www.wimjongman.nl

(homepagina)

Israël showt Hezbollah precisie-raketfabriek temidden van dramatische opleving van spanningen.

Volgens de Israëlische Verdedigingstroepen (IDF) speelt de faciliteit een cruciale rol in het geleide-rakettenprogramma van Hezbollah, en voegt eraan toe dat "Hezbollah, uit angst voor aanvallen, kostbaar en uniek materiaal van deze plaats naar civiele locaties in Beiroet heeft geëvacueerd."

Door Yaakov Lappin - 4 september 2019

( )

Een luchtfoto van een installatie voor de productie van motoren. Bron: IDF-woordvoerderseenheid van de IDF.

Dagen nadat er een grote veiligheidsescalatie uitbrak tussen Hezbollah en Israël, en temidden van Israëlische waarschuwingen over het precisie-rakettenprogramma van Hezbollah, hebben de Israëlische Verdedigingstroepen dinsdag een nieuwe faciliteit onthuld in Oost-Libanon voor de productie van geleide raketten.

De site, gelegen in de buurt van Nabi Chit in de Bekaa-vallei, is ontworpen om "precisie-geleide raketten te converteren en te produceren" en "werd een paar jaar geleden opgericht door Iran en Hezbollah om wapens te produceren," verklaarde de IDF. Luchtfoto's van de faciliteit, waarop structuren te zien zijn om explosieve kernkoppen, motoren en een "kwaliteitsborgingscentrum" te maken, werden door het IDF vrijgegeven.

De mediakanalen in de Arabisch taal zeiden dat Israël een luchtaanval in hetzelfde gebied uitvoerde op 26 augustus. Het zogenaamde doel van de aanval werd niet bevestigd, hoewel de rapporten tegelijkertijd beweerden dat een basis werd geraakt die tot een Palestijnse gewapende factie behoort.

Op dinsdag verklaarde het IDF: "De laatste tijd zijn diverse activiteiten geïdentificeerd om de vervaardiging en de omzetting van precisie geleide raketten bij de faciliteit te vergemakkelijken, met inbegrip van de totstandbrenging van een specifieke lopende band voor precisiewapens, en de overdracht van gevoelig en specifiek materiaal. De faciliteit beschikt over een aantal machines die ontworpen zijn om de motoren en de kernkoppen van raketten te vervaardigen met een nauwkeurigheid van minder dan 10 meter. Voor de productie van de raketten levert Iran speciale machines en instrueert het productiepersoneel, en geeft daarnaast voortdurende ondersteunende begeleiding."

( )

Een luchtfoto van een installatie voor de productie van motoren. Bron: IDF-woordvoerderseenheid van de IDF.

Volgens de militairen speelt de faciliteit een cruciale rol in het geleide-raketprogramma van Hezbollah en voegde eraan toe dat "Hezbollah, uit angst voor aanvallen, kostbare en unieke apparatuur van deze plaats naar civiele locaties in Beiroet heeft geëvacueerd".

Het blootleggen van deze recentste plaats komt tegelijkertijd met een dramatisch oplopen van spanningen rond het precisie-raketprogramma van Hezbollah, waarin Iran de terreur-organisatie in Libanon meehelpt om op te bouwen.

Op 25 augustus, volgens internationale media rapporten, vernietigden de Israëlische drones een zeer belangrijk onderdeel dat in zuidelijk Beiroet werd verborgen voor het produceren van een hoogwaardig stuwmiddel voor geleide ballistische raketten. Diezelfde avond bombardeerden straaljagers van de Luchtmacht van Israël een door Iran geleide groep die voorbereidingen trof om explosieve drones van Syrië in Israël te lanceren. Twee Hezbollah-leden van de groep werden gedood.

Als vergelding heeft Hezbollah anti-tank geleide-raketten afgevuurd op een IDF-basis en een militair voertuig op 1 september. Israël antwoordde door bijna 100 artilleriegranaten te lanceren en door direct helikopter-vuur naar Hezbollah.

'Een reële kans op ernstige verslechtering'.

