www.wimjongman.nl

(homepagina)

Een open brief aan Sergey Brin

( )

Sergey Brin - foto/Wikimedia Commons

Beste Mr. Brin: Vijftig jaar geleden is het deze week, toen ik 21 jaar oud was, was ik in de Sovjet-Unie, daar gezonden door de regering van Israël om Joodse religieuze voorwerpen binnen te smokkelen en namen uit te smokkelen van Joden die de Sovjet-Unie wilden ontvluchten om vervolgens een formele uitnodiging naar Israël te kunnen krijgen.

Ik werd gekozen omdat ik een toegewijde Jood was en omdat ik Hebreeuws en Russisch kende. Ik was geen held, maar de reis bracht wel risico's met zich mee. De Sovjets hadden geen waardering voor mensen die namen van Sovjetburgers probeerden te smokkelen die wilden emigreren, met informatie die de Israëlische regering en activistische groeperingen in Amerika vroeger gebruikten om hen verdedigden.

Mijn vier weken in de USSR waren natuurlijk levensveranderend. Ik was een jonge Amerikaan, die het geluk had zijn hele leven in het vrijste land ter wereld te hebben doorgebracht, en heb ervaren hoe het was om in een totalitaire politiestaat te leven. Men vreesde alleen al om maar met een westerling te spreken, om te voorkomen dat de KGB hen zou arresteren en ondervragen. Mensen regelden dat ze mij bij een bepaalde boom in een bepaald park zouden ontmoeten en spraken alleen maar tegen me terwijl ze liepen, om afluisteraars te ontwijken. Ik ontmoette Joodse ingenieurs, artsen en professoren die geen werk konden vinden omdat ze bij de regering bekend stonden als "otkazniki" of "refuseniks" - Joden die een uitreisvisum hadden aangevraagd om de Sovjet-Unie te verlaten en geen toestemming hadden gekregen. Ik weet zeker dat je ze kent, van je ouders.

Ik liet de Sovjet-Unie boos en dankbaar achter - boos dat er mensen zijn die het lef hebben om andere mensen te vertellen wat ze wel en niet konden zeggen, en dankbaar dat ik in Amerika geboren was, waar niemand aan iemand kon vertellen wat ze mochten zeggen. Vanaf die dag af tot nu toe heb ik de vrijheid, en met name de vrijheid van meningsuiting, nooit als vanzelfsprekend beschouwd.

Waarom schrijf ik je hierover?

Omdat, buiten mijn stoutste dromen om, er twee dingen gebeuren in Amerika.

Het eerste is dat voor het eerst in de geschiedenis van Amerika de vrijheid van meningsuiting ernstig wordt bedreigd.

In 1977, toen de nazi's in Skokie, Illinois marcheerden - die verschrikkelijke mensen kozen Skokie uit omdat er veel Joodse overlevenden van de Holocaust woonden - verdedigde vrijwel elke liberale en conservatieve organisatie, inclusief de Joodse organisaties, het recht van de nazi's om daar te marcheren. Want in Amerika - en alleen in Amerika - werd begrepen dat zelfs als de meest weerzinwekkende toespraak niet beschermd was, alle toespraak in gevaar was.

Dat is veranderd.

Vandaag de dag worden fatsoenlijke mensen - mensen die het nazisme en elke andere vorm van kwaad, links of rechts, verafschuwen; mensen zoals Jordan Peterson, Ben Shapiro en Ayaan Hirsi Ali - weg geschreeuwd, bedreigd, niet uitgenodigd of nooit meer uitgenodigd om te spreken op Amerikaanse universiteiten.

Wat er nog meer gebeurt is nog beangstigender. Het bedrijf dat u mede hebt opgericht, Google, de grootste spreekbuis in de wereldgeschiedenis, onderdrukt ook de vrije meningsuiting. Ik heb mezelf steeds opnieuw afgevraagd: Hoe kan het bedrijf dat is opgericht door een man wiens ouders de Sovjet-Unie zijn ontvlucht, dit doen?

Het is zo verwarrend dat ik hoop dat u zich gewoonweg niet volledig bewust bent van wat uw bedrijf aan het doen is.

