www.wimjongman.nl

(homepagina)

Premier: De Islamitische Jihad-agent die werd geëlimineerd in Gaza was een 'tikkende tijdbom'.

"We hebben bewezen dat we iedereen kunnen aanpakken die de veiligheid van Israël bedreigt", zegt de directeur van Shin Bet over het doden van de Islamitische Jihad-top-terrorist Baha Abu al-Ata. IDF-chef: "Israël heeft geen interesse in escalatie, maar blijft gereed voor elk scenario." EU-afgezant: "Ongedifferentieerde raketbeschietingen zijn onaanvaardbaar."

door Israel Hayom Staff - 12 november 2019

( )

Top-Islamitische Jihad-official Baha Abu Al-Ata, screenshot: IDF/Twitter

Premier Benjamin Netanyahu, Stafchef van IDF van de Generale Staf Luitenant Genenraal Aviv Kochavi en de de veiligheidsagentschap-directeur Nadav Argaman van de Shin Bet hielden een speciale persconferentie in Tel Aviv op dinsdag, aangezien de Islamitische Jihad terroristen een massief raketsalvo op zuidelijk en centraal Israël lanceerden.

Deze recentste oplaaiing volgde op de gerichte moord van de hoogste Islamitische Jihad bevelhebber Baha Abu al-Ata, waarvoor de door Iran gesteunde terroristengroep een "ongekende reactie" beloofde.

"Het besluit om Abu al-Ata te elimineren werd 10 dagen geleden genomen door het diplomatieke-veiligheidskabinet, nadat hij werd vastgesteld als een tikkende tijdbom," zei Netanyahu, eraan toevoegend dat de militairen ruimschoots bewijs hadden dat al-Ata toekomstige terroristische aanslagen aan het plannen was.

"Deze actie werd geadviseerd door de IDF, Shin Bet en andere functionarissen van Defensie," zei de Premier en voegde eraan toe dat de succesvolle operatie "bewees dat we terroristen met minimale nevenschade kunnen aanpakken".

Netanyahu drong er bij het publiek op aan om geduld te hebben, door te zeggen dat "enige tijd in beslag kan nemen" om de escalatie op te lossen. Hij spoorde het publiek verder aan om de instructies van het Homefront Commando op te volgen, hoe zich te gedragen tijdens sirenes en raketvuur.

"Israël is niet geïnteresseerd in een escalatie, maar we zullen alles doen wat nodig is om onszelf te beschermen. Dit kan tijd kosten. Wat nodig is, is uithoudingsvermogen en koelbloedigheid," zei hij.

( )

Premier Benjamin Netanyahu en IDF Chef Aviv Kochavi gaven dinsdag gezamenlijke verklaringen in Tel Aviv,.

Kochavi definieerde al-Ata eveneens als een belangrijke bedreiging, zeggend dat "hij was de hoogste Islamitische Jihad bevelhebber in Gaza, de man die verantwoordelijk was voor de meerderheid van terroristenaanvallen vanuit Gaza, met inbegrip van het massieve raketvuur op Israël". Hij was een man die de veiligheid in de nabijgelegen gemeenschappen in Gaza en naast de Gazastrook bedreigde en ondermijnde. Hij ondermijnde ook voortdurend de pogingen om een staakt-het-vuren met Hamas tot stand te brengen.

"We hebben verschillende manieren onderzocht om hem uit te schakelen, maar al snel werd duidelijk dat we een gerichte aanval moesten lanceren. De operatie was doelgericht en efficiënt". Israëls' stafchef vervolgde: "We hebben geen belang bij verdere escalatie, maar we zijn gereed voor elk scenario en zullen elke bedreiging aanpakken, of het nu op de grond, in de lucht of op zee is. En als we terug moeten slaan - dan zullen we dat ook doen."

Kochavi herhaalde Netanyahu's oproep aan het publiek om de veiligheidsinstructies te volgen: "Ik roep het publiek op om te luisteren naar het Homefront Commando. Het is onze plicht om u te beschermen en levens te redden. We krijgen steun van het publiek en het is essentieel voor ons om onze missie uit te voeren".

Als laatste zei Argaman dat Abu al-Ata de "belangrijkste aanstichter van de terreur in de Gazastrook was. Hij wist dat hij een gezochte man was. Hij leefde ondergedoken.

