www.wimjongman.nl

(homepagina)

Hamas/Gaza verzamelt 10.000 raketten en plant een nieuwe door Iran gesponsorde militie in Syrië.

8 juni 2019 - door Diane Shalem

De Israëlische stafchef, generaal Aviv Kochavi, zei op vrijdag 8 juni: "De vertraging van het door Hamas veroorzaakte geweld aan de grens met Gaza, inclusief de brandstichtende ballonnen, is het resultaat van een vergelijk, dat bereikt is met Hamas op operationeel niveau en we hebben besloten om het een kans te geven. Hij sprak met de hoofden van de zuidelijke gemeenschappen aan de vooravond van het Shavuot-feest.

De generaal, zo werd begrepen, heeft een nieuwe formule geïntroduceerd, waardoor de IDF statistieken in werking zou stellen over de terroristische aanslagen vanuit de Gazastrook, met inbegrip van enkele raketafvuringen, rellen op de grens van Gaza en opruiende ballonnen. Als zij deze cijfers overschrijden die door het hoge bevel en de defensieminister worden geregistreerd, zou Israël opnieuw de Palestijnse visserijstreek voor de kust van Gaza van 15 mijlen tot 10 mijlen beperken en misschien op andere manieren vergeldingsmaatregelen nemen.

Kochavi had verder niets te zeggen over de perceptie van de Palestijnse terroristische organisatie met deze "vergelijking". De belangrijkste ontbrekende factor in zijn woorden was het gebied dat het bestrijkt: het is blijkbaar beperkt tot de Gazastrook, terwijl de veiligheids- en de militaire bronnen van DEBKAfile onthullen dat Hamas' live-wire militaire leider Yahya Sinwar diep in een onderneming zit om zijn gebied nog veel verder uit te breiden, met ook de vergevorderde onderhandelingen voor meer Iraanse financiering en een grote injectie van wapens.

Met behulp van de Israëlisch-Hamas 'vergelijking' met Israël als respijt, zijn er stiekem intensieve vierhoeksbesprekingen aan de gang tussen Teheran, de Syrische president Bashar Assad, de leiders van Gaza en de Beiroet van de Hezbollah voor Hamas, ten eerste om de erkenning uit te breiden naar het Assad-regime in Damascus en daar een ambassade te openen onder de Hamas-vlag. Als deze besprekingen uitmonden in een akkoord, zal Hamas prat gaan op haar eerste diplomatieke missie in een Arabische hoofdstad.

Onze bronnen voegen eraan toe dat dit akkoord verder zal gaan over de oprichting in Syrië van een nieuwe Palestijnse militie van zo'n 3000 man sterk, bedoeld voor het lanceren van aanvallen op het noorden van Israël. Deze militie zal opereren onder het gezamenlijke commando van Hezbollah en het militaire wapen van Hamas, de Ezz e-Din Al-Qassam, in nauwe samenwerking met Hamas/Gaza.

Ondertussen hebben noch Egypte noch Israël Hamas en de Islamitische Jihad kunnen verhinderen om hun arsenaal tot ongeveer 10.000 raketten op te voeren - hetzij door lokale productie, hetzij door smokkel over zee of door de Egyptische Sinaï.

Het is vermeldenswaard dat Gen. Kochavi zelfs geen tijdlijn heeft aangehaald voor deze "vergelijking" die hij op vrijdag onthulde; noch wat kan worden verwacht wanneer deze overschreden wordt. Evenmin verwees hij naar de geldprijs die Hamas heeft geëist of wat eraan is opgehangen. Qatar na het uitbesteden van royale bedragen voor maanden heeft de rem erop gezet; de pauzes tussen de ene betaling en de volgende worden steeds langer.

Hamas echter zoekt in een nieuwe richting voor een bron om contant geld te verkrijgen en poogt om $360 miljoen in internationale fondsen te verzamelen en die te beheren voor de wederopbouw van de Gazastrook. De portemonnee voor dit fonds is in handen van de speciale VN-coördinator voor de vrede in het Midden-Oosten, Nickolay Mladinov.

Bron: Hamas-Gaza amasses 10,000 rockets, plans a new Iran-sponsored militia in Syria - DEBKAfile