www.wimjongman.nl

(homepagina)

De nieuwe Palestijnse 'catastrofe': Een winkelcentrum dat Palestijnen inhuurt

door Bassam Tawil - 11 januari 2019

 

De regerende Fatah-fractie van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit heeft gereageerd op een nieuw winkelcentrum in Oost-Jeruzalem, met de meeste werknemers en klanten als Arabieren, op een manier die laat zien hoe Palestijnse leiders de voordelen van hun volk blijven torpederen. Afbeelding: Een Rami Levy-supermarkt in het westen van Jeruzalem. (Bron: Yoninah/Wikimedia Commons)

 

 

 

 

De regerende Fatah-fractie van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit is boos. Het lijkt gericht te zijn op een Joods Israëlische zakenman die net een winkelcentrum in Oost-Jeruzalem heeft gebouwd en de meeste van zijn werknemers en klanten zijn Arabieren.

Fatah-leiders hebben opgeroepen tot een boycot van het winkelcentrum.

Fatah, dat in de westerse media vaak wordt beschreven als een gematigde factie, heeft gereageerd op het winkelcentrum op een manier die laat zien hoe Palestijnse leiders de voordelen voor hun volk blijven torpederen.

Waar in de wereld zou een leider een project veroordelen dat honderden van zijn of haar mensen werk verschaft? Waar in de wereld zou er een leider zijn die haar mensen oproept om een winkelcentrum of een supermarkt met concurrerende prijzen voor kleding en voedsel te gaan boycotten? Waar in de wereld zou een leider de opening van een commercieel project dat zijn of haar volk ten goede komt, omschrijven als een ramp ("nakba")?

Rami Levy, zakenman en eigenaar van de op twee na grootste Israëlische supermarktketen, investeerde meer dan 50 miljoen dollar in de bouw van een winkelcentrum in het Atarot Industrial Park ten noordoosten van Jeruzalem. Ondanks de boycot-oproepen hebben sommige Palestijnen winkels gehuurd in het winkelcentrum dat wordt beschreven als een model voor het samenleven van Arabieren en Joden. Het nieuwe winkelcentrum heeft ook een grote supermarkt van Levy's supermarktketen.

De supermarkten van Levy in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever zijn populair onder Palestijnse kopers. Ze zeggen dat de prijzen daar lager zijn dan in Arabische bedrijven. Dat is waarschijnlijk de reden waarom honderden Palestijnen samenkwamen in de pas geopende supermarkt in het winkelcentrum toen deze op 8 januari officieel werd geopend. Israëlische supermarkten huren honderden Palestijnen in van de Westelijke Jordaanoever, evenals Arabische inwoners van Jeruzalem, die samenwerken met Joodse collega's.

Volgens Levy zijn de helft van zijn 4000 medewerkers Palestijnen en Israëlische Arabieren. "Ik begon Palestijnse en Israëlische Arabische arbeiders in dienst te nemen op de eerste locatie van Rami Levy, een kraam in Jeruzalems Mahane Yehuda Markt die in 1976 werd geopend. "Arabieren waren onder mijn eerste werknemers," zei hij.

"Die werknemers blijven werken voor Rami Levy Hashikma - onze supermarkten - en velen hebben hun carrière bij het bedrijf zien opbloeien. De eerste werknemer die ik 35 jaar geleden in dienst nam was een man genaamd Ibrahim, een Arabier uit Oost-Jeruzalem die bij Rami Levy is gebleven en momenteel werkt als onze directeur logistiek. Andere Arabische Israëlische en Palestijnse werknemers die sindsdien bij het Rami Levy-team zijn komen werken, zijn ook gepromoveerd naar hogere managementfuncties. Rami Levy discrimineert niet op basis van etniciteit, geslacht of religie bij het aannemen en promoten van medewerkers. Alle werknemers, Palestijnen en Israëli's, worden gelijk behandeld en ontvangen gelijke voordelen. Salarissen zijn uitsluitend gebaseerd op iemands positie en prestaties. Mijn doel voor alle medewerkers van Rami Levy is om dezelfde kans van slagen te hebben. Dit doel kan alleen worden bereikt als het principe van gelijkheid in alle aspecten van het bedrijf wordt geïmplementeerd.

Voor de Fatah-functionarissen van Abbas is het beeld van Palestijnen en Joden die in harmonie samenwerken echter weerzinwekkend. Ze vinden het geen goed idee dat Palestijnse arbeiders een goed salaris krijgen en door hun werkgever met respect worden behandeld. Ze vinden het ook niet prettig om Palestijnse kopers in de rij te zien staan om voedsel en goederen te kopen die hun worden aangeboden in betere kwaliteit en goedkopere prijzen. De Fatah-functionarissen zien liever dat hun mensen werkloos zijn of hogere prijzen betalen op de Palestijnse markt dan dat ze hun geld in een Joods winkelcentrum uitgeven.

