www.wimjongman.nl

(homepagina)

Trumps verandering van het nederzettingenbeleid is revolutionair.

De boodschap van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken was een 'buitengewoon gebaar van steun voor Israël', zegt journalist Caroline Glick.

Door Caroline Glick - 19 november 2019

( )

Caroline Glick (Foto door Gershon Elinson)

De verklaring op maandag van de Trump-regering, dat de Israëlische nederzettingen in Judea en Samaria geen internationale wet overtreedt, is bestempeld als een "revolutionaire" verandering in het Amerikaanse standpunt over de kwestie, en vormt "een buitengewoon gebaar van steun voor Israël, zegt journalist en publicist Caroline Glick in een stuk dat Israël Hayom in de nacht van maandag heeft gepubliceerd.

"Mike Pompeo's verklaring op maandag dat Israëlische nederzettingen niet per se illegaal zijn, is de belangrijkste verschuiving in het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid in de afgelopen generatie", schreef Glick.

Terwijl de Trump-regering andere belangrijke, en in sommige gevallen ook concretere maatregelen heeft genomen met betrekking tot Israël, zoals de erkenning van Jeruzalem als de Israëlische hoofdstad, en de verhuizing van de Amerikaanse ambassade, en de erkenning van de Golan Hoogten als Israëlisch grondgebied, stelt Glick dat deze laatste stap veel opvallender is.

Jeruzalem werd erkend als Israëls hoofdstad door een wet van het Congres in 1995, en er is weinig interesse in Washington of Europa geweest om Israël onder druk te zetten om de Golan over te dragen te midden van de voortdurende Syrische burgeroorlog, zo merkte Glick op, terwijl Judea en Samaria misschien wel de meest verdeeldheid zaaiende kwestie internationaal blijft.

"Pompeo deed twee revolutionaire beweringen: 'De vestiging van Israëlische civiele nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever is niet per se in strijd met het internationale recht', en 'het oproepen van de vestiging van civiele nederzettingen die in strijd zijn met het internationale recht heeft de zaak van de vrede niet bevorderd'.

De verklaring, zo vervolgde Glick, vormt een "volledige afkeuring" door de Trump-regering van het standpunt van de Europese Unie over de kwestie van Judea en Samaria.

"De verklaring van Pompeo is in de eerste plaats een buitengewoon gebaar van steun aan Israël en de rechten van het Joodse volk van de kant van President Donald Trump en zijn regering. Maar vanuit het oogpunt van de V.S. is het ook een belangrijke stap vooruit in het realistische buitenlandse beleid van Trump."

Bron: 'Trump's change on settlement policy is revolutionary' - Israel National News