www.wimjongman.nl

(homepagina)

Kan de oorlog tussen Israël en Iran in het Midden-Oosten beginnen?

26 April 2019 - Door Rami Dabbas

Als Iran zijn strijdkrachten en gevechtsvliegtuigen (waaronder Afghaanse en Pakistaanse strijdkrachten) gebruikt om een aanval te lanceren in de buurt van de Israëlisch-Syrische grens, is het mogelijk dat er al snel een oorlog tussen Tel Aviv en Teheran kan plaatsvinden.

Het aantal niet-Iraanse huurlingen is zeer groot. Het aantal Afghanen varieert tussen de vijftien- en twintigduizend strijders. Pakistaanse strijders tussen vijf en tienduizend strijders, naast duizenden Irakezen en Syriërs. Het aantal strijders in het Iran Islamic Revolutionary Guards Corps, dat wordt beschouwd als een terroristische groepering, heeft volgens schattingen uit 2016 tussen de acht en tienduizend strijders, naast vijf of zesduizend soldaten van het Iraanse reguliere leger.

Met het oog op wat er in 2018 is gebeurd, dreigt het directe conflict tussen Israël en Iran niet alleen op te doemen, maar is het al begonnen met het doordringen van een Iraans dronevliegtuig in het Israëlische luchtruim en het neerhalen door de Syrische artillerie door een Israëlische F16-jager nadat deze aanvallen had uitgevoerd op Syrische en Iraanse posities aan de grens tussen de twee landen.

Iran is gastheer van Al-Qaeda-terroristen in Teheran en financiert hen ook. Dit is niets nieuws voor een land dat wordt beschouwd als de belangrijkste aanhanger van het terrorisme wereldwijd. Zelfs de aanslagen van 11 september werden mogelijk gemaakt door de planning van Iran in samenwerking met de terroristen van Al Qaida.

We moeten voorzichtig zijn met het toenemen van de invloed van Iran in Syrië en de militaire uitbreiding van het land aan de grens tussen de twee landen. Dit kan vroeg of laat leiden tot een groot conflict tussen de Israëliërs en Iraniërs.

Naast de bovengenoemde zorgen zijn de spanningen ook te wijten aan andere factoren: de inspanningen van Hezbollah en Syrië - met de hulp van Iran - om in Libanon en Syrië precisie-raketten te produceren die de vitale infrastructuur van Israël zouden kunnen verlammen en het leven ondraaglijk maken, en de inspanningen van Iran om van Syrië een vertrekpunt te maken voor operaties tegen Israël en een platform om aan de andere kant de macht van de Levant te benadrukken. Maar aangezien Iran een anti-status agenda nastreeft die vaak een conflict met Israël en de Verenigde Staten heeft veroorzaakt, heeft het laten zien dat het probeert conventionele oorlogen en zware verliezen van zijn troepen te vermijden. In plaats daarvan baseert het zich op de tenuitvoerlegging van volmachtsverrichtingen, terrorisme en invloedrijke maar niet dodelijke activiteiten. Zij zijn echter ook bereid om zich te wagen aan activiteiten met een hoog risico en een mogelijke escalatie.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een anti-Iraans standpunt ingenomen vanaf het moment dat hij zich kandidaat stelde voor de presidentsverkiezingen en hij beloofde een einde te maken aan de nucleaire overeenkomst die de regering-Obama met de Islamitische Republiek heeft gesloten. Trump beschuldigde Teheran van het destabiliseren van de regio kort nadat hij in functie was getreden en benadrukte de noodzaak om verdere sancties op te leggen aan de nucleaire en ballistische programma's van de regio.

Israël is niet het enige land dat door Iran wordt bedreigd, maar het ballistische programma van Iran kan het in staat stellen om andere gebieden in de regio aan te vallen, waarbij het opmerkt dat Teheran nu het grootste reservoir van ballistische raketten in het Midden-Oosten heeft.

Als de oorlog er komt, zal het Israël en de Arabische staten (hoofdzakelijk Saudi-Arabië, de VAE, Egypte en Jordanië) omvatten, tegen Iran, om de Iraanse bedreiging en uitbreiding te bestrijden, terwijl de Iraanse volmachten - de terroristenmilities - en Hezbollah voor Iran zullen kiezen.

Bron: Could War Between Israel and Iran Begin in the Middle East?