www.wimjongman.nl

(homepagina)

Sinwar's knock-out overwinning op Netanyahu

Opinie: Elke ronde van gevecht met Hamas dient slechts om verder aan te lichten hoe leeg het beleid van de eerste minister is wanneer het over onze vijanden in het zuiden gaat, en hoe onbekwaam hij is in het oplossen van het probleem Hamas, eens en voor altijd.

Tali Ben Ovadia| 28 maart 2019

"Wij zijn terug in een controle over de situatie," zei Benjamin Netanyahu als hij op maandag vertrok van Washington, alsof er geen gebeurtenis was geweest om naar huis te gaan, iets wat zijn dringende zorg vereiste.

Voor het doen van wat hij nu in Gaza deed, had Netanyahu zeker rustig in de VS kunnen blijven, daa zijn AIPAC speech kunnen houden en een interview kunnen geven in zijn leuke English. Zelfs de minister van Immigratie en Absorptie Yoav Galant had de gebeurtenissen in Gaza, zoals ze nu zijn, wel kunnen afhandelen.

Benjamin Netanyahu en Donald Trump in het Witte Huis (srceenshot)

Vijf jaar zijn er verstreken sinds 2014 met Operatie Protective Edge. Vijf jaar waarin onze "Mr. Security" niets heeft gedaan om deze prestaties in een militaire operatie op politiek niveau te evenaren.

In plaats daarvan heeft hij de leider van Hamas in Gaza Yahya Sinwar laten doen wat hij wil. Want wanneer Sinwar vrede wil, is er vrede, en wanneer hij oorlog wil, is er oorlog. Iedereen in Gaza moet inmiddels wel bekend zijn met deze uitoefening door Netanyahu: Ze bestoken ons met raketten, wij bombarderen ze en de premier stemt in met een staakt-het-vuren.

Luchtaanvallen op de Gazastrook op maandagavond (Foto: AFP)

Jarenlang - en vooral in het afgelopen jaar - hebben de bewoners van het zuiden in een nachtmerrie van onzekerheid geleefd. Niemand in de regering van Netanyahu geeft om hen.

Het is absurd dat de zuiderlingen wensen dat de raketten op centraal-Israël vallen om zo de oorlogsvliegtuigen uit hun hangars te halen. Zelfs in het midden van de laatste ronde van vijandelijkheden boden ze aan om de raketaanvallen te weerstaan en in hun schuilplaatsen te blijven totdat Hamas werd verslagen.

De bewoners van Zuid-Israël hebben geleerd uit de bittere ervaringen. Ook zij weten dat "Mr. Security" niets te bieden heeft. En wat nog erger is, is dat hij geen zin heeft om de situatie in Gaza op te lossen.

Dat heeft geleid tot waar we nu zijn. Want niets willen doen leidt tot een vijand aan de andere kant van het Gaza-omheining die alleen maar sterker wordt, maar ook niet bang is om raketten van steeds grotere reikwijdte te lanceren en meer dan vertrouwd is met de gewoonte van Netanyahu om een slag in de lucht te slaan, zijn spieren te strekken en zich haasten om een staakt-het-vuren af te kondigen.

Het huis in Mishmeret dat door de raket is getroffen (Screenshot)

Het enige goede wat gezegd kan worden over Netanyahu's omgang met de Gaza-boel is dat hij de show niet al te lang laat aanslepen en al snel stopt met schieten. Hij weet dat er geen duidelijk einde aan deze film komt en schreeuwt daarom liever "cut" na de eerste scène.

Toen Netanyahu in 2011 de deal tekende voor de vrijlating van de IDF-soldaat Gilad Shalit uit Hamas gevangenschap, voorzag hij waarschijnlijk niet dat een van de gevangenen die hij voor de gijzelaar had vrijgelaten - Yahya Sinwar - een van de meest bittere rivalen zou worden en die zijn onvermogen om zijn land te beschermen zou blootleggen.

Sinwar bracht een nieuw soort leiderschap naar Gaza en veranderde Hamas in een organisatie en die de lakens uitdeelt. Aan de andere kant heeft Netanyahu Israël geleid tot een beleid van vergelding en in plaats van initiatief.

Hamas leider Yahya Sinwar

Voor nu, in de strijd tussen Netanyahu en Sinwar, heeft de laatste gewonnen door een knock-out. Hij leert zijn volk en de rest van de leiders in de regio dat je raketten naar Israël kunt lanceren en dat je uiteindelijk een koffer vol geld krijgt. Telkens als Sinwar dit doet, erodeert hij verder de status van Israël, en verlicht hij verder hoe leeg het beleid van de premier is als het gaat om onze vijanden in het zuiden.

Netanyahu liep waarschijnlijk op de rode lopers van het Witte Huis en omarmde de leider van de vrije wereld terwijl Sinwar zich in een tunnel verborgen hield voor Israëlische luchtaanvallen. Maar terwijl Netanyahu misschien als een winnaar op TV liet zien, was hij niet de echte overwinnaar.

Bron: Sinwars knockout victory over Netanyahu