www.wimjongman.nl

(homepagina)

Bibi wint een ongekende vijfde termijn! Dit is wat het betekent.

Door Ron Cantor - 10 april 2019 -

()

Ik werd iets voor 7 uur 's morgens wakker om te zien dat....Benjamin Netanyahu een vijfde termijn als premier van Israël heeft gewonnen. Het was een achtbaanrit van een nacht. Bij elke exit poll kwam Likud op de tweede plaats, niet als eerste. Er was er één die aangaf dat hij van de Blauwe en Witte Partij zou verliezen met 33 tegen 27, wat het einde van Netanyahu als eerste minister zou zijn geweest.

Likud kon het zich veroorloven om op de tweede plaats te komen, maar slechts met een paar Knesset zetels verschil. Een hiaat met zes zetels zou een ramp hebben voorspeld. Nochtans, met bijna alle getelde stemmen, hebben Likud en Bibi een lichte voorsprong op Benny Gantz zijn Blauw en Witte partij, als beide partijen 35 Knesset zetels ontvangen.

Dat is geen strop?

Waarom is dit een overwinning voor Likud? Simpel gezegd zijn er genoeg kleinere rechtse partijen, waarvan twee zelfs als racistisch beschouwde partijen zijn, waarmee Bibi kan samenwerken om een coalitie van 65 zetels te vormen, terwijl Blauw en Wit slechts 20 nieuwe partners heeft voor 55 zetels om dit op zich te kunnen nemen, en dat geldt ook voor de extreem linkse (die niet in de werkelijkheid leven) Meretz (Energy) partij en de Arabische partijen.

Mijn hoop is, maar niet gebaseerd op de realiteit, dat Bibi in plaats daarvan de Blauw en Wit partij in zijn regering zal brengen en slechts er twee partijen zullen zijn - Likud en Blauw en Wit. Waarom?

Bibi onder aanklacht

Nochtans, is het onzeker of het Blauw en Wit met Netanyahu wil samenwerken, aangezien zij herhaaldelijk hebben gezegd dat zolang de eerste minister onder aanklacht staat, zij zich niet bij zijn overheid zouden aansluiten. Ja, Bibi zal zich spoedig voor een grote jury bevinden die zal beslissen of de corruptieaanklachten al dan niet tegen hem zullen worden ingebracht zoals de procureur-generaal heeft geadviseerd. Zo ja, hoe kan een eerste minister het land leiden terwijl hij berecht wordt? Technisch gezien is dat toegestaan, maar is dat goed voor het land?

Sommigen hebben willen inroepen wat wij noemen: "De Franse wet". In Frankrijk kan een zittende premier niet in staat van beschuldiging worden gesteld terwijl hij in functie is. Als dat gebeurt, en ik denk dat de kans klein is, dan heeft Netanyahu's gok voor vervroegde verkiezingen duidelijk vruchten afgeworpen. Hij heeft een nieuw vierjarig mandaat van het volk en er is geen kans dat hij vervolgd wordt tot hij niet meer in functie is. Benjamin Netanyahu heeft bewezen een van de grootste politieke geesten uit de moderne geschiedenis te zijn.

Midden in de nachtelijke blunder

Op basis van de exit polls kwam Benny Gantz naar buiten om de jubelende supporters te begroeten, en verklaarde: "Wij zijn de winnaars." Maar tegen de ochtend zou hij die woorden moeten inslikken, omdat hij vond dat het min of meer een gelijkspel was. En in dit geval gaat de eer naar Likud.

Houdini van de linkerzijde

Een van de interessante aspecten van deze verkiezing is de verdwijning van het Israëlisch links. De Arbeiderspartij is de historische partij van David Ben Gurion, de oprichter en eerste premier van Israël. Zij heeft het grootste deel van haar betekenis verloren en zou binnenkort wel eens kunnen verdwijnen. De vraag is waarom?

Is het omdat Israël een centrumrechtse natie is? Misschien. Maar het is ook vanwege de manier waarop de Arbeiderspartij de leiders behandelt. De meeste partijen hebben iconische leiders die leiders blijven, of de partij nu wint of verliest. Dat geeft de charismatische leider nog vier jaar de tijd om het publiek aan te spreken. Maar Labor onthoofdt de verliezende leiders (elke leider sinds 2000!) en die kan dus nooit een momentum opbouwen. Zo heeft Likud bijvoorbeeld één leider, Netanyahu, ongeveer al 15 jaar lang. Yesh Atid wordt sinds de oprichting in 2011 geleid door Yair Lapid. De huidige leider van Labor nam minder dan twee jaar geleden de teugels in handen en zal zeker worden voor het vuurpeloton worden gezet elke dag na hun slechte resultaat.

Verontrustend

Voor messiaanse gelovigen is het meest verontrustende resultaat dat de ultra-orthodoxe Shas-partij, geleid door de anti-Messiaanse Aryeh Deri, die enkele jaren in de gevangenis heeft gezeten voor het aannemen van steekpenningen, met acht zetels de op een na grootste partij in Bibi's coalitie zal zijn. Shas had gevochten tegen een toekenning van het staatsburgerschap aan natuurlijk geboren Joden die Jesjoea hebben omarmd. Ook het Verenigde Torah-Jodendom krijgt acht zetels. Om een regering te vormen zal Bibi dus 16 ultra-orthodoxe zetels moeten omkopen, waardoor ze een onevenredig grote macht krijgen in verhouding tot de bevolking. In ruil daarvoor zullen ze stemmen op alles wat Bibi wil - zolang ze hun geld maar krijgen.

Ook was het verbluffend dat de zeer populaire, in ieder geval aan de rechterkant, Naftali Bennett en Ayelet Shaked, die enkele maanden geleden de Joodse Thuispartij verlieten om de rechtse seculiere Nieuw Rechts Partij op te richten, de drempel van 3,25 procent niet overschreden hebben en uitgesloten zullen worden van de regering.

Voormalig Likud lid, Moshe Feiglin, begon een nieuwe partij genaamd Identity, in de hoop terug te kunnen keren in de Knesset. Zij concentreerden zich op de wederopbouw van de derde Tempel (iets waar de Israëliërs niet aan denken, behalve een paar radicalen) en het legaliseren van de marihuana. Mijn gissing is het legaliserende marihuanaplatform was slechts om stemmen van het pro-pot publiek te krijgen. Het werkte niet aangezien hij van de verwachte zeven zetels op een bepaald punt, zelfs niet de 3.25 grens over ging.

Samenvatting

Bibi is terug. Hij zal, tenzij hij voor een regering van nationale eenheid met de centrale partij Blauw en Wit gaat, 65 zetels in zijn coalitie hebben. Hij zou in het midden van zijn termijn vervolgd kunnen worden voor corruptie en omkoping. Als hij naar de gevangenis gaat, kunnen er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven en Blauw en Wit een Likud zonder Bibi te wachten staan om uit te dagen. Maar als hij door schaatst, kunnen wij het populaire gezang horen dat gisteren over heel Israël gisteren werd gehoord -rak Bibi-alleen-Bibi voor de komende jaren.

Bron: Bibi wins unprecedented fifth term! Here is what it means. | Messiah's Mandate