In plaats van de officiële opening van het winkelcentrum te verwelkomen vanwege het bieden van werkgelegenheid aan tientallen Palestijnen, evenals de lagere prijzen, noemen de Fatah-ambtenaren het een Israëlisch plan om de Palestijnse economie te "ondermijnen". "Dit was een trieste dag voor Jeruzalem," zei veteraan Fatah official Hatem Abdel Qader Eid met betrekking tot de opening van het nieuwe winkelcentrum. "Dit project heeft tot doel de Arabische handel in Jeruzalem te ondermijnen en ondergeschikt te maken aan de Israëlische economie."

De honderden Palestijnen die het nieuwe winkelcentrum op de eerste dag overstroomden, lijken het echter niet eens te zijn met het grimmige beeld van Abdel Qader Eid. De grote opkomst is natuurlijk goed nieuws: het laat zien dat Palestijnen net als alle andere klanten over de hele wereld de voorkeur geven aan betere producten tegen lagere prijzen. Voor hen was dit geen "trieste dag", zoals de Fatah-ambtenaar zei, maar een spannende dag. Tot slot is er een winkelcentrum in de buurt van hun huis gekomen, waar ze een breed scala aan producten tegen voordelige prijzen kunnen kopen.

Toch heeft Abdel Qader Eid één ding goed begrepen: zijn klaagzang over de afwezigheid van Palestijnse investeerders en kapitaal. "Palestijnse kapitalisten zijn lafaards," zei hij. De Palestijnse investeerders, zo voegde Eid toe, konden Rami Levy ervan weerhouden hebben zijn nieuwe winkelcentrum te bouwen als zij hadden geïnvesteerd in de bouw van een Palestijns winkelcentrum. "Het is waar dat er rijke Palestijnse zakenlieden zijn. Maar terwijl ze rijk zijn aan geld, zijn ze arm aan wil en opleiding."

Helaas, de Fatah-ambtenaar zegt daarmee dat Palestijnse zakenlieden geen vertrouwen hebben in hun volk en hun geld liever elders investeren.

Een andere hoge Fatah-ambtenaar, Osama Qawassmeh, ging een stap verder. Hij waarschuwde dat elke Palestijn die in het nieuwe winkelcentrum winkelt of daar ruimte huurt, beschuldigd zal worden van "verraad aan het vaderland". Hij ging verder met de oude Palestijnse leugen dat het kopen van Israëlische producten een daad van "steun is voor nederzettingen en het Israëlische leger."

Fatahs ophitsing tegen het nieuwe winkelcentrum was niet aan dovemansoren gericht. Op de dag dat het winkelcentrum werd ingehuldigd, gooiden de Palestijnen een aantal vuurbommen naar dit gebied, waardoor (Palestijnse) kopers gedwongen werden te vluchten voor hun leven. Gelukkig werd er niemand gewond en was er geen schade aan winkels of voertuigen op de parkeerplaats.

De campagne tegen het winkelcentrum van Levy begon enkele maanden geleden, toen het werd gebouwd, en is tot op de dag van vandaag doorgegaan. Nu de campagne er niet in geslaagd is om de opening van het winkelcentrum te voorkomen, hebben Fatah en zijn volgelingen zich ontpopt tot regelrechte bedreigers met geweld. De bedreigingen zijn gericht op Palestijnse klanten en Palestijnse kooplieden die ruimte hebben gehuurd in het nieuwe winkelcentrum. De schurken die het winkelcentrum met vuurbommen hebben aangevallen, hadden de Palestijnen kunnen verwonden of vermoorden. De schurken, die vermoedelijk verbonden zijn met Fatah, zouden liever hun volk dood zien gaan dan plezier te hebben van aantrekkelijk geprijsde producten te kunnen kopen in een Israëlisch winkelcentrum.

Door voorop te lopen in deze campagne van ophitsing en intimidatie, toont Abbas' Fatah opnieuw zijn ware gedaante. Hoe kan men zich voorstellen dat Abbas of een van zijn Fatah-metgezellen ooit vrede zou sluiten met Israël, terwijl ze het idee van Palestijnen en Joden die samenwerken voor een eenvoudig gemeenschappelijk goed niet eens kunnen tolereren?

Als een Palestijn die Israëlische melk koopt, een verrader is in de ogen van Fatah, is het niet moeilijk voor te stellen wat het lot is van een Palestijn die met Israël over compromissen durft te praten. Als hij geluk heeft, zal hij een regelrechte ontmoeting hebben met een vuurbom. Als hij geen geluk heeft, wordt hij opgehangen op een openbaar plein. Hoe zit het dan met de Palestijnse bereidheid om een vredesproces met Israël aan te gaan?

Bassam Tawil, een Arabische moslim, is gevestigd in het Midden-Oosten.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2019 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: The New Palestinian 'Catastrophe': A Shopping Mall Hiring Palestinians