www.wimjongman.nl

(homepagina)

Blauw-Wit: We zullen niet akkoord gaan met Likud's voorwaarden.

Hezki Baruch, 27 september 2019

Terwijl het Likud-team eenheid wil, verwerpt het Blauw-Wit-team het verenigde 55-MK-blok en PM Netanyahu als premier.

Na vier en een half uur hebben de onderhandelingsteams van de Likud- en Blauwbond-Blauwe en Blanke partijen hun vergadering afgesloten zonder tot een akkoord te komen.

Aan het begin van de vergadering zeiden de onderhandelaars van Likud dat ze bereid waren om het voorstel te aanvaarden van de Israëlische president Rivlin voor een eenheidsregering, waarbij de directe behoefte aan een brede eenheidsregering wordt benadrukt.

Het team Likud zei dat de vergadering zich meestal op de diverse aspecten van het voorstel van Rivlin concentreerde, maar dat de vertegenwoordigers van dat Blauw-Wit niet zeiden of ze het al dan niet zouden goedkeuren.

Hoewel het team Likud de besprekingen zp spoedig mogelijk wilde voortzetten, verzocht Blauw-Wit om niet op zaterdagavond samen te komen voor de volgende vergadering maar dat naar zondagochtend te verleggen, volgens een bovengenoemde verklaring van Likud. Het voegde toe dat de ministers Ze'ev Elkin en Yariv Levin verzochten dat tijdens de volgende vergadering, Blauw-Wit een duidelijk antwoord zouden geven betreffende het voorstel van Rivlin.

Een verklaring van Blauw-Wit zei: "Het "Blauw-Wit herhaalt dat de essentie en de substantie het belangrijkst zijn wanneer het over om het even welke onderhandelingen betreft in het vormen van een overheid. Enerzijds, is de houding van de Likud, zoals in de vergadering werd verklaard, over de kwestie van een rotatie en de voortzetting van Israëlische Eerste minister Binyamin Netanyahu in zijn positie de basis is om de bespreking te leiden."

"Tijdens de discussie stelde het onderhandelingsteam van Blauw-Wit een aantal initiële eisen voor, maar het onderhandelingsteam van Likud bleef standvastig en bepaalde haar aanpak van deze kwesties op voorwaarde dat Netanyahu eerst en vooral zou doorgaan als eerste minister en de aanvaarding van het 55 leden tellende blok.

"Zoals bekend zal Blauw-Wit niet instemmen met deze eisen, en daarom is er geen andere optie dan te begrijpen dat het aandringen op deze twee voorwaarden alleen maar is om de staat Israël naar een derde verkiezing te slepen, zoals de eerste minister wil."

Bron: Blue and White: We won't agree to Likud's terms - Israel National News