www.wimjongman.nl

(homepagina)

ISRAEL WAARSCHUWT TEGEN EEN RELIGIEUZE OORLOG OP DE TEMPELBERG

Palestijnen vallen daar de politiepost aan en zorgen voor rellen.

Door Khaled Abu Toameh en Tovah Lazaroff - 13 maart 2019

( )

Ontploffingsapparaat gegooid op Temple Mount . (fototecredit: ARAB SOCIAL MEDIA)

Israël beschuldigde de Palestijnse Autoriteit ervan aan te zetten tot een religieuze oorlog op de Tempelberg, nadat een Palestijnse Molotov-cocktailaanval op een Israëlisch politiebureau op de heilige plaats tot een middagopstand heeft geleid.

De politie sloot het al-Aqsa gebied voor de rest van de dag, maar zal deze naar verwachting woensdag weer volledig heropenen.

()

bij JPost  Rellen op de Tempelberg, Palestijnen gooien explosieven naar de politie, 12 maart 2019 (met dank aan Waqf)

"Abu Mazen [PA-president Mahmoud Abbas] bleef liegen en samen met de terreurorganisaties van Murabitoun en Hamas aanzetten tot geweld, in een poging om een vuur te ontsteken en een religieuze oorlog op de Tempelberg te veroorzaken," zei minister van Openbare Veiligheid, Gilad Erdan.

"Wij zullen niet toestaan dat dit gebeurt," zei Erdan. "We zullen blijven handelen om de rust [op de Tempelberg] te herstellen. De politie zal met kracht en vastberadenheid reageren op elke daad van geweld of poging om de Israëlische soevereiniteit op de Tempelberg te schaden".

De incidenten van de dinsdag begonnen om ongeveer 13:00 uur, toen de Palestijnen een Molotovcocktail naar de politiepost wierpen, die daar een brand veroorzaakte en het gebouw beschadigde. Een politieagent raakte licht gewond door rook te inhaleren.

De politie heeft tot nu toe twee minderjarigen gearresteerd, verdacht van betrokkenheid bij het incident. Zij zullen woensdag voor de rechter worden gebracht.

Sommige Palestijnen verwierpen echter de politieverklaring dat de post door een brandbom in brand was gestoken. Minstens twee ooggetuigen beweerden dat de brand werd veroorzaakt door kinderen die met vuurwerk speelden.

Tientallen politieagenten haastten zich naar de Tempelberg na de aanval, waarmee ze Palestijnse vrouwen en de Wakf-bewakers tot vechten aanzetten. Drie Palestijnen werden onmiddellijk gearresteerd in verband met de vuurbomaanslag op de politiepost.

De politie sloot de ingangen van het gebied nadat Palestijnse activisten en groepen Palestijnen begonnen op te roepen naar de al-Aqsa moskee te komen om "deze te verdedigen tegen de aanval van de politie en Joodse extremisten".

De politie sloot ook tijdelijk de Damascuspoort en de Leeuwenpoort van de Oude Stad. Hamas riep de Palestijnen op om naar de Tempelberg te gaan om "de sluiting te doorbreken".

De speciale coördinator van de Verenigde Naties voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov, riep de Israëliërs en Palestijnen op om terughoudendheid te betrachten.

"Plaatsen van aanbidding zijn voor gebed, niet voor provocaties en geweld. Beperking moet worden getoond om te voorkomen dat een toch al gespannen situatie wordt aangewakkerd. De status-quo moet door iedereen volledig worden gerespecteerd," zei hij.

De Palestijnse Autoriteit riep op tot internationale interventie om "de Israëlische aanvallen op de al-Aqsa-moskee een halt toe te roepen" en waarschuwde dat de acties van Israël "ernstige gevolgen" zouden hebben. Abbas was in contact met relevante partijen, specifiek Jordanië, om druk uit te oefenen op Israël om "deze gevaarlijke escalatie te stoppen", aldus een verklaring van het kantoor van Abbas in Ramallah.

PA regeringswoordvoerder Yusef al-Mahmoud beschuldigde Israël van het streven naar "het uitvoeren van haar plannen om al-Aqsa moskee te controleren en de Arabische kenmerken van Jeruzalem uit te wissen".

PLO Uitvoerende lid Ahmed Majdalani van het Comité spoorde de Arabische en Islamitische staten aan om snelle maatregelen "te treffen om Israël te weerhouden van het aansteken van branden in Jeruzalem, de hoofdstad van de Staat Palestina".

Hij en andere hoge Palestijnse functionarissen beweerden ook dat Israël werkte aan de verdeling van de Tempelberg tussen Joden en moslims.

