www.wimjongman.nl

(homepagina)

Een Pyrrusoverwinning van Turkije in Syrië

Door Burak Bekdil - 22 oktober 2019

( )

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, foto via Wikimedia Commons.

BESA Center Perspectives Paper No. 1.317, 22 oktober 2019.

Samenvatting: De Turkse president Recep Tayyip Erdogan denkt ten onrechte dat een grensoverschrijdende militaire operatie in Syrië een etnisch conflict uit het begin van de negentiende eeuw zal oplossen. De recente geschiedenis van geweld tussen Turkije en de Koerden en demografische overwegingen verklaren waarom een militaire campagne het conflict waarschijnlijk niet zal oplossen.

De militaire inval van Turkije in het noordoosten van Syrië kende een ogenschijnlijk 'happy end' toen op de zevende dag, waarbij alle staats- en niet-staatsacteurs in het Syrische theater op de een of andere manier winnaars bleken te zijn. De Amerikaanse president Donald Trump claimde dat het staakt-het-vuren dat hij tussen Turkije en de Syrische Koerden tot stand had gebracht, miljoenen levens zou sparen; de Turkse president Recep Tayyip Erdogan beweerde dat de invasie een uitgestrekte zone zou vrijmaken van Koerdische terroristen; Rusland veroverde de controle over een regio die door de Amerikaanse strijdkrachten was verlaten; het Syrische regime rukte op in gebieden die het aan de Koerden had overgelaten in 2012; en de Koerden vonden in Moskou en Damascus nieuwe bondgenoten.

Dit alles zal niet leiden tot een duurzame vrede in een geografie die voortdurend in beroering is.

De meest recente oorlog van Turkije tegen de Koerdische opstand, die tot nu toe 35 jaar heeft geduurd, heeft volgens de meest optimistische schatting meer dan 40.000 slachtoffers gemaakt. Deze periode van geweld begon in 1984 toen de PKK - de belangrijkste Koerdische rebellengroep, die door Turkije, de VS en de EU op de lijst van terroristische organisaties staat - 33 ongewapende Turkse soldaten doodde in Eruh, in het zuidoosten van Turkije. De PKK heeft sindsdien nog eens duizenden Turkse troepen gedood, evenals regeringswerkers, en Koerden die weigeren mee te werken en burgers. Als reactie hierop namen de Turkse militairen hun toevlucht tot brute methoden van onderdrukking, vooral in de jaren negentig van de vorige eeuw. Deze methoden omvatten onder meer het martelen en vermoorden van burgeractivisten. Volgens alle redelijke criteria is dit een lelijke oorlog geweest.

Ankara heeft talloze malen beweerd dat zij voor eens en voor altijd een einde maakt aan de PKK-terreur, maar is daar nooit in geslaagd. President Trump vergelijkt het langdurige conflict met een strijd op het schoolplein - een strijd die de Amerikaanse dapperheid tijdelijk heeft stilgelegd. "Soms moet je ze laten vechten. Het is als twee jonge geitjes in een kudde, je laat ze vechten voordat je ze apart zet." Deze kinderen maken echter geen grapje: ze zullen elkaar naar de keel vliegen wanneer ze maar kunnen.

Turkije wil een "veilige zone" van 440 bij 32 km creëren in het noorden van Syrië door de Koerden naar het zuiden te duwen. Vanaf 20 oktober beweerde het leger dat het de controle had over een gebied van 120 bij 30 km wat het centrum van de doelzone beslaat. Het is onwaarschijnlijk dat de operatie zich verder naar het oosten zal verplaatsen in de richting van Damascus, waar het regime samen met de Russische strijdkrachten, de nieuwe beschermers van de Koerden, gestationeerd is.

Erdogan beweert dat de operatie alle gewenste (militaire) resultaten heeft opgeleverd. Misschien. Maar hij heeft het mis als hij denkt dat een grensoverschrijdende operatie een etnisch conflict uit het begin van de 19e eeuw volledig zal oplossen. De recente geschiedenis en demografie vertellen ons waarom.

Sinds het begin van de gevechten hebben er talloze grensoverschrijdende operaties plaatsgevonden, vooral in Noord-Irak. De operatie Lente van de Vrede herinnert me aan één van de vele andere; met een offensief begonnen gericht op de PKK-strijders in Noord-Irak, waarvan de Turkse militairen zeiden om "te voorkomen dat het een permanente en veilige basis voor de terroristen wordt, en zal bijdragen tot de stabiliteit en de interne vrede in Irak." Tot op de dag van vandaag blijft Noord-Irak een veilige haven voor de duizenden PKK-strijders. Het is waarschijnlijk dat dit in Noord-Syrië hetzelfde zal zijn, ongeacht de Turkse claims de Koerdische terreur te hebben beëindigd.

Net als veel van zijn voorgangers, lijkt Operatie Lente van de Vrede een Pyrrusoverwinning voor Ankara te zijn. Om een einde te maken aan het conflict moet Turkije eerst vrede sluiten met zijn eigen Koerden, in plaats van er achteraan te rennen en te proberen de Iraakse of Syrische Koerden af te maken. Erdogan was dapper genoeg om in 2013 een historische vredesovereenkomst met de Koerden te proberen, maar zijn nationalistische draai - en de stedelijke terreurcampagne van de PKK - hebben die poging de nek omgedraaid. Hij zou de vrede nog een keer een kans moeten geven.

Burak Bekdil is een columnist in Ankara. Hij schrijft regelmatig voor het Gatestone Institute en Defense News en is een medewerker bij het Middle East Forum. Hij is ook een van de oprichters en geassocieerde redacteur van de in Ankara gevestigde denktank Sigma.

Bron: Turkey’s Pyrrhic Victory in Syria