www.wimjongman.nl

(homepagina)

Is Israëls onvermijdelijke oorlog met Iran al aan de gang?

Door Ruthie Blum - 25 januari 2019

Het zou een vergissing zijn om de nucleaire dreigementen die uit Teheran komen, af te wijzen als louter sabelgekletter, gezien de uitgesproken intentie van het land en hun steeds openlijker pogingen om Israël te vernietigen, zelfs met gevaar voor eigen leven.

 

Skilift en skipiste op de Hermonberg
Foto door עמית טל / public domain

Israëliërs die zich vermaken op de pistes van het Hermon skigebied op de Golanhoogte werden op zondagmiddag opgeschrikt om getuige te zijn van een Iraanse raket die naar hen op weg was. Als hij niet was onderschept door het Iron Dome raketverdedigingssysteem, zouden veel onschuldige vakantiegangers en inwoners van het gebied zijn gedood.

Het grond-naar-grond projectiel, afgevuurd door de Revolutionaire Garde van het Korps Quds in Syrië, zorgde er niet voor dat de skiërs hun spullen moesten pakken en naar een schuilplaats met hete chocolademelk op zoek gaan. Na het filmen van het gebeuren op telefoons en helmcamera's, gingen ze verder waar ze gebleven waren. Voor de meeste Israëliërs is het regenen van vijandelijke raketten lang niet zo bijzonder als bergen met verse sneeuw.

De teleurstelling was groot toen de Israëlische defensietroepen aankondigden dat de populaire site, grenzend aan de Syrische en Libanese grens, op maandag gesloten zou worden. De IDF was al bezig met het plannen van de vergeldingsacties die ze zondagavond laat uitvoerde tegen Iraanse bases en soldaten in de buurt van Damascus - slechts 50 km van de berg Hermon.

Dinsdagochtend heropende de IDF het skigebied voor het publiek, nadat een gezamenlijke test van de VS en Israël het geavanceerde systeem Arrow 3 raketdefensie, dat ontworpen is om ballistische raketten op lange afstand te onderscheppen - met succes voor de Mediterrane kust werd uitgevoerd.

De tijdelijke rust op de ijzige noordelijke grens werd onderbroken door een scherpe opflakkering in het letterlijk en figuurlijk brandende zuiden. Na nog een ander gewelddadig Palestijns protest bij de grens van Gaza, waarbij een Israëlische officier werd doodgeschoten en twee terroristen die het hek overstaken werden aangehouden - bombardeerde een Israëlische straaljager een trainingskamp van Hamas.

Aan de overkant van de oceaan in New York deed de VN Veiligheidsraad zijn werk zoals gewoonlijk en hield een "speciale zitting over het Midden-Oosten" met als doel Israël aan de kaak te stellen. De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Danny Danon, probeerde de deelnemers eraan te herinneren dat het echte gevaar voor de regio elders ligt. En dat de Joodse staat het zwaar te verduren heeft.

"De obsessie van het Iraanse regime met Israël is niet alleen bekend," zei Danon. "Het is duur. Zeven miljard dollar per jaar is bestemd voor de nooit aflatende pogingen om Israël te vernietigen. Volg het bloedige spoor van geld dat in Teheran begint, en je komt uit bij de terreurtunnels in Libanon en Gaza en de wapenopslagplaatsen in Syrië. Het probeert nu te infiltreren in Judea en Samaria."

Danon ging verder: "Met de hulp van Saleh Al-Arouri, de plaatsvervangend politiek leider van Hamas, en Saeed Izadi, het hoofd van de Palestijnse tak van de Iraanse Quds Force, probeert Iran van Judea en Samaria een vierde militair front tegen Israël te maken. Het stilzwijgen van de wereld staat Iran toe om door te gaan met haar operaties en agressie om de stabiliteit in het Midden-Oosten te ondermijnen."

Ondertussen is het Iraanse regime - verzwakt door de herstelde sancties van de VS en de massale onrust van zijn onderworpen bevolking - bezig met het opscheppen over hun militaire dapperheid. Dit is vergelijkbaar met de koers in Teheran, vooral omdat de regerende mullahs de 40e verjaardag van de Islamitische Revolutie vieren, die Shah Reza Pahlavi verjoeg en het schrikbewind van Ayatollah Ruhollah Khomeini inluidde.

In een interview op de Iraanse staats-tv op dinsdag, ging Ali Akbar Salehi, hoofd van de Atomic Energy Organization of Iran, zelfs zover om te pronken met de nucleaire prestaties van het regime, dankzij het Joint Comprehensive Plan of Action - de nucleaire deal die ondertekend werd met de wereldmachten in 2015 - die, zei hij, Irans recht "marineerde" uranium te verrijken.

Het enige nadeel dat hij noemde was het feit dat "voor Europeanen een centrifuge acht jaar nodig heeft om operationeel te worden, terwijl het proces 10 jaar voor hen in beslag neemt".

Salehi kondigde vervolgens aan dat hij aan het eind van de maand naar Ardakan zou reizen "om toezicht te houden op het transport van 30 ton 'yellow cake' dat daar wordt geproduceerd, naar Isfahan [de Uranium Verrijkings Faciliteit in] Isfahan, [wat betekent] dat het Ardakan gebied operationeel is geworden".

Het zou een ernstige vergissing zijn om de woorden van Salehi af te doen als louter woordgevechten, gezien de uitgesproken intentie van het Iraanse regime en de steeds openlijker pogingen om Israël te vernietigen, zelfs met gevaar voor eigen leven. In plaats van de andere kant op te kijken, in het beste geval - of erger nog, Israël op internationale fora te veroordelen - zou de wereld de Joodse staat moeten bedanken voor het vuile werk. De onvermijdelijke oorlog tegen Iran had al tientallen jaren geleden door Amerika moeten worden uitgevochten. Vandaag is het aan de IDF.

Als de sneeuw op de berg Hermon smelt, zijn wij, Israëli's, al weer terug, in korte broek en sandalen op weg naar de peilingen dit voorjaar om de volgende Knesset te kiezen. De enige vraag op dit moment is of we dat in bomvrije schuilplaatsen zullen doen.

Ruthie Blum is een Israëlische journalist en auteur van "To Hell in a Handbasket: Carter, Obama en de 'Arabische lente'."

Bron: Is Israel’s inevitable war with Iran already underway? | JNS.org