www.wimjongman.nl

(homepagina)

Israëlisch rechts wordt meer versplinterd, maar misschien wel sterker

De plotselinge en verrassende aankondiging door Naftali Bennett en Ayelet Shaked zorgt dat velen in de partij hun volgende stappen proberen uit te denken.

Door Steve Leibowitz - 7 januari 2019

Het Israëlische politieke rechts werd vorige week in onzekerheid gedompeld met de verrassende aankondiging dat de twee leiders van de partij Joods Huis (Bayit Hayehudi), Onderwijsminister Naftali Bennett en zijn politieke partner Justitieminister Ayelet Shaked, de rechtse religieuze Zionistische partij verlieten om de partij "Nieuw Rechts" (Yemin Hahadash) te gaan leiden om deel te nemen aan de Knesset-verkiezingen op 9 april.

Bennett was de onbetwiste leider van de Israëlische partijen aan de rechterkant van premier Netanyahu's regerende centrum-rechtse Likud sinds hij in de aanloop naar de Knesset-verkiezingen van 2013 als winnaar van de Bayit Hayehudi-leiding naar de Knesset-verkiezingen kwam, wat heeft geleid tot een indrukwekkende 12 zetels. De partij daalde naar acht zetels in de Knesset-verkiezing van 2015, maar Joods Huis bleef sterk genoeg om een centrale component in de Netanyahu coalitieregering te zijn, met Bennett en Shaked die in hogere kabinetsposten dienen. Toen zij vertrokken, was dat omdat het paar zichzelf als de toekomstige leiders van de natie beschouwt, maar Joods Huis niet krachtig genoeg beschouwt om hen daarheen te brengen.

De plotselinge en verrassende aankondiging van Bennett en Shaked heeft velen in de partij verrast, die nu hun volgende stappen proberen uit te vogelen. De in de VS geboren Doron Spielman, vice-president van de Stad van David, zou van plan zijn om een kandidaat te worden in de voorverkiezingen van Bayit Hayehudi, met steun van Bennett. Enkele dagen na de aankondiging van Bennett en Shaked, vertelde Spielman aan JNS: "Ik ben niet zeker wat te doen, en ik probeer om het te berekenen." Schijnbaar om iets te laten doorschemeren, zei Spielman: "Ik zie het als positieve ontwikkeling. Shaked en Bennett willen een feestje maken dat echt een verschil zal maken. Ik ben er niet zeker van dat ze het voor elkaar krijgen. Bayit Hayedi is een politiek huis dat de liefde voor het land Israël en de joodse traditie combineert. Maar dat is niet groot genoeg om ingrijpende veranderingen teweeg te brengen."

Uit opiniepeilingen is gebleken dat Nieuw Rechts ongeveer 10 zetels in de volgende Knesset zou kunnen krijgen.

Sprekend van een record, vertelde een hogere ambtenaar in Bayit Hayedi aan JNS: "Ik probeer om het nieuws te verwerken en te bezien wat daarna te doen. Ik ben in contact met partijambtenaren aan beide kanten."

Hij legde uit dat het grootste deel van Joods Huis, de loco-burgemeesters, rabbijnen en diverse functionarissen in Joods Huis zullen blijven en eigenlijk heel blij zijn met het vertrek van Bennett en Shaked. Zoals hij zei: "Ze verkiezen het kernonderdeel omdat zij als buitenstaanders op die manier de controle van de partij terugkrijgen."

De partijambtenaar waarschuwt dat zonder Bennett en Shaked, Joods Huis zal worstelen om de kiesdrempel van vier zetels te passeren, tenzij zij samen gaan werken met kleine rechtse partijen, met inbegrip van Tekuma, dat als deel van Joods Huis ging bij de twee laatste verkiezingen, de vroegere Partij van Yachad van de leider Eli Ishai van Shas en de uiterst-rechtse Partij van Otzma Yehudit van Itamar Ben-Gvir's. De partijambtenaar betreurde het dat Bayit Hayehudi een niet-democratische partij zal worden, die voorverkiezingen annuleert, en geleid zou kunnen worden door een extreem iemand als Knesset-lid Bezalel Smotrich.

Efrats politiek activist Eve Harow vertelde opgetogen aan JNS: "Bennett en Shaked pasten al nooit helemaal in de vorm van Joods Huis, een orthodoxe religieuze zionistische partij, gevuld met mannen met baarden." Joods Huis is ontstaan uit de overblijfselen van de Nationale Religieuze Partij en heeft de relatie behouden met het aangesloten schoolsysteem, de populaire Bnei Akiva jeugdbeweging en de massale Tora-academies en vrouwenseminaries. Ze veroverden ook een meerderheid van stemmen bij de gelovige bewoners van de nederzettingenbeweging in Judea en Samaria. Bennett is de zoon van seculiere Amerikaanse immigranten, en hij is getrouwd met een seculiere vrouw. Shaked is het eerste en enige seculiere vrouwelijke Knessetlid van Joods Huis.

Harow zegt: "De oprichting van Nieuw Rechts is een slimme zet met een zeer hoge opleving. Zij stelt voor dat Nieuw Rechts minderheidskandidaten kan toevoegen en persoonlijkheden zal vinden, zoals voetbalspeler Eli Ohana en de Jeruzalem Postcolumnist Caroline Glick, die politiek gezien rechts staan, maar niet gelovig zijn. Bennett probeerde zonder succes Ohana op de Joods Huislijst te plaatsen bij de verkiezingen van 2015. Harow zegt: "Duidelijk is de nieuwe lijst een serieuze bedreiging voor Likud en zijn leiders."

Politieke activist Yisrael Medad uit Shilo vertelde aan JNS: "Het doel van Bennett is om premier te worden, maar hij projecteert op dit moment meer populariteit dan hij eigenlijk heeft." Medad legt uit: "In de jaren zeventig was ik betrokken bij de oprichting van de rechtse Tehiya-partij, die een afscheiding was van NRP en Likud. We werden geleid door grote kandidaten, waaronder de wetenschapper Yuval Ne'eman, de legendarische ondergrondse figuur Geula Cohen en nederzettingenleider Hanan Porat. Toch konden we de meeste kiezers niet laten wegkijken van hun traditionele partij, hun politieke thuis. Ik verwacht een gelijksoortig probleem bij deze verkiezing."

Shaked voorziet dat Netanyahu en Likud de verkiezingen zullen winnen, maar voorspelt dat deze termijn de laatste zal zijn van de Premier, en ook zou kunnen worden bekort. Nieuw rechts' tweede leider vertelde bij de Calcalist "Outlook 2019" conferentie dat Nieuw Rechts een "dominant" onderdeel van de volgende coalitie zal zijn. Shaked zei: "Mogelijke aanklachten tegen Netanyahu voor zogenaamde corruptie, die vóór of zelfs na de verkiezing wordt uitgegeven, kunnen zijn vroege vertrek bewerkstelligen."

Naar de mening van Shaked kon het besluit van Procureur-generaal Avichai Mandelblit om hem aan te klagen "een diepgaande invloed hebben op de vorming van de volgende regering en op Netanyahu's vermogen om het land te blijven leiden."

Terwijl Netanyahu blijft volhouden dat hij niet zal aftreden, zelfs niet als hij in staat van beschuldiging wordt gesteld, stelt Shaked: "We zullen zien hoe het publiek dit neemt."

Bron: De Israëlische recht wordt meer versplinterd, maar misschien sterker | JNS.org