andere soldaat verwondde voordat hij een Palestijns dorp in vluchtte, daar een voertuig heeft gestolen en verdween.

Naarmate de tijd verstrijkt, zullen de inlichtingen een steeds belangrijkere rol spelen bij de jacht op de aanvaller met de naam Amar Abu Lila, 20 jaar oud, uit het dorp Zawiya, dat in de buurt van Ariel ligt.

Volgens defensiebronnen is er tot nu toe geen enkele aanwijzing dat Abu Lila optrad als een onderdeel van een terroristische organisatie; alle tekenen in dit stadium suggereren op dit punt dat hij een eenzame aanvaller is.

"Wij zullen elke steen omkeren," vertelde een hogere veiligheidsambtenaar aan JNS op zondag, terwijl het onderzoek al uren duurt. Oordelend naar de verslagen van de veiligheidskrachten van Israël in het verleden, is het slechts een kwestie van tijd tot zij hem te pakken krijgen.

De aanval was een herinnering aan de constante dreiging van het ongeorganiseerde terrorisme - een dreiging die niet helemaal verdwenen is, ondanks een grote daling van dergelijke aanvallen sinds 2015.

Alleen al in 2018 heeft de Israëlische Defensie ongeveer 400 vermoedelijke eenzame-wolf-aanvallen voorkomen, mede door de baanbrekende technologie voor het verzamelen en analyseren van veel data. Veel verdachten werden gearresteerd, terwijl anderen waarschuwingen kregen, om hen te laten weten dat ze worden gevolgd.

Wat ooit een vorm van terrorisme was waarvan het bijna onmogelijk werd geacht om te voorkomen, werd een fenomeen dat in de loop van de tijd aanzienlijk is afgenomen, en Israël is een wereldleider geworden in het omgaan met ongeorganiseerde terreur, welke in tegenstelling tot de georganiseerde variant, veel minder aanwijzingen achterlaat voor de inlichtingendiensten.

En toch, zoals de aanval op zondag laat zien, is de rust altijd bedrieglijk, en geen enkel veiligheidsnet kan elke aanval stoppen.

Extra katalysatoren voor geweld, zoals de toegenomen religieuze spanningen rond de Tempelberg in de afgelopen dagen, en demonstraties in Gaza, kunnen ook dienen als trekker voor geweld op de Westelijke Jordaanoever, waardoor eenzame wolventerroristen worden 'geactiveerd'.

Daarnaast moeten de Israëlische Defensie strijdkrachten zeer alert zijn op de dreiging van "kopieer"-terrorisme, waarbij eenzame aanvallers "inspiratie" krijgen van eerdere incidenten en deze proberen na te bootsen.

De tweede vorm van terrorisme - de georganiseerde vorm, die voor Hamas en andere gewapende groeperingen het middel bij uitstek is - blijft een constante dreiging, ondanks het feit dat Shin Bet buitengewoon effectief is geworden in het voorkomen ervan.

Vorig jaar hebben veiligheidstroepen 480 georganiseerde plannen voorkomen, waaronder honderden schietpartijen en bombardementen, waarvan sommige gepland werden voor Israëlische steden. De IDF en Shin Bet hebben volgens officiële Israëlische cijfers zo'n 220 Hamas-cellen vernietigd, waardoor grootschalige dood en verwoesting op de straten van Israël en op de Westelijke Jordaanoever werd voorkomen.

Een blik op de terrorismecijfers van februari voor dit gebied herinnert ook aan het constante niveau van geweld op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de Shin Bet waren er vorige maand 89 Palestijnse aanvallen in het gebied, waaronder tientallen brandbommen en pijpbommen, hoewel dit aantal lager is dan het cijfer van 116 in januari.

Voor Hamas kon de timing van de Ariël-terreuraanslag niet beter zijn en de propagandatakken van Hamas konden het incident dan ook snel aangrijpen.

Hamas is wanhopig bezig om de aandacht af te leiden naar de economische protesten die de afgelopen dagen de Gazastrook hebben doen schudden, waarbij de Palestijnen hun groeiende frustratie tegen hun eigen islamitische regime hebben gericht.

Demonstranten protesteerden tegen de torenhoge werkloosheid in Gaza, de belastingen van Hamas, de hogere kosten van levensonderhoud en de meer welvarende omstandigheden van de hogere leden van Hamas, in tegenstelling tot de erbarmelijke omstandigheden van veel Gazanen. Onder het motto "We willen leven" hebben de demonstraties zich snel verspreid naar Gaza-stad, waar de politie-eenheden van Hamas er op brute wijze op reageerden en het met extreem geweld probeerden te onderdrukken.

Veel demonstranten zijn gearresteerd en Hamas beschuldigde zijn interne rivaal, de Palestijnse Autoriteit, ervan achter de demonstraties en de economische ellende in Gaza te zitten als gevolg van PA-sancties.

Hamas wil niets liever dan de Westelijke Jordaanoever in brand steken en zowel de PA als Israël met deze vlammen te verbranden, aangezien de rokende as van interne ontevredenheid van de Gazanen het regime in de toekomst nog zou kunnen bedreigen.

Wat ze niet willen is een herhaling van een golf van bijeenkomsten die verwant is aan de "Arabische Lente" in 2011, een reeks anti-regeringsprotesten, opstanden en gewapende opstanden die zich over het Midden-Oosten verspreidden en voor onrust zorgden in Arabisch land na Arabisch land.

Als Hamas ervan overtuigd raakt dat de protesten zullen escaleren tot een opstand, zal het niet aarzelen om zijn gewapende vleugel te gebruiken om een gewapend conflict met Israël vanuit Gaza te ontketenen, waarbij het liever het risico neemt om de vuurkracht van Israël onder ogen te moeten zien dan in plaats daarvan de woede van het eigen volk.

Bron: For Israeli security forces, the ongoing battle against two types of terror | JNS.org