Dus, in een notendop, laat me je vertellen wat Google heeft gedaan met één organisatie, de Prager University (beter bekend als PragerU). Elke week brengt PragerU een vijf minuten durende video uit over vrijwel elk onderwerp naar buiten: STEM (wetenschap, technologie, techniek en wiskunde). Enkele fijnste breinen in de wereld hebben deze video's gepresenteerd - met inbegrip van professoren van Harvard, Stanford en MIT; vier winnaars van de Prijs Pulitzer; drie vroegere eerste ministers; liberalen; conservatieven; Democraten; Republikeinen (met inbegrip van nooit-Trumpers); homosexuelen; en, natuurlijk, vele vrouwen en leden van etnische en rassenminderheden.

Maar toch heeft YouTube, dat Google bezit, honderden van onze video's op hun beperkingslijst geplaatst. Naast de inherente laster met het etiket "ongeschikt voor kinderen" betekent dit dat geen enkele familie die pornografie en grafisch geweld uitfiltert, geen enkele school en geen enkele bibliotheek deze video's kan zien. Een van die beperkte video's is er een van tijdens de voormalige Canadese premier Stephen Harper, die Israël verdedigt. Als iemand me 50 jaar geleden had verteld dat een bedrijf onder leiding van de zoon van de Sovjet-Joodse weigeraars een video van een wereldleider die de Joodse staat verdedigt zou wegdrukken, zou ik hen hebben verteld dat ze niet goed bij hun hoofd waren. Dat is een van de redenen waarom ik er alleen maar van uit kan gaan, of in ieder geval hoop, dat u zich niet volledig bewust bent van wat uw bedrijf doet.

Of wat dacht je van een videoserie die ik gepresenteerd heb over de Tien Geboden? Ook YouTube onderdrukt een aantal daarvan. Toen Senator Ted Cruz een Google-functionaris vroeg waarom Google een van mijn video's over de Tien Geboden beperkte, antwoordde de functionaris (het is op YouTube) dat het was omdat de video "verwijzingen naar moord bevat".

In feite heeft PragerU de afgelopen jaren herhaaldelijk aan Google gevraagd waarom een van onze video's op de beperkte lijst staat, en we werden ofwel van kastje naar de muur gestuurd of stilte werd ontvangen. We hebben nooit een inhoudelijke uitleg gekregen. We willen niet dat de overheid ingrijpt in het particuliere bedrijfsleven om de vrijheid van meningsuiting te beschermen. Maar... uw bedrijf heeft gebruik gemaakt van wettelijke bescherming die het beschermt tegen aansprakelijkheid voor laster, inbreuk op het auteursrecht, enz. De arrogantie van uw bedrijf is van dien aard dat een groot aantal Amerikanen - zowel liberalen als conservatieven - zich zorgen maken over het feit dat de belangrijkste spreekbuis in de vrije wereld zich niet bekommert om de vrijheid van meningsuiting.

Meneer Brin, samen met miljoenen andere Amerikanen, heb ik gevochten om uw ouders uit een land zonder vrijheid naar het Land van de Vrijen te brengen. Niemand van ons heeft er ooit om iets voor terug gevraagd. Het was onze eer om te werken voor de vrijheid in het algemeen en voor de Sovjet-Joden in het bijzonder.

Wat de Amerikanen het meest van immigranten verwachten, is dat ze helpen Amerika vrij te houden. Ik heb er nooit aan getwijfeld dat degenen die de Sovjet-Unie verlieten die missie zouden vervullen.

Tot nu toe.

Vrijheid van meningsuiting is de meest fundamentele van alle vrijheden. Het is waar je ouders naar verlangden en wat je ouders aan jou hebben nagelaten. Help alstublieft niet om het weg te nemen van degenen die het mogelijk hebben gemaakt - de mensen van Amerika.

Met vriendelijke groeten aan u,

Dennis Prager

Dennis Prager is een nationaal een vaste radio-talkshow gastheer en columnist. Zijn laatste boek, gepubliceerd door Regnery in april 2018, is "The Rational Bible," een commentaar op het boek van Exodus. Zijn film, "No Safe Spaces," komt naar de theaters in de herfst van 2019. Hij is de oprichter van de Prager University en kan gecontacteerd worden op dennisprager.com.

Bron: An Open Letter to Sergey Brin