Uiteindelijk heeft de Joodse staat, volgens Ely Karmon, een senior onderzoekswetenschapper van het Internationaal Instituut voor Terrorismebestrijding (ICT) in Herzliya, zijn strategie gewijzigd ten aanzien van de gevaarlijke machtsopbouw van Hezbollah. "Dit had al lang geleden gestopt moeten worden", vertelde Karmon aan JNS, waarbij hij opmerkte dat Hezbollah agressief bezig is geweest met het opbouwen van haar offensieve vuurkracht al vóór de Tweede Libanonoorlog van 2006 en daarna in alle ernst.

Iran heeft Libanon overspoeld met raketten, wat leidt tot een massale opdrijving van wapens voor Hezbollah. Hoewel de overgrote meerderheid van het arsenaal van Hezbollah nog steeds 'ongeleid' is, vormen zelfs die soorten projectielen een ernstig risico voor Israëlische burgers, aldus Karmon.

"Hoewel de kwestie van de precisieraketten van het grootste belang is, is er ook nog het feit dat er nog zo'n 150.000 onnauwkeurige projectielen op Israël zijn gericht," zei hij. "We hebben IDF-beoordelingen gehoord dat Hezbollah 1500 tot 2000 raketten per dag kan afvuren. Wat betekent dit voor burgers? We hebben het Home Front Command gehoord, en de hoofden van de lokale noordelijke raden zeggen dat ze er nog niet klaar voor zijn."

Karmon verwelkomde de campagne van Israël tegen de geavanceerde geleide-rakettenbedreiging die zich in Libanon ontwikkelt, eraan toevoegend dat dit type van actieve bedreigingspreventie veel te laat was.

"De vraag is of wij zorgvuldig moeten zijn vanwege de bedreigingen van [Hezbollah leider Hassan] Nasrallah," zei hij. "Er is een reële mogelijkheid van een zeer ernstige verslechtering. Mijn beoordeling is dat Israël Nasrallah niet moet laten terugkeren naar dezelfde krachtopbouw als voorheen. Niet alleen in termen van de precisie-raketten, maar ook in het algemeen."

Hezbollahs arsenaal aan ongeleide projectielen kan "honderden burgers doden, zo niet meer" en in dat geval van een volledige oorlog veroorzaken, waarschuwde Karmon. Zulk een grootschalig raketvuur zou de Israëlische luchtverdediging overspoelen, wat betekent dat de Joodse staat "zeer standvastig moet zijn, niet alleen tegen de opbouw van precieze raketten, maar tegen alle projectielen."

Karmon prees de laatste Israëlische militaire stappen om de zich ontwikkelende raketdreiging in Libanon te beperken, maar bekritiseerde wat hij beschreef als politiek gemotiveerd, door overheidsfunctionarissen ondernomen actie. Hij zei dat er een vermindering is een vroegere Israëlische vaagheid die is opgetreden met betrekking tot de onopvallende campagne tegen bedreigingen in de regio.

"Het feit dat het beleid van vaagheid wordt gereduceerd is iets waar de meeste voormalige verdedigers zich tegen verzetten. Dit alles houdt verband met verkiezingen," aldus Karmon. "De militaire operaties zijn van strategisch belang. Maar politiek gezien is het niet in het belang van de veiligheid om erover te praten."

Ondertussen onderzoekt de sponsor van Iran-Hezbollah de mogelijkheid om een nieuw diplomatiek proces aan te gaan met Washington en de Europese Unie, met Frankrijk als tussenpersoon. Dat zou de economie van Teheran, gebeten door de Amerikaanse sancties, kunnen redden.

Dientengevolge, activeert Iran zijn Shi'ite terreurvolmacht in Libanon, maar streeft niet naar volledige oorlog door te vermijden dat er een verstoring komt in de mogelijkheid voor sanctie-hulp, argumenteerde Karmon. Dit leidt tot een sfeer voor Israël om in te kunnen werken en het wapenprogramma van Hezbollah te treffen waar nodig.

"Wij zijn al jaren te laat hiermee," zei Karmon. "In de afgelopen jaren heeft Israël besloten dat het niet kan toestaan dat deze wapens ook worden geplaatst in Syrië. Maar Israël moet ook de offensieve infrastructuur in Libanon aanpakken," aldus Karmon.

Bron: Israel exposes Hezbollah precision-missile factory amid dramatic uptick in tensions - JNS.org