www.wimjongman.nl

(homepagina)

De verschuiving van de Israëlische rechtervleugel kan te wijten zijn aan jongeren die rond de eeuwwisseling zijn geboren.

Michael Elady - 17 april 2019

Een verschuiving van de stemgerechtigde bevolking kan een van de redenen zijn waarom de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu - en een aantal kleinere rechtse en religieuze partijen - een meerderheid van de stemmen heeft behaald. Jongere Israëliërs hebben de neiging om zich te identificeren met conservatief en daarop te stemmen.

In tegenstelling tot de Amerikanen van de millennium-generatie, die als liberaler worden beschouwd, groeien de Israëliërs meer rechts op. En deze nieuwe generatie kiezers is conservatiever dan hun ouders.

Tamar Hermann, mederedacteur van de jaarlijkse Israëlische democratie-index en hoogleraar politieke wetenschappen, legde uit dat de generatie die is opgegroeid tijdens de zelfmoordaanslagen en de vele mislukte vredesbesprekingen met de Palestijnen, versleten is. Ze hebben ook gevochten in het leger, wat hun positie heeft verhard.

"Ze zijn geboren nadat het Oslo-proces (het mislukte vredesproces) begon, en ze werden blootgesteld aan het bloedvergieten tijdens de tweede intifada, die direct kwam na hun militaire dienst," zo vertelde Hermann aan JTA.

Dahlia Scheindlin, een Israëlische politieke analist en een expert op het gebied van publieke opinie, zei dat een andere factor de terugtrekking uit Gaza is. Toen werden 8000 Joden ontworteld en hergevestigd in Israël en de Palestijnen kregen daar de volledige macht.

"Het algemene verhaal is, dat wij dit land hebben opgegeven, zij stuurden in ruil daarvoor raketten," zei Scheindlin. "De nationale religieuzen beschouwen het sindsdien als een nationaal trauma.

Een andere factor die Israël in beweging brengt is het hogere geboortecijfer van de ultra-orthodoxe Joden en religieuze zionisten, die over het algemeen allemaal conservatiever zijn in hun stemgedrag.

Na de verkiezingen van vorige week zijn er onderhandelingen aan de gang tussen premier Benjamin Netanyahu en verschillende rechtse partijen die in de Knesset zetels hebben gekregen om te proberen samen een regering te vormen.

De partijen moeten eerst hun aanbeveling voor de Premier aan president Reuven Rivlin voorleggen. Netanyahu zal er dan naar streven een regering te vormen, waarvan de exacte opzet in de komende maand zal worden beslist. Netanyahu zal een coalitie van zijn partij met deze kleinere partijen plaveien, waarbij ze in ruil voor steun in de coalitie afspraken maken voor kabinetsposten. Dat wil zeggen, tenzij hij zou besluiten om zich te richten tot de centrum/rechtse Blauw&Wit partij, die 34 zetels kreeg, en samen met hen en twee kleinere partijen een regering van nationale eenheid te vormen. Die geruchten zijn opgedoken en het werd al snel ontkend dat zowel Likud als Blauw&Wit dit overwegen. Ik hoop het!

Bron: Israeli right wing shift could be due to millennial vote | Messiah's Mandate