"De Al-Aqsa Moskee is een rode lijn", waarschuwde Osama Qawassmeh, een woordvoerder van de regerende Fatah-fractie van Abbas op de Westelijke Jordaanoever. "Het knoeien met heilige plaatsen, met name de al-Aqsa moskee, is een directe oproep tot geweld. Fatah zal niet toestaan dat Israël zijn plannen uitvoert, ongeacht de prijs."

De spanningen op dinsdag kwamen toen Israël en Jordanië, die het Wakf Department in Oost-Jeruzalem controleert, bleven zoeken naar manieren om de crisis op te lossen die de plaats van de Bab a-Rahma (Gouden Poort) op de Tempelberg omringt. Het is een situatie die ook dreigde op een gewelddadige uitbraak op de Tempelberg uit te lopen, bij de Palestijnen bekend als Al-Haram Al-Sharif.

Israël heeft de Wakf ervan beschuldigd een nieuwe moskee op de Tempelberg te willen openen door een gebouw dat als kantoorruimte was gebruikt om te vormen tot een gebedsplaats.

"Een extra moskee zal niet worden gebouwd op de Tempelberg," zei Erdan. "We zullen alles doen wat nodig is om de status-quo te handhaven".

Politiecommissaris Motti Cohen bezocht 's middags de Tempelberg om een briefing te ontvangen van Jeruzalems districtscommandant Maj.-Gen. Doron Yedid.

Dit was niet de eerste aanval in zijn soort tegen de politiepost, die de Palestijnen zien als een symbool van de Israëlische soevereiniteit over de Tempelberg. In 1990 probeerden Palestijnse relschoppers een aantal politieagenten aan te vallen die zich in de post hadden gebarricadeerd. De politieagenten wisten de plaats van het incident te ontvluchten en de relschoppers hebben de post toen in brand gestoken en politie-uitrusting beschadigd.

In 2014 hebben Palestijnse relschoppers de post opnieuw in brand gestoken nadat de politieagenten die daar waren gestationeerd door hun commandanten waren bevolen om uit vrees voor hun leven daar weg te gaan.

Maar de algemene focus ligt nu op de Gouden Poort crisis, die uitbrak toen de Wakf vorige maand de betwiste locatie eenzijdig heropende. De plek was 16 jaar geleden op last van de rechtbank gesloten vanwege illegale bouw en activiteiten van de Islamitische Beweging in Israël en activisten verbonden met Hams.

Het Hof van de Magistraat van Jeruzalem, heeft op verzoek van de politie, een order uitgegeven om de politie toe te staan om het gebouw van Bab a-Rahma nogmaals te sluiten, tenzij de Wakf op vorige zondag een reactie aan het hof zou voorleggen. De ambtenaren van Wakf hebben deze hof-order verworpen, zeggend dat zij geen jurisdictie over Islamitische heiligdommen erkennen en dienden geen reactie in.

Op dinsdag breidde het hof zijn één weeksluitingstermijn uit naar de Wakf om Jordanië en Israël meer tijd te geven om een oplossing voor de crisis te vinden.

KAN News meldde dat met een mogelijk compromis in het werk het gebouw open zou blijven met een toezegging van de Wakf dat het niet in een moskee zou worden veranderd. En zo zou de Wakf tijd worden gegeven om het gebouw te renoveren als kantoorruimte.

Koning Abdullah II van Jordanië is deze week in Washington geweest om Amerikaanse politici te ontmoeten over de banden tussen de twee landen en de regionale stabiliteit, waaronder de Tempelberg.

Op dinsdag sprak hij met het Amerikaanse Senaatscomité voor Gewapende Diensten, de leiding van de Senaat, het Senaatscomité voor Kredieten en het Senaatscomité voor Buitenlandse Betrekkingen.

Afzonderlijk in de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever, zei de IDF dat soldaten een Palestijnse man hebben neergeschoten en gedood die met een mes naar een Joods woongebouw was gelopen. Geen van de soldaten raakte gewond.

De Palestijnse hogere gerechtelijke raad zei dat de 40-jarige man in een Palestijnse rechtbank in Hebron had gewerkt. Het stelde de schietpartij aan de kaak als "een verachtelijke misdaad".

Het Ministerie van Volksgezondheid van de PA zei dat in de stad Salfit op de Westelijke Jordaanoever een 23-jarige Palestijn was doodgeschoten tijdens botsingen die uitbraken tussen de IDF en de inwoners van de stad.

Een woordvoerster van de IDF zei dat soldaten oproer-middelen, voornamelijk traangas, hadden gebruikt tegen tientallen Palestijnen die stenen naar hen gooiden en dat de militairen geen kennis hadden van dat er met scherp werd geschoten. Ze gaf geen verdere details.

Bron: Police close Temple Mount after firebomb attack - Israel News - Jerusalem Post