"Zijn uitschakeling was het resultaat van een succesvolle operatie waarbij de Shin Bet en de IDF, in het bijzonder het Southern Commando, nauw met elkaar samenwerkten en er een enorme inspanning werd geleverd om inlichtingen te verzamelen. Dit was een nauwkeurige operatie en deze nauwkeurigheid minimaliseerde bijkomende schade.

"We hebben bewezen dat we iedereen die de veiligheid van Israël bedreigt, kunnen aanpakken," concludeerde de Shin Bet-directeur.

EU bezorgd, Egypte heeft opgeroepen om te bemiddelen in de onderbroken rust

Ambassadeur van de Europese Unie in Israël Emanuele Giaufret veroordeelde het spervuur van de raketten in Israël en riep op tot een snelle "deëscalatie" tussen Israël en de door Hamas bestuurde kustenclave.

"Zeer bezorgd over de veranderende veiligheidssituatie, met meerdere raketten die vanmorgen zijn gelanceerd. Een snelle deëscalatie is nodig, ongedifferentieerde raketbeschietingen zijn onaanvaardbaar. Noodzaak om alle burgers te beschermen",tweette hij.

()

"Baha Abu Al Ata was de hoogste commandant van de Islamitische Jihad in Gaza, verantwoordelijk voor de meeste aanvallen die het afgelopen jaar uit Gaza kwamen... hij was een tikkende tijdbom... er was een mogelijkheid die we precies hebben aangegrepen."

Een Egyptische inlichtingendelegatie was naar verluidt op weg naar Israël voor besprekingen en kan later op de dag naar Gaza reizen in een poging om een staakt-het-vuren tot stand te brengen.

Functionarissen die vertrouwd zijn met de kwesties zeiden dat de echte vraag gaat over het feit of Hamas, die de Gazastrook regeert, bereid zou zijn om tegen de Islamitische Jihad op te treden, of juist aan de gevechten deel te nemen.

President Reuven Rivlin gaf een verklaring uit waarin hij zei: "Wij staan achter onze veiligheidstroepen, die vanmorgen al lange tijd voor het succes van de operaties werken. Ik weet dat zij, en de Israëlische regering die de operatie heeft goedgekeurd, de veiligheid van Israël in hun gedachte hebben, en dat alleen.

"Dit is geen tijd voor politieke ruzies, en degenen die dit doen, brengen geen eer toe aan zichzelf," zei hij, en hij drong er bij het publiek op aan om "alstublieft te luisteren naar de levensreddende instructies van het IDF Homefront Command".

Blauw-Wit-leider en vroegere IDF-Chef Benny Gantz, prees de succesvolle operatie.

"De oorlog tegen terreur is aan de gang en soms moeten er moeilijke beslissingen worden genomen. Het kabinet en de IDF hebben de juiste beslissing genomen voor de veiligheid van Israël. Blauw-Wit zal om het even welk besluit steunen dat de veiligheid van Israël dient en wij plaatsen openbare veiligheid en beveiliging voor alle politieke belangen. Om het even welke terrorist die een samenzwering doet tegen Israël, zou moeten weten dat zijn dagen zijn geteld," tweette hij.

Blauw-Wit mede-oprichter en Yesh Atid-leider Yair Lapid tweette: "Ik feliciteer het IDF en onze veiligheidstroepen met deze succesvolle operatie. Afschrikking kan alleen worden gegenereerd door gebruik van kracht."

Yisrael Beytenu-leider Avigdor Lieberman bekritiseerde Netanyahu en zei: "Ik dacht dat we al-Atta een jaar geleden [toen hij minister van Defensie was] al hadden moeten uitschakelen, maar Netanyahu heeft het geblokkeerd."

Knessetlid Stav Shaffir van de Democratische Unie zei: "Jammer genoeg konden wij in het verleden [de oppositie] ons stilzwijgend achter de besluiten van de overheid verenigen, vandaag is het moeilijk om geen vragen te stellen over de timing. Wij zouden onze afschrikking en veiligheid al lang geleden terug moeten hebben gebracht. Niet tijdens een tussentijdse overheid, wanneer iemand anders het mandaat heeft [om de volgende overheid te vormen] en wanneer elk besluit van Netanyahu een wolk van verdenking heeft die boven hem hangt. Dit is een gevaarlijke situatie."

De Palestijnse Autoriteit hekelde wat zij "een voortdurende Israëlische agressie tegen het Palestijnse volk in de Gazastrook" noemde, en voegde daaraan toe dat Ramallah "alleen de Israëlische regering verantwoordelijk houdt voor de recente escalatie."