www.wimjongman.nl

(homepagina)

Jordanië en Palestina naderen tot elkaar

11 juli 2019

"Dit is Duaa van Radio Nisaa FM in Ramallah. Vertel ons wat er in Jordanië gebeurt."

"Dit is Rawan van Radio Al Balad in Amman. Vertel ons wat er in Palestina gebeurt."

Het bovenstaande is de opening van een uitwisseling van de wekelijkse afsluiting op de Palestijnse en Jordaanse radioshows. De uitwisseling is informatief, grappig en warm. De twee vrouwen spraken over politiek, het dagelijks leven en wat er op sociale media in elkaars gemeenschap gebeurt.

De ochtenduitwisseling van de radioprogramma's is slechts één van de vele tekenen van de Jordaans-Palestijnse hernieuwde toenadering die al enige tijd aan de gang is, nu de Palestijnen op zoek zijn naar een vertrouwde buur buiten de Israëlische bezetting om.

De Jordaanse en Palestijnse politiek zijn volledig op elkaar ingespeeld, zoals deze week is geïllustreerd met het officiële bezoek aan Jordanië op hoog niveau van de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh en een aantal ministers van het kabinet. Het bezoek heeft al geleid tot afspraken over de verhoging van de Jordaanse elektriciteitsdistributie van de huidige 26 megawatt naar 80 megawatt. Dit betekent dat Palestijnen, niet alleen in Jericho, maar ook in de buurt van Al Eizariya, Abu Dis en Oost-Jeruzalem, voorzien zullen worden van elektriciteit uit Jordanië.

Ambtenaren van het Palestijnse ministerie van Gezondheid waren blij om met het King Hussein Cancer Centre een overeenkomst te tekenen die hopelijk een duidelijke toename van de medische overdrachten van Palestina naar Jordanië zou opleveren, in plaats van de afhankelijkheid van Israëlische ziekenhuizen, waar de jaarlijkse medische rekening meer dan 100 miljoen dollar bedroeg. De overeenkomsten omvatten ook de opleiding van Palestijnse artsen en medisch personeel in Jordanië om de medische diensten die in Palestina worden verleend, op te kunnen hogen.

In de landbouw zijn beide partijen het eens geworden over een uitgebreid plan, inclusief de oprichting van een gezamenlijke onderneming om de marketing en verkoop van Palestijnse en Jordaanse producten te helpen verbeteren.

Op commercieel niveau omvat het een uitbreiding van een aantal producten die zullen worden uitgewisseld, alsook een douaneovereenkomst die een huis-aan-huisbezorging mogelijk maakt in plaats van de dure huidige back-to-back distributie. De Palestijnen hebben ook een overeenkomst bereikt die de invoer van Iraakse olie tegen gereduceerde tarieven naar de Jordaanse olieraffinaderij mogelijk maakt, wat leidt tot de levering van benzine en andere olieproducten aan Palestina tegen sterk gereduceerde prijzen, waardoor Palestina op weg gaat naar energieonafhankelijkheid van Israël.

Deze overeenkomsten weerspiegelen een nieuw niveau van samenwerking dat erop gericht is de druk op de Palestijnen te verlichten en een duidelijke economische verschuiving op gang te brengen van een bijna volledige afhankelijkheid van Israël naar het creëren van alternatieve economische oplossingen voor dringende problemen, vooral als gevolg van de verslechterende betrekkingen tussen de Palestijnse regering en Israël. De Israëlische bezetters hebben de Palestijnse regering gedwongen tot een noodtoestand door de eenzijdige verlaging van de belasting- en douaneverzendingen die Israël namens de Palestijnse regering heeft geïnd in het kader van het economisch protocol van Parijs dat in 1994, kort na de ondertekening van de beginselverklaring tussen Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie in het Witte Huis in 1993, werd bereikt.

Als de Palestijnen steeds meer goederen kunnen invoeren zonder dat ze via Israëlische havens moeten gaan, zou dit het vermogen van Israël verzwakken om de kwestie van de maandelijkse overschrijvingen voortdurend te gebruiken als pressiemiddel voor de Palestijnse regering.

De relatie tussen Palestijnen en Jordaniërs is de laatste jaren positief gegroeid. De consequente steun van Jordanië voor de tweestatenoplossing en zijn onvoorwaardelijke steun aan de bescherming van islamitische en christelijke heilige plaatsen heeft ook veel gedaan om de Jordaans-Palestijnse betrekkingen verder te voeden.

Shtayyeh heeft openlijk gesproken over de noodzaak van een nieuwe economische strategie die de Palestijnen kan helpen zich los te maken van de wurggreep van de Israëlische bezetting. Deze nieuwe relatie is gebaseerd op vertrouwen en samenwerking, en als deze op de huidige weg doorgaat, kan het een succesvolle relatie zijn die zowel de Palestijnen als de Jordaniërs ten goede komt. Het zal de Palestijnse standvastigheid versterken en tegelijkertijd Jordaanse bedrijven een nieuwe en nabijgelegen markt voor hun producten bieden. Allianties en samenwerking zijn ook succesvoller als ze gebaseerd zijn op vertrouwen en op een win-win-formule.

Bron: Jordan, Palestine moving closer | Jordan Times