www.wimjongman.nl

(homepagina)

Open brief aan Mark Zuckerberg

Door Steve Forbes - 4 juli 2019

Geachte heer Zuckerberg,

Uw bedrijf veroorzaakte grote krantenkoppen toen het aankondigde dat het in 2020 een crypto-munt zou lanceren die genoemd wordt: de Libra [Weegschaal]. Niet verrassend is het, gezien de aard van de tijd, dat het project met intense kritiek en scepsis is begroet. Verlies de moed niet. In zekere zin is het idee van een bedrijf dat zijn eigen soort geld creëert een oud idee. De frequent airmails van de luchtvaartmaatschappijen zijn ook echt een vorm van geld dat klanten kunnen verdienen en gebruiken om reizen en diverse andere dingen te kopen. Kredietkaartmaatschappijen, hotels en tal van detailhandelaren hebben allerlei loyaliteitsprogramma's waarmee mensen punten verdienen waarmee ze allerlei leuke dingen kunnen kopen.

Maar als je het spel goed speelt met de Libra, dan zou je het geld kunnen verdienen en financieren zoals Henry Ford deed met auto's. Uw nieuwe munt kon zijn plaats innemen naast de uitvindingen van munten en papiergeld van vele eeuwen geleden. Het zou de Amerikaanse dollar kunnen vervangen als de wereldwijde munt.

Op één cruciaal gebied loopt u al lichtjaren vooruit op vrijwel alle andere crypto-munten: u beseft het fundamentele belang van een munt die stabiel is in waarde. Geld meet zijn waarde zoals een weegschaal het gewicht meet, en zoals een klok de tijd. De meeste crypto's - waarvan de waarden van het ene moment op het andere hevig schommelen - zijn geweldig als speculatieve vehikels, maar ze zijn nutteloos als echt geld. Niemand bij zijn volle verstand zou een contract in bitcoins voor langer dan 24 uur uitschrijven. Met crypto-munten is het de ene dag biefstuk en de volgende dag hondenvoer. Maar als je een echt stabiele crypto-valuta kunt uitvinden, die daadwerkelijk gebruikt kan worden voor dagelijkse transacties en voor contracten en investeringsmiddelen op de langere termijn, dan zul je een winnaar zijn.

Hier zijn cruciale tips om de Libra om te vormen tot een van de echte baanbrekende creaties uit de geschiedenis:

Maak het net zo goed als goud. Het steunen van uw nieuwe geld - zoals u van plan bent te doen - met een mandje valuta's zal geen hout snijden. In het huidige monetaire systeem springen de waarden van valuta's op en neer, zodat je niet de stabiliteit krijgt die je nodig hebt.

Landen die wereldwijde grootmachten werden - Nederland, gevolgd door Groot-Brittannië (Isaac Newton, als directeur van de Royal Mint, stelde het pond vast in relatie met goud op een ratio die al meer dan twee eeuwen wordt aangehouden) en vervolgens de VS (met dank aan Alexander Hamilton) - hadden allemaal hun valuta's gekoppeld aan goud.

Om verschillende redenen houdt goud zijn intrinsieke waarde beter vast dan wat dan ook. Het is als een meetlat. Het beperkt de geldhoeveelheid niet meer dan de eerste 12 inch in een voet van een gebouw dat je zou willen bouwen. Het betekent alleen dat de Libra zal hebben wat geen enkele andere valuta vandaag de dag heeft: een vaste waarde. En dat zal er geleidelijk aan voor zorgen dat het het meest wenselijke ruilmiddel over de hele wereld wordt. De mensen hebben honger naar betrouwbaar geld.

Uw adviseurs zullen, zoals de meeste economen vandaag de dag, fel gekant zijn tegen het gele metaal, aangezien ze zo belast is met onwetendheid en talloze mythes en bijgeloof. Deze breed gedeelde scepsis zal eigenlijk een voordeel zijn, omdat het goed gekapitaliseerde imitators weghoudt.

Om een nauwkeurige inschatting te krijgen van hoe een gouden standaard eerder heeft gewerkt, lees dan een boek van historicus/econoom Nathan Lewis. U zou ook kunnen kijken naar een boek dat ik mede heb geschreven, Money, of de documentaire In Money We Trust, die ik onlangs heb helpen produceren voor de publieke televisie.

De Libra zal een ongelooflijk krachtig instrument zijn voor welvaart door langetermijninvesteringen aan te moedigen. Zonder het kapitaal productief aan het werk te zetten, stagneren we. Daarom moet u de politieke kreten negeren om de Libra niet vooruit te helpen. Als elke grote doorbraak afhankelijk zou zijn van het verkrijgen van politieke tekenen, zouden paarden nog steeds ons belangrijkste vervoermiddel zijn. U wilt dat de Libra zo snel mogelijk een kritische massa van gebruikers bereikt, zoals Uber en Lyft dat met hun chauffeurs deden, wat politici ervan zal weerhouden om uw uitvinding te vernietigen.

En door de manier zou u kunnen overwegen om de naam van de Libra te veranderen. De "Libra" was een maatstaf voor het gewicht van het Romeinse Rijk, en we weten wat daar van terecht is gekomen. Wees niet verlegen, noem het de "Mark". Duitsland heeft zijn mark, dat het al sinds de Tweede Wereldoorlog gebruikt, tot de euro 20 jaar geleden, gedumpt, dus de naam ligt voor het grijpen.

[Editor: Mark of the Beast]

Een gouden Mark zou een transformatieve stap zijn in de geschiedenis van het geld. Het zou bitcoin uit het water blazen en zou een enthousiaste "Like" genereren van miljarden bedrijven en mensen, nu en voor altijd.

Met vriendelijke groeten,

Steve Forbes

Bron: Open Letter To Mark Zuckerberg